Consilierii locali au adoptat, marți, „Regulamentul pentru aplicarea Programului de sprijin financiar pentru creșterea calității arhitectural-ambientale a clădirilor din zonele prioritare de intervenție din Municipiul Timișoara”. A fost gândit pentru clădirile din zonele Cetate, Iosefin, Traian și Elisabetin, unde sunt clădiri monument istoric și clădiri care sunt incluse într-un ansamblu de monumente istorice. Dar pot fi finanțate și clădirile situate în situri.
Asociațiile de proprietari se pot înscrie așadar în noul program. Trebuie să pregătească toată documentația tehnică și să depună actele la primărie, care se ocupă mai departe de contractarea unei firme care să facă lucrările. Proprietarii vor contracta, la rândul lor, dirigintele de șantier. Primăria plătește lucrarea, iar proprietarii vor da o parte din banii investiți înapoi, în rate, timp de zece ani.
Două variante de finanțare
Au fost anunțate două variante de finanțare: un grant de 20% cu 80% finanțare rambursabilă – clădiri monument istoric și clădiri situate în ansambluri istorice și 50% finanțare rambursabilă – clădiri situate în situri.
„Varianta inițială (vechiul regulament al PMT – n.r.) era întocmită exclusiv în baza Legii 153/2011. Prevedea un grant de 50% și o finanțare rambursabilă de 50%. (…) În varianta nouă, am discutat și cu cei din Oradea, am decis să mergem pe varianta 80% rambursabil, 20% grant. Asta va permite să finanțăm mai multe clădiri, pentru că, la un moment dat, bugetul e limitat, nu va putea fi extins la nesfârșit. Am folosit ca și modalitate de finanțare prevederile Legii 422. Am ales această variantă și ca să nu fim nevoiți să prioritizăm. Acum bugetul va fi rectificat și suma alocată va crește”, a explicat Paula Romocean, consilier local USR PLUS care a lucrat la noul program de sprijin al PMT.
Consilierii locali au discutat un timp pe marginea subiectului, iar fostul viceprimar al orașului, acum consilier local transmis că vechiul program, gândit de fosta administrație, era mai avantajos pentru proprietari decât cel nou.
„Costurile la care primăria va executa aceste lucrări, la un proiect al proprietarului, cresc semnificativ față de felul în care ar putea să-și facă pe forțele proprii (…) Nu în ultimul rând, iluzia că se vor putea aplica ipoteci la palate cu 130 de apartamente, pe fiecare apartament în parte, eu cred că e departe de orice posibilitatea de a se întâmpla. O să votăm regulamentul, dar realitatea va spune, în anii următori, că, din păcate, nici cele 18 sau 19 clădiri care erau capabile să fie finanțate prin programul anterior și care ar putea produce rezultate nu vor putea fi reabilitate”, a atras atenția Dan Diaconu.
Consilierul local USR PLUS care a și gândit proiectul alături de conducerea primăriei crede că vechiul program nu a funcționat pentru că s-a interpretat greșit în funcție de gradul seismic.
„În primărie s-a interpretat că este eligibil pentru finanțare doar gradul seismic 3, nu și gradul seismic 2. Nu este așa. Legea 153 spune că expertul tehnic precizează dacă sunt lucrări de consolidare care condiționează reabilitarea. Asta înseamnă că, de exemplu, expertul poate să constate că anumite consolidări trebuie făcute neapărat înaintea execuției lucrărilor la fațadă, pentru ca dacă vor fi făcute ulterior afectează fațada (…) Administrația publică nu a avut interes să promoveze și să încurajeze un astfel de program, pentru că este costisitor”, mai spune Romocean.
Mai greu cu palatele din centru
Prin programul vechi, al fostei administrații, au fost depuse dosare pentru 18 sau 19 imobile, dar nu s-a început șantierul la niciuna. Potrivit noii administrații, proprietarii pot continua cele începute pe noul proiect. Dacă au actualizat documentațiile.
„Nu trebuie să vină redepună dosarele. Doar trebuie să-și exprime opțiunea de a participa la programul în forma actuală. O să avem discuții cu ei. Probabil cele două colege din executiv cu care am lucrat o să-i convoace la o întâlnire, să vedem dacă sunt interesați în continuare de înscrierea în program. Trebuie semnat un nou acord, dar nu mai trebuie alte documentații tehnice. Sper să-și fi prelungit autorizații tehnice și așa mai departe”, mai explică alesul local USR PLUS.
