Peste 10.000 de specialiști au lucrat în ultimii ani pentru a crea un cadru menit să ducă educația din România la un nou nivel – mai eficientă, mai accesibilă, mai flexibilă, mai incluzivă, mai bine pliată pe cerințele pieței, dar și pe nevoile elevilor, studenților, ale părinților și profesorilor. Iar România are nevoie ACUM de reforma sistemului de educație. Există șansa de a reconstrui pe principii solide, sănătoase, în acord cu problemele și nevoile celor direct implicați, în acord cu vremurile pe care le trăim, în acord cu nevoia României de a avea generații de tineri bine pregătiți.
Potrivit propunerilor, Educația va primi 15% din bugetul general consolidat. Se va acorda o atenție burselor sociale și de merit. Pe componenta socială, se vor crea programe speciale pentru prevenirea și reducerea abandonului școlar. Principiul este simplu: fiecare elev trebuie să aibă asigurat dreptul la educație, indiferent din ce mediu provine. Urmărirea traseului și a progresului unui elev vor fi mai ușor de făcut prin apariția portofoliului personal educațional. Acesta va începe de la grupa mijlocie din grădiniță și va fi folosit pentru a se vedea orientarea pe viitor a elevului, dar și care au fost problemele, provocările ori performanțele. La finalul gimnaziului, consilierul școlar și dirigentele vor emite părinților o recomandare care va avea în vedere opțiunile educaționale și profesionale ulterioare. Această recomandare va avea un caracter orientativ (nu unul obligatoriu). Ea va fi întocmită prin consultarea profesorilor de la clasă, a fișei matricole și a unei evaluări specifice.
Profesorul debutant va avea un salariu egal cu cel mediu brut pe economie
Totodată, potrivit legii, profesorii vor avea un grad mai mare de autonomie în predare, pentru că își cunosc cel mai bine elevii, aptitudinile și nevoile acestora. Viitoarele cadre didactice vor da un examen la finalul stagiaturii și apoi vor putea susține concursul național pentru titularizare. Există în proiectul de lege o îmbunătățire clară. Profesorul debutant va avea un salariu egal cu cel mediu brut pe economie. Prin urmare, putem vorbi despre un salariu care se poate apropia de 4.000 lei. O atenție sporită va fi acordată Centrului Național pentru Formare și Dezvoltare în Cariera Didactică, ce va asigura continuarea formării profesorilor și a creșterii calității în actul educației. Astfel, aptitudinile profesorilor vor putea fi actualizate cu cerințele momentului.
Plagiatul se sancționează cu retragerea titlului de doctor
O temă care a generat dezbateri este a titlurilor academice. În noua lege, plagiatul se sancționează cu retragerea titlului de doctor și sunt prevăzute mecanisme mai eficiente pentru identificarea abaterilor din doctorate. Iar regula generală este aceasta: etica și integritatea sunt priorități. La capitolul verificarea doctoratelor, schimbarea majoră este următoarea: se va înființa Comisia Națională de Etică a Titlurilor Universitare (CNETU), ca instanță supremă academică pentru verdicte în materie de abatere de la etica acordării de titluri. Concret, eventualele plagiate nu vor mai fi verificate de către CNADTCU, ci de către această comisie, dar după universitatea care a acordat titlul de doctor.
După constatarea plagiatului de către Comisia Națională de Etică a Titlurilor Universitare, Ministerul va avea obligația să formuleze acțiune în instanță pentru anularea ordinului prin care s-a acordat titlul de doctor. Explicația este una simplă: instituțiile de învățământ superior au solicitat în repetate rânduri modificarea legislației în sensul asumării de către universități a acordării titlurilor de doctor, în acord cu responsabilitatea universităților în formarea la nivel de Licență/Master/Doctorat, precum și în acord cu practicile internaționale.
Reformă a funcțiilor în învățământul superior
Legea Educației prevede și reducerea abandonului universitar prin instituirea unui program naţional de prevenire: Programul Naţional de Reducere a Abandonului Universitar (PNRAU). Va exista și programul “A doua şansă”, dar și implicarea cadrelor didactice, astfel încât studenții să nu abandoneze cursurile. Conform Ministerului Educaţiei, (PNRAU) ar urma să beneficieze de o finanţare anuală de 200 de milioane de lei.
