Castelul Huniade este închis de 15 ani, iar obiectivul este în responsabilitatea Consiliului Județean Timiș pentru anul 2023, când Timișoara este Capitală Culturală Europeană. Prima parte a documentației a fost avizată în sfârșit de Comisia Națională pentru Monumente Istorice. Este vorba despre Documentația de Avizare a Lucrărilor de Intervenție (DALI), care a fost pregătită de către Institutul Național al Patrimoniului. Contractul era semnat încă de acum un an, când fostul președinte al CJ Timiș anunța că „totul trebuie să fie gata în cinci luni”, urmând să se treacă la licitația pentru proiect tehnic și execuție. Inițial, autoritățile doreau să acopere curtea interioară cu sticlă, însă în DALI nu se face referire la acest lucru, Castelul Huniade fiind monument istoric.
Vicepreședintele CJ Timiș, Alexandru Proteasa, spune că se vor aloca 1 milion de lei pentru proiect tehnic, iar planul este ca bijuteria arhitecturală din centrul orașului să fie reabilitată prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR).
„Este un proiect foarte important pentru orașul nostru și pentru județ, este un proiect foarte important în ceea ce privește infrastructura pentru TM2023. Am luat o decizie importantă la nivelul conducerii CJ Timiș, în sensul că, pentru a accelera lucrurile, următoarea etapă pentru avizarea DALI este proiectul tehnic. Am luat decizia să alocăm din fondurile proprii ale CJ suma de aproximativ un milion de lei, pentru realizarea proiectului tehnic, tocmai pentru a duce acest proiect la maturitate și a-l propune pe lista de priorități de investiții la PNRR. Dacă am fi lăsat ca și procedura în continuare la Ministerul Culturii, prin Institutul Național al Patrimoniului, am fi pierdut timp. (…)
Optimizează timpii de execuție și previne blocaje de tipul celor întâlnite la realizarea DALI. Chiar și într-un scenariu optimist, noi sperăm ca o parte a aripii castelului să fie pusă la dispoziție pentru evenimente în 2023”, explica Proteasa.
Lobby pentru Castelul Huniade
Vicepreședintele CJ Timiș vorbește și despre lobby la nivelul autorităților locale și naționale pentru a înainta depunerea proiectului pentru Castelul Huniade la PNRR. Din punctul său de vedere, este singura soluție viabilă pentru obiectivul din centrul orașului. Bugetul CJT nu poate susține o asemenea investiție.
„Consider că coaliția care este la guvernare poate să facă lobby ca acest proiect să fie depus, pentru că, din punctul nostru de vedere, este cel mai important proiect pe care îl poate avea Județul Timiș la ora aceasta. Vorbim despre cea mai veche clădire din Timișoara, este o clădire unică, este un castel unic, este ultracentral, avem toate motivele pentru ca acest proiect să nu fie eliminat de pe lista de obiective finanțate prin PNRR. Deocamdată nu luăm în calcul altă sursă de finanțare, pentru că din bugetul CJ este evident că nu putem să facem acest lucru. Dacă cineva va elimina acest proiect de pe lista finanțabilă prin PNRR, nu știu, va trebui să aibă motive foarte întemeiate pentru a face acest lucru”, a mai explicat Alexandru Proteasa.
Vizitatori, abia din 2023
Directorul Muzeului Național al Banatului, instituție care ar fi trebuit să aibă sediul în castel, ar vrea să deschidă aripa de nord-vest în 2023. Este vorba despre acea bucată din Castelul Huniade care a stat 13 ani în șantier. Lucrările au fost recepționate de CJ Timiș abia în vara anului 2019.
„Având în vedere că partea de nord-vest a fost consolidată și că va trebui doar trase utilitățile și realizate expozițiile, noi sperăm și dorim ca în 2023 să deschidem această parte, pentru că are cele mai importante săli și, dacă licitația va fi câștigată de un constructor serios, se poate acest lucru”, spune Claudiu Ilaș.
Autoritățile spun că licitația pentru proiectul tehnic ar putea fi pornită în următoarele două luni. Rămâne de văzut dacă vor reuși să „prindă” Castelul Huniade în PNRR, plan neadoptat încă de România, fiind una dintre puținele țări din UE rămasă în urmă la acest capitol.
Castelul are o întreagă istorie de eșecuri, de 15 ani. Din 2006 este în reparații, au fost procese între constructor și CJT, însă mai mult nu s-a lucrat. De-a lungul timpului au apărut probleme date de starea continuă de degradare: fisuri, mucegai pe exponate, iar în Sala Cavalerilor, considerată una din cele mai frumoase din castel, a plouat torențial în 2016.
editor Dan Oancia
Trimite articolul
XMai mare rusinea… ! Demisia si puscarie tuturor incompetentilor care isi bat joc de mostenirea si mandria orasului!
-
Muzeul Banatului a fost ‘reabilitat’ cu succes.Acum se reabiliteaza castelul Huniade !
-
care mandrie a orasului??? Sunt foarte putini care stiu adevarata istorie a castelului huniade… Cand se va mandri un roman ca timisoara a fost capitala ungariei?!?…Cladirea este o dovada existentei unei altfel de istorii ce nu se doreste a fi cunoscuta de noii cetatieni a acestui oras…Poate cu fonduri europene “obligati de Ue” se va renova cladirea..ca atfel nici un roman nu va misca nici un deget pt acea cladire..defapt se doreste “disparitia” cladirii, prabusirea de la sine daca se poate..in asa fel se mai poate sterge o particica de istorie “incomoda” a “veci” stapanilor actuali…
-
Wermie.nicicand n-a fost Timisoara capitala Ungariei,doar pasalic turcesc…!
-
Scarba te apuca, dar chiar nu trage nimeni pe nimeni la raspundere? Sunt curios cate salarii grase, cate contracte grase au fost in acesti 15 ani.