Primăria Timișoara anunță că licitația pentru proiectarea – elaborarea studiului de fezabilitate, a proiectului tehnic și a documentației pentru autorizarea lucrărilor de construire – noii parcări multi-nivel din spatele magazinului Bega a fost finalizată cu succes. Contractul a fost câștigat de Asocierea Norma Arhitectură și Urbanism SRL și Top Proiect SRL, cu o ofertă de 640.000 de lei (puțin sub 130.000 de euro), TVA inclus.
„Povestea terenului unde construim parcarea multinivel este una de care s-au revoltat mulți timișoreni. În 2016 a fost preluat și utilizat ca parcare privată, chiar dacă era terenul orașului. Am reușit să recuperăm terenul anul trecut și avem acum pe rol un dosar pentru a recupera și prejudiciul creat în perioada în care venitul din parcare a mers spre buzunare private și nu a ajuns în bugetul local. Acesta e unul din multele demersuri pe care le facem pentru ca Timișoara să rămână pe drumul spre mai bine”, anunță primarul Dominic Fritz.
Noua parcare va avea aproximativ 250 de locuri de parcare, urmând să includă un sistem inteligent de monitorizare prin care utilizatorii pot evita timpul pierdut în căutarea unui loc de parcare liber. Investiția vizează, de asemenea, și reabilitarea și modernizarea spațiului public adiacent, crearea de noi spații verzi și pietonale. Parterul noii construcții va fi ceva mai înalt și va fi prevăzut cu dotări pentru spații comerciale sau alte destinații viitoare. De asemenea, sunt prevăzute și adăposturi pentru biciclete, iar accesul auto se va realiza de pe strada Carol Telbisz.
Problemele juridice din trecut
Vă reamintim, între Primăria Timișoara și frații Cristescu – cei care revendicau proprietatea – au existat mai multe procese în instanță, încă din 2016. Până la urmă, după ce s-a ajuns și la Înalta Curte de Casație și Justiție, tot primăria a avut câștig de cauză asupra celor aproape 2.000 mp din Piața Mareșal Ferdinand Foch, de lângă Parcul Civic. Primăria își dorește, în paralel, să-și recupereze o sumă de bani aferentă folosirii terenului ca parcare privată în perioada ianuarie 2020 – ianuarie 2023.
Planuri pentru ridicarea unei parcări multi-nivel aici au existat și în trecut. În 2014, de exemplu, Consiliul Local Timișoara a atribuit terenul prin concesiune directă Societății de Drumuri Municipale pentru 49 de ani, în vederea amenajării unei asemenea construcții. Municipalitatea a făcut și două licitații pentru găsirea unui investitor care să lucreze împreună cu SDM, însă fără succes, iar un an mai târziu, în 2015, cei din primărie au aflat că terenul ar fi în proprietate privată și că aparține firmei SC Bega Turism SA, care l-ar fi primit în aprilie 2014 de la Ministerul Economiei. Societatea fraților Cristescu avea un certificat de atestare a dreptului de proprietate, iar în decembrie 2014 a făcut și intabularea.
În orice caz, după finalizarea proceselor, în mai 2023 a fost lansată o nouă primă licitație pentru proiectare, la o valoarea estimată de 462.184 de lei, fără TVA, sau aproximativ 550.000 de lei (112.000 de euro), cu TVA. Aceasta nu a avut succes, iar în octombrie a urmat o a doua, cea care acum se pare că a avut mai mult succes. De la 800.000 de lei – valoare estimată atunci – s-a ajuns la un cost de 640.000 de lei, TVA inclus, acum, la finalizarea procedurii. Pe lângă asocierea care a câștigat licitația, au mai participat doi ofertanți unici: Atelier Decumanus și Oopy Arhitectura SRL, fiecare cu subcontractanți la rândul lor.
Trimite articolul
X…si marmota cand incepe sa impacheteze ciocolata?
Il mai crede cineva pe fritz si latcau?
Peste tot in cartiere ar trebui parcari supraetajate unde este spatiu. Prea complicat pentru alesii locali