Viaductul de pe Calea Aradului a fost transformat într-o poartă de fotbal pe baza unui concept realizat de Eduard şi Dan Jakabhazi. Există chiar şi… un portar care sare după o minge. Deasupra a fost amplasat un banner pe care scrie că la Timişoara s-a jucat pentru prima dată fotbal pe teritoriul actual al României, în 1899.
Iniţiativa este cuprinsă într-o campanie a primăriei de promovare a premierelor înregistrate de-a lungul timpului în oraşul Timişoara, care acum râvneşte la titlul de Capitală Culturală Europeană. Municipalitatea timişoreană promovează primul meci de fotbal disputat pe teritoriul României.
„O ştire măruntă din 11 iunie 1899 a Gazetei Maghiare, ziar din Timişoara, anunţa intenţia unui profesor de gimnastică de la Liceul Piarist de a organiza o demonstraţie a unui sport nou, din Anglia. Carol Müller se numea dascălul, iar acelaşi ziar avea să scrie mai târziu: “Cel mai interesant moment al serbării şcolare a fost noul joc englez cu mingea. Acesta se practică doar cu piciorul şi a fost prezentat prima dată la Timişoara în 25 iunie 1899. Au jucat câte 11 elevi din clasele a şasea şi a şaptea, iar după 45 de minute niciuna dintre echipe nu a reuşit să marcheze vreun gol”. Acum ştim că acesta a fost primul meci de fotbal jucat pe teritoriul actual al României după regulile moderne ale jocului, cu bilet de intrare, iar publicaţia nota că reprezentaţia a încântat spectatorii”, aminteşte viceprimarul Timişoarei Adrian Orza.
Unul din ultimele trofee cucerite de echipele oraşului la fotbal este titlul naţional la Juniori A, câştigat săptămâna trecută de un lot de tineri afalt sub comanda lui Robert Fruşa şi Ovidiu Preda. Echipa este formată din: Ciprian Ostafie, Paul Iordache (portari),Andrei Dăruială, Florin Ilie, Răzvan Iovan, Mihai Voiculescu, Thomas Altmayer, Călin Toma (fundaşi), Armando Nicoară, Adrian Cobzariu, Mădălin Stancu, Marian Fuchs, Dario Todor, Albert Aldea, Marius Homan, Ovidiu Pană, Robert Szalkai (mijlocaşi), Gelu Velici, Bogdan Pleşcan şi Emanuel Ardelean (atacanţi). Tinerii vor primi diplome de excelenţă în viitoarea şedinţă de Consiliu Local.
Revenind la poarta de fotbal de pe Calea Aradului, în cadrul campaniei demarate de primărie vor avea loc şi alte astfel de happeninguri, pe parcursul întregului an. Conducerea municipalităţii speră şi la implicarea timişorenilor în ideea de a promova Timişoara ca şi Capitală Culturală Europeană. Cei care au idei şi doresc să organizeze la rândul lor astfel de acţiuni pot contacta autorităţile locale.
Citiți principiile noastre de moderare aici!