Proiectul de modernizarea a Pieței Victoria intră în faza de proiectare.
Primăria Timișoara anunță atribuirea contractului către STUDIO ARCA SRL & PRODID SRL, asocierea care câștigase concursul de soluții organizat anul trecut. Pentru proiectarea (DALI+PT+AT) Pieței Victoriei ca „spațiu public modern, cu design unitar și cu amenajări peisagistice noi, de calitate”, primăria va plăti 6,9 milioane de lei.
„Începem cea mai dificilă etapă din modernizarea Pieței Victoriei și anume cea de proiectare. E un proiect care va schimba Timișoara pentru următoarele decenii.
Actuala soluție, aleasă în urma unui concurs internațional de arhitectură, aduce concepte moderne, dar păstrează și pune în valoare identitatea și moștenirea istorică a acestui spațiu. După piețele Unirii, Sf. Gheorghe și Libertății, acum vine rândul Pieței Victoriei și a străzilor adiacente să se transforme”, a spus primarul Dominic Fritz.
Proiectul de amenajare vizează Piața Victoriei, Piața Huniade, parcarea adiacentă, perechea de străzi Alba Iulia – Mărășești (până la linia de tramvai), străzile conexe Pieței Victoriei, precum și conexiunile cu parcurile Civic, Justiției, Catedralei și Central.
Durata contractului este de 50 de luni, dintre care 20 de luni pentru proiectare, avizare, întocmire documentație și 30 de luni pentru asistența tehnică pe durata execuției. Anunțul de atribuire poate fi accesat AICI.
Au fost 30 de propuneri
Primăria Timișoara, împreună cu Ordinul Arhitecților din România și cu sprijinul Filialei Teritoriale Timiș a OAR, lansase în iulie 2023 un concurs internațional de soluții de arhitectură.
Proiectul câștigător, dintre cele 30 înscrise, a fost declarat cel elaborat de STUDIO ARCA SRL & PRODID SRL și fusese prezentat în octombrie.
„Juriul a apreciat acest proiectul câștigător ca fiind o expresie a coexistenței armonioase a vieții urbane contemporane cu natura, conservând configurația spațială a pieței și imprimând, totodată, o notă contemporană. Piața Victoriei este prezentată într-o viziune complexă, care oferă tipuri de experiențe diferite, prin zonele diverse, dar care compun un întreg armonios.
Piața Victoriei face parte din culoarul de 3 piețe centrale din Timișoara, alături de Piața Libertății și Piața Unirii. Aceasta nu a avut parte în ultimele 3 decenii decât de intervenții mici, reparații sau amenajări minore.
Primăria Timișoara dorește ca cea mai importantă piață a orașului să fie pusă în evidență după modelul marilor orașe europene: cu respect față de istorie și patrimoniu, cu spațiu pentru oameni și cu amenajări verzi generoase. Promenadele «Corso» și «Surogat», precum și monumentele și elementele simbolice ale pieței trebuie protejate, conservate și puse în valoare”, transmit reprezentanții primăriei.
Trimite articolul
XVine Robu si face totul violet, culorile orasului.
-
Ultima replica a USR-istului de serviciu.
Poate că în sfârșit vor renunța peisagiștii primăriei la cel mai urât brad, sau orice specie ar fi, din mijlocul pieței.
-
si in locul lui sa puna ce?
un catarg / teapa cum s-a intamplat cu stejarul din giratoriul din spatele hotelului Continental?!?
Arata mai rau decat ce este acum. Pentru ce ai inlocui zona verde cu plante ornamentale cu o zona verde cu boscheti ? Unde este evolutia in bine prin acest proiect ? Toata fatadele spatiilor comerciale vor fi umbrite si acoperite de copaci , asa cum arata prin propunere. Partea centrala este complet desfigurata, un regres arhitectural si urbanistic complet. Nu este un proiect demn de Timisoara, este o involutie totala a tot ce s-a realizat pana acum in centru. Un proiect controversat, inestetic si o involutie a acestui oras, exact asa cum este si administratia actuala.
-
Zona cu plante ornamentale aranjate după geometrii simpliste şi simetrice pe rânduri şi coloane şi pătrate şamd. arată a construcţie artificială şi nu inspiră nimic, nu arată deloc a colţ de natură. E exact ca în proiectele arhitecturale care prezintă toţi copacii ca fiind conici sau ca având o coroană sferică înfiptă într-un băţ: nicio legătură cu naturalul, naturalul adevărat e plin de asimetrii, de-aia ne ajută să scăpăm din viaţa urbană intoxicată de colţuri şi linii drepte, de hipersimetrii obositoare.
Daca punem copaci si sub ei banci, o sa stea porumbeii pe ele, sau ciorile.
Sa pui copaci in poze e usor. Eclar ca avem nevoie de umbra, spatiu verde, dar trebuie sa fie si usor mentenabil, nu doar sa arate bine in poze. Trebuie vazut ce copaci, sa piarda podoaba tarzou, sa aibe o coroana mare, sa fie elastici sa reziste la vant, sa aibe spatiu pt radacini. Daca is numai de decor, mai bine ladi asa cum e. Iar acei porumbei, trebuie tinuti sub control ca numar, facut un sptiubal lor unde sa stea ca sa nu distruga casele. Daca tor dau atat farmec, sa fie un porumbar care se ocupa de ei.
-
De copaci e absolută nevoie la cât de multe ciori sunt la TimiCioara! Trebuie ținut cont de specificul local, de ”moștenirea istorică”.
Bancile alea de tablavopsita verde fac tot proiectul. Nu puteau gasi o solutie mai ieftina ? Si nu au ce cauta acolo : oricum le-ai pune, sunt incomode : stai cu spatele la piata sau stai cu spatele la zona centrala. Chiar merita sa fie desfigurat centrul de un asemenea proiect ? Ani de zile de santiere pentru ca sa arate mai urat. Marele Fritz nu a reusit in 4 ani sa schimbe niste pavaje in centru, ce mai discutam de un proiect de asemenea amploare.
Se inlocuieste tot covorul floral cu zona de boscheti ? Frumos, elegant , articulat , inovator … 🙂 hai , lasa Fritz, in proiect arat mai rau ca in realitate. Bani aruncati, nimic mai mult.
Daca proiectul merge la bun sfarsit, va arata splendid.
Timisoara are nevoie de aceasta schimbare.
-
@Dante, vezi ca o superi pe Gina…sau poate o fi Robu, sau GiRonabu/RoNagibu/RoGibuna…etc ??? Ha-ha…