„Strategia privind mansardarea podurilor din clădirile existente în zone protejate” a fost adoptată în ședința de marți, 19 aprilie, a consilierilor locali.
Autorizarea lucrărilor de mansardare nu se va face oricum, ci va ține cont de mai multe condiții. În plus, mansardarea va fi permisă doar dacă nu va modifica regimul de înălțime al clădirii și nici aspectul acesteia, modificările fiind permise doar în interiorul podurilor existente.
Prin mansardarea clădirilor din zonele istorice se urmărește îmbunătățirea condițiilor de întreținere, dar și încetinirea ritmului de degradare a patrimoniului. Desigur, se iau în vedere și punerea în valoare a patrimoniului, precum și asigurarea unei suprafețe locuibile mai mari.
În podurile mansardare se vor putea face apartamente independente sau extinderi pe verticală ale ultimului nivel existent, prin intermediul unei scări interioare.
„Este vorba de o detaliere a regulamentului general de urbanism din cadrul PUG-ului în vigoare în care se permite mansardarea clădirilor construite în zone protejate în anumite condiții, în baza unor avize obținute de la Direcția Județeană pentru Cultură, în baza unor studii istorice, care nu depreciază fondul patrimoniului istoric și care noi am considerat că le putem integra în operațiunea de reabilitare a clădirilor în ansamblu. Astfel, dacă există proprietari de clădiri, și deja au fost mai mulți proprietari sau asociații care au solicitat acest lucru, și noi am venit de fapt cu acest regulament în întâmpinarea lor – deci, dacă există această solicitare prin care se dorește mansardarea respectivului pod, ea să nu fie o operațiune ruptă de reabilitarea clădirii, ci o operațiune făcută concomitent cu reabilitarea fațadelor. Am detaliat această modalitate de intervenție, încât să fie foarte clar că proiectul de mansardare trebuie integrat într-un proiect de reabilitare și nu independent de reabilitarea clădirii”, a explicat Gabriel Almăjan, arhitectul-șef al Timișoarei.
Strategia adoptată de consilierii locali vine în sprijinul proprietarilor interesați de mansardarea clădirilor din zonele protejate. Sunt excluse clădirile sau operele de artă declarate monumente istorice singulare sau înscrise ca atare în Lista Monumentelor Istorice. Conform Listei Monumentelor Istorice 2015, în Timișoara sunt 944 de clădiri istorice protejate prin lege, 97 de monumente istorice, dintre care 71 de monumente istorice individuale, 22 de ansambluri și 4 situri.
Condiții de mansardare
Deși strategia privind mansardarea podurilor din clădirile existente în zone protejate a fost adoptată, nu oricine poate trece direct la fapte, fără să țină cont de anumite aspecte. Astfel, mansardarea clădirilor aflate în zone protejate poate fi realizată prin amenajarea podurilor existente. În plus, mansardarea nu este acceptabilă în toate cazurile, fiind condiționată de aria utilă a podului, de panta acoperișului, de structura și valoarea șarpantei, de vizibilitatea din spațiul public, de accesibilitatea nivelului podului etc.
Mansardarea podurilor clădirilor aflate în zone protejate se va realiza în regim specific, numai pe bază de proiecte detaliate și investigații asupra construcțiilor, avizate și autorizate. Autorizarea lucrărilor de mansardare va fi admisă doar în situația în care starea structurii de rezistență și a finisajelor sunt conforme cu legislația în vigoare. În caz contrar, autorizarea este condiționată de reabilitarea imobilului.
Atenție! Unele lucrări de mansardare pot fi interzise, însă acest lucru se va face doar cu avizul arhitectului șef sau al organismelor de specialitate ale Ministerului Culturii.
Mansardările trebuie să țină cont de prevederile codului de proiectare seismică. Mai mult decât atât, indiferent de tipul mansardelor, se va urmări asigurarea rezistenței și stabilității acoperișului mansardat, asigurarea protecției împotriva focului, asigurarea izolării termice și hidrofuge corespunzătoare, dar și asigurarea protecției împotriva zgomotului. Noile funcțiuni ale mansardelor trebuie să fie compatibile cu caracterul istoric al zonei protejate. Iluminarea acoperișului mansardat se va face prin intermediul ferestrelor de mansardă.
Trimite articolul
XCe sa mansardezi ? Cladirile astea vechi? Pai ce am innebunit? Cum o sa arate cladirile astea???? Bataie de joc.
oare cat mai poate micul fritzz sa distruga in 2 ani?
De 10 ani ma chinui sa imi amenajez podul. Avem un pod super mare, mai inalt decat un etaj de bloc standard, dar nu puteam amenaja o mansarda acolo pentru ca este cladire istorica. Dupa multe chinuri ne lasa sa ne modificam spatiul, nici hidroizolatie nu am putut face decat pe ascuns. Si nu este nevoie de modificare a aspectului si pantelor acoperisului, doar de inlocuire a lucarnelor si geamurilor existente, izolare si gata – spatiu nou de locuit si cresterea valorii si calitatii cladirii
Poftim??
Putem deci sa punem turnuletze?
Să vezi acum turnulețe ca la ei la Strehaia în tot centrul orașului!
Fara mansarde, sunt periculoase, pot sa ia foc, e si asa destula aglomeratie,