Dar nu putem vorbi despre reforma învățământului superior fără o reformă a funcțiilor din acest domeniu. Astfel, potrivit noilor prevederi, mandatul de rector va fi de 5 ani, cu o limită de mandate asumată de fiecare universitate. Principiul autonomiei universitare manifestat în spiritul libertății academice trebuie să garanteze comunității universitare dreptul de a-și alege rectorul. Nicio altă funcție de conducere aleasă din universități nu are o limită de mandate prevăzută în lege. Nici președintele senatului universitar, nici prorectorii, nici decanii, nici prodecanii, nici directorii de departament, nici membrii senatului universitar nu au un număr limitat de mandate.
Așadar, există suficiente modificări în proiectul propus, atât pentru mediul preuniversitar, cât și pentru mediul universitar, care pot duce Educația din România la standarde foarte înalte!
(Articol susținut de Partidul Național Liberal)
(1753)
Trimite articolul
XPNL – specialisti – principii si etica – finantare – plagiatul
prim ministru? Ciuca al nostru.
#RomaniaEducata
#idiocracy
-
e ciuca ba !!
-
Exact așa. Cu un ministru reciclat nu cred că e bine să pornești vreo reformă.
Iar învățământul nostru e PRAF, datorita DASCALILOR, nu atît din cauza elevilor.
Oameni mai slab pregătiți că dascălii români, greu mai găsești prin UE.
Întrebați copii și părinți plecați pe la munca peste hotare, că ei știu cel mai bine .AU COMPARAȚIA LIVE, nu din povesti
-
Dascali slab pregatiti? Poate cei fara titularizare, suplinitorii. Sau aia care nu mai fac fata stresului cotidian si atator reforme in invatamant. De ce or fi oare atatia suplinitori? De ce nu se inghesuie lumea in invatamant? Oare fiindca un profesor debutant castiga net vreo 2400 RON iar un om capabil isi alege alta meserie? Daca respectul societatii e de 2400 RON, atunci are dascalii pe care ii merita. Oare cum sunt salariile si conditiile dascalilor “prin UE”?
-
Dar parintii oare n-au nicio responsabilitate? Au delegat intreaga responsabilitate scolii care trebuie chiar sa se lupte cu figurile din capul unora dintre parinti care cred ca se pricep la toate inclusiv la educatie? Dar societatea? Degeaba te invata la scoala daca totul in jur iti arata ca trebuie sa fii smecher si nu educat. Un simplu exemplu: traversatul strazii: degeaba iti zice la gradinita/scoala sa astepti sa fie verde, sa te asiguri etc. daca mami si tati sau vecina stiu ei ca las’ ca acum ne grabim, mai traversam si in diagonala pe unde apucam cu ochii in telefon.
-
Cam ce poate face invatamantul impotriva societatii care-i arata copilului ca ce te invata la scoala te face “fraierul de serviciu” in societate?
Mai pune after school, meditatii,.. 2400 lei pentru 3 luni de concediu si 4 ore/ zi este suficient.
-
Perfect atunci, ARATATI-ne cum se face. Succes, domnule viitor profesor (de preferinta intr-o scoala cu incalzire pe lemne intr-un sat fara asfalt, cu buda stil medieval, asa mai pe eco, si cu elevi care trei sferturi din zi sunt la munca din cauza saraciei)! Sigur veti avea un succes nebun, si veti fi si foarte relaxat, nu prea inteleg cum rezulta 4 ore pe zi, si concediul ala de 3 luni, dar dvs va pricepeti mai bine. Asteptam olimpicii cu bun simt educati de dvs.! Si daca ziceti ca 2400 sunt de ajuns, nu inteleg de ce nu dau navala oamenii competenti(asa, ca dvs de exemplu, sunt sigur ca toti parintii abia asteapta sa va vada peofesor). Inca o data, succes, asteptam rezultatele! Nu vreti la tzara? pai avem posturi in marile orase, 2400 e o suma cu care poti sa fii profesor si sa inspiri tinerii in Timisoara, nu ca influencerii aia de pe tiktok. Daca mai aveti prieteni asa atotstiutori, va asteptam pe toti! vacanta, salariu, copii si parinti fara figuri in cap, boierie, ce mai.
Plagiatul echivaleaza cu Fals si Uz de Fals si Inchisoare cu executare.PNL este anexa mai multor plagiatori civil si militari