Protocolul de colaborare politico-administrativă a fost semnat, miercuri, de reprezentanţii organizaţiilor municipale ale celor trei formaţiuni politice: Dan Diaconu, preşedintele PNL Timişoara, Ciprian Mihok, liderul PNŢCD Timişoara, şi Adelina Tîrziu, consilier local PDL, mandatată să semneze în numele şefului PDL Timişoara, Cornel Sămărtinean, prins în dezbateri la Parlament.
Ce prevede efectiv protocolul?
Organizaţiile municipale ale PNL, PDL şi PNŢCD au hotărât să se alieze, formând o platformă politică de centru-dreapta la nivelul municipiului Timişoara, care are drept scop colaborarea politico-administrativă în vederea susţinerii proiectelor comune în administraţia publică locală.
„Reprezentanţii partidelor politice semnatare ale prezentului protocol vor colabora strâns în cadrul Consiliului Local al Municipiului Timişoara, pentru îndeplinirea obiectivelor municipalităţii. În acest sens, consilierii locali ai celor trei partide vor acţiona unitar şi vor duce la îndeplinire deciziile luate de comun acord de către formaţiunile politice semnatare”, se arată în protocol.
Chiar dacă PSD a jubilat la recentele alegeri, primarul Nicolae Robu este convins că electoratul timişorean este în continuare preponderent de dreapta. Edilul-şef a intrat în sala de consiliu local de la primărie alături de Ciprian Mihok, cel pe care în urmă cu câteva luni îl cataloga ca făcând parte din categoria „idioţilor” care „emit aberaţii”, ţărănistul criticându-i intens iniţiativele.
„Vorbim de ceva vreme încoace despre nevoia de coagulare a forţelor de dreapta. Alegerile, inclusiv ultimele, au arătat foarte clar că electoratul român, şi m-aş referi în mod special la electoratul timişorean, este orientat către dreapta politică. Fragmentarismul a făcut însă ca la ultimele alegeri partidul cu cele mai multe voturi să fie PSD. Forţele de dreapta trebuie să se unească tocmai pentru a se pune în acord cu aşteptările cetăţenilor. Am încredere că în urma semnării acestui protocol vom colabora şi mai strâns, noi, reprezentanţii acestor trei partide, şi ne vom pune şi mai bine în slujba Timişoarei, a cetăţenilor Timişoarei. Va trebui să facem faţă încercărilor de obstrucţionare cu care PSD va încerca să încurce bunul mers al lucrurilor”, a avertizat Robu.
Rămâne de văzut ce atitudine vor adopta consilierii locali ai PNŢCD Bogdan Herzog şi Flavius Boncea, având în vedere că ei au bătut deja palma cu PSD într-o încercare eşuată de a obţine un post de viceprimar al Timişoarei. Iar ţărăniştii sunt împărţiţi în diverse aripi, liderii organizaţiilor contestându-şi unii altora legitimitatea de a lua decizii în numele partidului. Preşedintele PNŢCD Timiş, Valentin Moldovan, spune că Mihok nu are dreptul să semneze astfel de protocoale.
„Statutul nu prevede prerogative pentru biroul municipal de a încheia protocoale cu alte organizaţii. Dacă Mihok semnează acel protocol este în afara partidului. Nu va putea să aibă efecte politice sau juridice şi nu va putea fi aplicat de către cei care l-au semnat. În cazul în care se semnează acest act, consilierii locali nu sunt obligaţi să-l respecte”, declara Moldovan, chiar miercuri, înainte de semnarea protocolului.
Răspunsul lui Mihok? „Iată-mă aici (n.r. – în sala de consiliu a primăriei), am semnat!” El spune că încă nu a discutat cu Herzog şi Boncea, dar că cei doi consilieri sunt oricum… excluşi din partid.
„Ei sunt excluşi în continuare din partid. Au suportat sancţiunea asta”, susţine ţărănistul, în timp ce Moldovan afirmă că decizia de excludere, pe care a luat-o conducerea PNŢCD Timişoara, nu a fost încă validată.
„Vorbim aici de un protocol între partide, şi nu între persoane fizice. Un protocol politic al partidelor de dreapta din consiliul local. Eu sunt convins că locul PNŢCD este în această alianţă politică”, a intervenit şi viceprimarul PNL Dan Diaconu.
„Dacă am putea să-i întrebăm oare pe Iuliu Maniu, pe Corneliu Coposu, pe Ion Raţiu cu cine ar vrea să se alieze PNŢCD – cu PSD, exponentul stângii în România, sau cu partidele de dreapta ale României de astăzi? Ce credeţi că ar răspunde?”, l-a completat Robu.
Diaconu a precizat şi că noul protocol semnat nu are nicio anexă care să prevadă împărţirea de funcţii.
În opinia ţărănistului Ciprian Mihok, prin semnarea acestui protocol, cele trei partide ar urma „să readucă normalitatea în Timişoara”.
În opinia democrat-liberalei Adelina Tîrziu, „era un pas normal”, pentru că dreapta trebuie să se coalizeze într-o singură forţă, capabilă să învingă PSD la viitoarele alegeri prezidenţiale.
Citiți principiile noastre de moderare aici!