Cornel Sămărtinean a spus că în cadrul acestui protocol între PSD, PMP și ALDE, care durează din 2016, comunicarea a fost foarte proastă și că este nevoie de o nouă strategie pentru județ, care să se bazeze pe investiții și proiecte majore, nu să pună accent pe chestiunile sociale.
„Este o comunicare foarte proastă care a existat și există în continuare la nivelul consiliului județean, după aroape doi ani de colaborare PSD-PMP-ALDE. Au fost discuții aprinse în cadrul consiliului județean al PMP Timiș și s-a votat în unanimitate denunțarea protocolului semnat de Roxana Iliescu (vicepreședinte al CJ Timiș, care recent și-a anunțat demisia din PMP – n.r.) și PSD în anul 2016, împreună cu ALDE.
Acest lucru presupune ca toate formațiunile politice care au semnat acel protocol să pornească de la zero și să reluăm negocierile și trebuie să renunțe toată lumea la toate funcțiile dobândite în urma acestui protocol. Trebuie să se revină la forma inițială din anul 2016 și, în urma unor renegocieri noi, toată structura ar trebui să se refacă. PSD ar trebui să renunțe la funcția de președinte, ALDE la funcția de vicepreședinte, cum și PMP renunță la funcția de vicepreședinte. Ar trebui să se refacă configurația politică”, a spus Cornel Sămărtinean.
Practic, Sămărtinean spune că președintele Consiliului Județean Timiș Călin Dobra (PSD) ar trebui să renunțe la funcția obținută în urma formării majorității generată de acest protocol, la fel și vicepreședintele Traian Stancu (ALDE) și vicepreședintele Roxana Iliescu, care recent și-a anunțat demisia din PMP și care, oricum, în urma acestui act uniltaeral urma să părăsească această poziție administrativă.
PMP ar vrea să facă o alianță cu partidele de dreapta.
„PMP invită toate formațiunile de dreapta în primul rînd să se asocieze și să vină în discuții. Ne dorim ca și «colegii» noștri de la UNPR (vor fi colegii noștri cât de curând) să aibă inteligența necesară și să nu intre în discuții pripite cu nimeni, fără să gândească foarte bine acest aspect. În discuții îi așteptăm și pe colegii de la ALDE și pot să ni se alăture la o nouă construcție de dreapta în Timiș.
Nu excludem nicio construcție cu PSD, dar cu alte elemente, să se meargă pe dezvoltarea acestui județ, nu pe o politică preponderent socială. În cursul zilei de astăzi vom discuta și cu celelalte formațiuni politice și le vom informa de deciziile PMP Timiș. Partidul, la nivel central, este de acord cu această decizie. Toate formațiunile politice trebuie să renunțe la pozițiile și funcțiile politice obținute în urma acestui protocol”, a spus Sămărtinean.
UPDATE 1. Liderul PSD Timiș, președintele consiliului județean: Este decizia PMP și vor fi răspunzători față de ceea ce se va întâmpla mai departe
Președintele consiliului județean Călin Dobra, liderul PSD Timiș, a spus că reprezentanții PMP din Timiș sunt răspunzători pentru ceea ce se va întâmpla mai departe și că, după ce i se va trimite o hârtie oficială cu privire la denunțarea protocolului, atunci va convoca Biroul Permanent Județean al PSD.
„PSD Timiș a fost un partener serios și real în cadrul acestui protocol. Dacă PMP Timiș a luat decizia de a rupe acest protocol, este decizia partidului și vor fi răspunzători față de ceea ce se va întâmpla mai departe. În momentul în care vom avea o adresă oficială din partea PMP că va rupe acest protocol voi convoca Biroul Permanent Județean și vom stabili clar pașii pe care-i vom face mai departe”, a spus Călin Dobra.
Liderul PSD Timiș a mai spus că această decizie se dorește a fi o demonstrație de forță a președintelui PMP după alegerile câștigate „cu scandal” acum trei săptămâni, iar declarațiile acestuia „dovedesc un amatorism total din punct de vedere politic”.
„Președintele PMP Timiș, Cornel Sămărtinean, a decis să denunțe protocolul semnat în vara anului 2016 cu PSD și ALDE, protocol care a adus Partidului Mișcarea Populară funcția de vicepreședinte al Consiliului Județean Timiș. Chiar dacă, la vremea respectivă, domnul Sămărtinean era membru marcant al altui partid, această decizie a fost luată acum de către dânsul și se dorește o demonstrație de forță după alegerile câștigate cu scandal în urmă cu trei săptămâni.
Faptic, acest protocol a fost denunțat în momentul în care Cornel Sămărtinean le-a ordonat consilierilor județeni ai PMP să nu voteze bugetul județului Timiș pentru anul 2018, deși în protocol se specifica foarte clar că toate cele trei formațiuni semnatare vor susține proiectele, iar bugetul județului era cel mai important dintre ele.
Cu toate acestea, PSD a fost un partener loial și a dat credit în continuare consilierilor PMP, însă denunțarea declarativă de astăzi pune punct unei colaborări de aproape doi ani.
Din păcate, o răfuială internă a dus la această situație, una neplăcută pentru PMP, însă membrii acestui partid sunt obișnuiți deja cu situații de criză. Pe de altă parte, declarațiile domnului Sămărtinean dovedesc un amatorism total din punct de vedere politic, solictările sale de renunțare la funcții având ca scop poziționarea în fața propriilor colegi de partid, care îi vor cere explicații pentru pierderea funcției de vicepreședinte al CJ Timiș”, a mai spus Dobra.
UPDATE 2. Robu salută denunțarea protocolului
Președintele PNL Timiș, Nicolae Robu, salută denunțarea de către PMP a protocolului de colaborare cu PSD-ALDE. Aflat în Porto, pentru a semna un acord de cooperare cu autoritățile de acolo, primarul Timișoarei spune că PMP este un partid de dreapta care trebuie să strângă rândurile pentru a învinge PSD, nu să se alieze cu social-democrații.
„Sper ca noi, aici, în județul Timiș, să dăm exemplu de înțelepciune și înțelegere corectă a modului cum trebuie să facem politică! Dacă fosta conducere PMP ar fi avut aceeași abordare ca actuala, județul Timiș ar fi fost, astăzi, condus de dreapta politică! PNL a făcut, în 2016, tot ce i-a stat în putință în acest sens”, a scris, pe Facebook, liderul liberalilor din Timiș.
Articole pe aceeași temă
Roxana Iliescu, vicepresedintele CJ Timis, si-a dat demisia din PMP
Citiți principiile noastre de moderare aici!