Primăria Timișoara caută să obțină o finanțare „record” de 50 de milioane de euro pentru retehnologizarea sistemului centralizat de termoficare. Ar fi vorba despre a treia etapă prin care ar trece rețeaua. Sunt vizate mai multe tronsoane din rețeaua primară, aproximativ 13 km. În plus, țevile de mare dimensiune care încă sunt la suprafață vor fi introduse în subteran.
Pentru atragerea finanțării de la Ministerul Energiei, reprezentanții primăriei susțin că este necesară modificarea contractului de delegare a gestiunii serviciului public de alimentare cu energie termică în Consiliul Local. Acest lucru va fi supus la vot în ședința de plen convocată de îndată pentru dimineața zilei de vineri, 12 iulie.
„Termoficarea locală e domeniul în care avem de recuperat cele mai mari decalaje. Am schimbat deja 30 km de conducte vechi, iar acum avem în lucru un nou proiect pentru modernizarea altor tronsoane. Suntem în dialog cu Ministerul Energiei pentru a îndeplini toate condițiile impuse pentru obținerea finanțării pentru acest proiect și pentru a ne asigura că bifăm toate cerințele, dorim să extindem termenul din actualul contract.
Una din aceste condiții este separarea producerii energiei termice, de distribuție, decizie pe care noi am propus-o deja în urmă cu un an. Este modalitatea sigură prin care putem să introducem energia verde în producerea căldurii și a apei calde și să putem să atragem bani europeni pentru schimbarea conductelor deteriorate. Doar cu fonduri din bugetul local, modernizarea sistemului de termoficare e o misiune imposibilă”, spune primarul Dominic Fritz.
Lotul 1, valoare de peste 200 de milioane de lei
Primul lot al etapei a treia de „retehnologizare a sistemului centralizat de termoficare din Municipiul Timișoara” are o valoare de 212,9 milioane de lei, fără TVA. Adică 253,3 milioane de lei sau 50,9 milioane de euro, cu TVA.
Sunt incluse segmente din rețeaua primară de pe străzile: Calea Chișodei, str. Eternității, Izlaz, Letea, bulevardul Liviu Rebreanu, str. Ranetti, Mureș, Zarand, str. Mareșal Al. Averescu, Al. Ferkel Suteu, str. D. Jugănaru, str. General Constantin Prezan, Versului, bulevardul Coposu, str. Pestalozzi, Aleea FC Ripensia, str. Filaret Barbu, Brașov, Piața Plevnei, str. Berthelot, Mendeleev și Calea Bogdăneștilor, de la Bredieanu la Mendeleev.
În proiect sunt incluse și tronsoane de pe străzile: Matei Basarab, Pictor Zaicu, Ion Inculeț, Stelelor, Martir Ovidiu Munteanu, Martir Anton Florian, Ioan Nistor, Pomiculturii, Demetriade, Iași, Dr. Alexandru Martha, Valeriu Braniște, Mocioni, Brândușei, Calea Torontalului, Calea Alexandru Ioan Cuza, Calea Circumvalațiunii, Intrarea Zânelor, Regimentul 13 Călărași, Abrud, Al. Vaida Voievod, Prof. Lintie Dionisie și Parcul Botanic.
Documentația privind a treia etapă de retehnologizare fusese aprobată în martie de Consiliul Local Timișoara. Pentru tot proiectul, nu doar primul lot, era prevăzută o valoare totală de 368,5 milioane de lei (echivalentul a 74,1 milioane de euro), inclusiv TVA.
Anterior, prima etapă de retehnologizare a sistemului a fost finalizată în vara anului 2016, pe vremea administrației Robu. Valoarea totală, la finalizare ei a fost de 199,9 milioane de lei. Pentru etapa a II-a, lucrările au început în martie 2021 și s-au întins până anul trecut. Pentru studiul de fezabilitate al celei de-a treia etape, de fapt documentele aprobate acum, procedurile au fost demarate în toamna anului 2022.
Contractul, modificat, dar și prelungit
În ceea ce privește contractul – mai bine zis contractele – cu Colterm, odată cu modificarea vine și prelungirea. Astfel, pentru transport, distribuție și furnizare este propusă prelungirea delegării serviciului până la 30 iunie 2025. Totodată, pentru delegarea serviciului de producere energie termică este propus termenul de 30 iunie 2029.
Ar fi de menționat că Primăria are de gând să scoată partea de transport și distribuție a energiei termice de la Colterm, idee lansată încă din primăvara anului 2023. În vara aceluiași an, însă, a fost luată decizia prelungirii situației existente cu încă un an, până vor fi puse la punct toate detaliile, adică până pe 1 iunie 2024.
În aprilie, însă, s-a hotărât prelungirea înțelegerii până în august, când urma să devină funcțional Serviciul Public de Interes Local pentru Transportul, Distribuția și Furnizarea Energiei Termice în Sistem Centralizat, noua entitate care va prelua partea de transport, distribuție și furnizare.
Acum, odată cu noua prelungire, am avea o nouă amânare a acestui plan, deși noua entitate fusese înființată printr-o hotărâre din 25 iunie.
Trimite articolul
XAu vreo 300 de km de retea secundara si vreo 70 de retea secundara ..din astia s a-au schimbat in 30 de ani cam 15 de primara si vreo 30 de secundara ……Au scindat in doua ca sa ascunda datoriile Colterm sa faca o ghidusie tipic romaneasca
cat au fost cele doua amenzi, 35 milioane oiro? lasa ca ne punem toti centrale individuale, nu e “verde” asa, ce-are?🤣😂🤣😂🤣🤪🤪🤪
#🤪
dap, 7% din total mondial gaze cu efect de sera, atat produce UE. iar pentru a atinge neutralitatea climatica pana in 2050 nenorocim milioane de oameni cu preturi uriase la energie, inlocuim carnea de vita cu viermi si gandaci, impunem stocare(nici nu polueaza producerea a sute de mii de mega avumulatori, nu?) pentru cei cu panouri fotovoltaice si alte ineptii.
sa-ti urasti propria popu.latie in halul asta trebuie ca ai probleme serioase la etaj. dar si sa accepti ca un gugustiuc aberatiile astea trebuie ca esti ori spalat pe creier, ori din nastere nu prea dotat cu inteligenta, ori masochist.
Gaura neagră numită Colterm se tot adâncește prin deciziile socialiste.
-
Abia astept sa vad ce o sa comentezi cand Colterm va deveni capitalista(adica monopolul unei firme “de bine” din Vest) si centralele individuale vor fi interzise.
-
Fritz si-a trimis echipa in Republica Moldova, mai exaxt in Unitattea Teritoriala Autonoma Gagauzia, sa invete de la sursa cum sa aplice strategiile in Timisoara. Fritz e casatorit cu o comunista. Ce vreti mai mult ? Sunt timisorenii atat de indolenti incat sa nu vada un comunist cand il vad ?
-
Rectificare 70 km retea primara
Când unul produce, dar altul distribuie, suna a căpușare.