Cât priveşte aspectele principale ale înţelegerii, lucrurile sunt deja cunoscute de organizaţiile locale ale celor două formaţiuni.
„S–a hotărât ca luni, în data de 10 ianuarie, să avem un Consiliu Naţional, când se va şi înregistra la tribunal alianţa între PC şi PNL, numită Alianţa de Dreapta Centru – ADC. Se va face pe o durată de 5 ani, dar cu posibilitate de prelungire până în 2021, ceea ce oferă siguranţă pentru proiectele noastre viitoare”, a declarat Maria Grapini, președintele conservatorilor din Timiș.
La rândul său, senatorul liberal Nicolae Robu arată că alianţa „intervine pe fondul orientării PNL spre coagularea, dacă se poate chiar integrarea, tuturor forţelor politice compatibile doctrinar, pentru crearea unei forţe autentice de dreapta puternice în România”.
Şi, ca să nu lase loc speculaţiilor, şeful liberalilor timişeni face şi precizarea că, în opinia sa, PDL nu are nimic în comun cu dreapta şi nici membrii săi, cu mici excepţii. „De aceea sper ca acea componentă a electoratului democrat-liberal care chiar este de dreapta să conştientizeze că s-a înşelat sprijind PDL şi să vină alături de PNL”.
Pentru noii parteneri politici se prefigurează astfel o agendă de lucru încărcată.
„După parafarea juridică a alianţei trebuie să stabilim o întâlnire între conducerile celor două partide şi după aceea să luăm judeţ cu judeţ şi să analizăm”, spune Maria Grapini, care este și vicepreședinte PC la nivel național.
Chiar dacă nu renunţă la ideea de a candida singuri în alegerile locale, conservatorii nici nu fac din asta un capăt de ţară.
„În fiecare judeţ se va analiza situaţia din teritoriu. Dacă avem un judeţ în care nici PNL şi nici PC nu sunt foarte puternice, este posibil să facem acolo, punctual, o alianţă cu candidaţi comuni”, a mai adăugat Grapini.
În ceea ce priveşte Timişul, cei doi lideri locali par a înclina totuşi spre participarea separată în procesul electoral din vara viitoare.
„Este prematur să ne pronunţăm. Sper însă ca alianţa să vizeze doar alegerile parlamentare şi eventual, doar pentru cazuri izolate, funcţii precum cele de primar, viceprimar, preşedinte, vicepreşedinte de consiliu judeţean. În concepţia mea, la alegerile locale cel puţin, fiecare partid trebuie să se prezinte singur în faţa electoratului pentru a putea ştii gradul lui de simpatie, de sprijin din partea electoratului. E o chestiune de principiu”, crede senatorul Robu.
La rândul său, şefa conservatorilor timişeni, Maria Grapini, declară că „Partidul Naţional Liberal este implicat într-o alianţă pe plan local (n. r. – Alianța pentru Timiș, cu PNȚCD și FDGR, plus acordul cu PSD), aşa încât noua Alianţă de Dreapta Centru va avea efect doar în mandatul viitor”.
Polarizarea opoziţiei în PSD pe de o parte şi ADC pe de cealaltă implică însă şi problema relaţiilor cu foştii parteneri ai conservatorilor, social-democrații. În această privinţă, pentru vicepreşedintele PC lucrurile sunt foarte clare.
„Nu suntem duşmani. Nu excludem colaborarea cu PSD împotriva Partidului Democrat Liberal, deoarece rămâne mai departe obiectivul ca opoziţia să lucreze pe proiecte comune, pentru a putea schimba guvernarea. Alianţa la tribunal se va face însă doar între PC şi PNL, partide cu doctrină mai apropiată de centru-dreapta. Vom acţiona pe proiecte comune cu PSD, dar în mod evident ei îşi vor face în continuare politica lor de stânga. Viziunea fiscală, de exemplu, sau politicile sociale, vor fi gândite de către noi ca alianţă de centru-dreapta, în timp ce PSD le va aborda cu siguranţă din perspectiva unui partid de stânga”, a conchis Maria Grapini.
M.H.
Citiți principiile noastre de moderare aici!