În noul regulament au fost stabilite mai multe zone prioritare de intervenție, dar este foarte greu de crezut, așa cum a atras atenția și consilierul liberal Dan Diaconu, că palatele din zona centrală vor putea fi renovate prin noul program. Admite acest lucru și Paula Romocean.
„Programul de sprijin nu se poate aplica chiar tuturor imobilelor. O să fie imobile cum e Palatul Loffler, acolo sunt 130 de proprietari. Să obții acordul, cu sau fără ipotecă, a 100% din proprietari e foarte dificil (…) Și dacă nu ar fi fost ipoteca, în cazul palatelor e o discuție complexă. În primul rând, cei 130 de proprietari trebuie să pună toți bani, ca să facă documentația tehnică, este un factor important și un hop”, completează aceasta.
Cum se dau banii înapoi și ce lucrări se pot face
Finanțarea rambursabilă va trebui înapoiată primăriei în zece ani, în baza unor contracte de ipotecă imobiliară. Așa cum a explicat și la dezbaterea publică, Romocean insistă că oamenii nu trebuie să se teamă de cuvântul „ipotecă”, pentru că nu va fi vorba de sume „foarte mari”: undeva între 3.000 și 10.000 de euro/apartament, în funcție de imobil, în rate care se întind pe 10 ani.
„Pe timpul execuției lucrărilor nu se vor plăti rate. La finalizarea lucrărilor, se stabilește suma finală, iar 80% din suma respectivă se plătește în rate, timp de 10 ani, fără dobândă. O să acceptăm și ipotecă de rang doi, asta înseamnă că imobilul este cumpărat prin credit bancar sau a garantat cu el pentru un credit bancar. O să acceptăm și acea ipotecă, pentru c suma în sine, cota parte a reabilitării, nu va fi atât de mare încât să influențeze”, a precizat Paula Romocean.
Potrivit alesului USR PLUS, proprietarii de clădiri incluse în program vor avea reprezentanți în comisia de licitație, atunci când va fi ales constructorul, alături de arhitectul care a întocmit proiectul. Va fi grija proprietarilor să angajeze diriginți de șantier.
Potrivit regulamentului, se pot face următoarele lucrări:
- „de consolidare, reparare/ refacere a zidăriilor/ pereților exteriori;
- de reparare/ refacere a finisajelor exterioare, precum tencuieli, zugrăveli, vopsitorii, placaje și alte asemenea;
- de consolidare și/ sau reparare/ refacere a sistemului de acoperire;
- de înlocuire, reparare/ refacere a tâmplăriei exterioare și a elementelor exterioare funcționale, precum balcoane, logii, bovindouri, aticuri, cornișe și altele asemenea;
- de reparare/ refacere a elementelor de plastică arhitecturală, precum brâuri, ancadramente, bosaje, profiluri și altele asemenea;
- de demontare a instalațiilor și echipamentelor montate aparent pe fațade/ acoperiș, precum și remontarea acestora după efectuarea lucrărilor de intervenție.
- de intervenție justificate din punct de vedere tehnic prin proiect, precum lucrări de reparare/ refacere a trotuarului de proiecție al clădirii sau lucrări de eliminare a igrasiei, precum și de izolare a rosturilor ori alte lucrări de această natură, după caz, conform art. 6 din Legea 153/2011”.
Scutiți de impozit
Tot conform noului regulament, timișorenii care vor să intre în program vor fi scutiți de impozit timp de cinci ani. Ei trebuie să depună o cerere la primărie, odată cu procesul-verbal de recepție finală. Scutirea se acordă și persoanelor juridice care își plătesc integral lucrările de reabilitare.
„Am încercat să integrăm toate clădirile de pe lista monumentelor istorice. Mă refer la toate cele aflate în situri și ansambluri urbane. În lista veche lipseau unele”, a conchis Paula Romocean.
Pe site-ul primăriei puteți găsi toate informațiile despre acest program. Din păcate, nu putem să vă trimitem direct spre hotărârea în cauză, pentru că aceasta nu a fost încărcată la secțiunea Hotărâri ale consiliului local, unde ultimul act normativ a fost urcat în 25 mai. De altfel, site-ul PMT nu permite link direct către un anume proiect de hotărâre, așa că îl găsiți la Secțiunea Proiecte de hotărâre, încărcat în 13.05.2021.
editor Dan Oancia
Pe aceeași temă:
Trimite articolul
XRoxana draga, vreau sa cred ca in cazul tau nu exista discriminare in a publica comentariile tuturor. Ma bucur ca mai sunt si altii care au proprietatea unor cuvinte ( ex. nerambursabil).