Timișorencele nu vor mai trebui să meargă în Ungaria sau în alte orașe de peste hotare pentru mici controale și intervenții. Le pot face chiar în Timișoara, la ambulatoriul Maternității Odobescu, reabilitat cu fonduri europene. Aproape 2,2 milioane de euro s-au investit în transformarea a două etaje într-o policlinică demnă de secolul 21.
La parterul și demisolul maternității vor funcționa, din ianuarie, 14 cabinete medicale, unul de obstetrică, unul de neonatologie, patru cabinete de obstetrică-ginecologie, opt cabinete ginecologice, inclusiv o sală de sterilizare și una de tratamente. Șapte dintre acestea au fost reabilitate, iar șapte au fost amenajate de la zero. Toate au fost dotate cu aparatură medicală de ultimă generație, care costa aproape 6,5 milioane de lei, adică peste 1,3 milioane de euro.
„Cu echipamentele pe care le avem putem face anumite intervenții care necesită doar internare de o zi sau staționare de câteva ore în spital. În acest fel putem degreva spitalul de anumite costuri pentru o internare obișnuită, pentru că la o internare obișnuită sunt cheltuieli cu patul de spital, cu hrana pacientului, cu medicația. Venind cu bilet de trimitere în ambulatoriu, pacienta poate beneficia de serviciile noastre, inclusiv de mici intervenții chirurgicale care necesită doar câteva ore de repaus”, ne-a declarat medicul Olimpia Oprea, care s-a ocupat de implementarea proiectului desfășurat cu fonduri europene.
Potrivit medicului, pacientele pot face intervenții fără să mai aibă nevoie de internare, chiar și proceduri care până acum se făceau doar în spital sau la clinicile private.
„Avem un electroencefalograf pentru neonatologie, aparat de care nu am avut până acum. La nou-născuți se pot face investigații noi. Celelalte aparate le avem în spital: am cumpărat radiocautere, ecografe, există, dar numai în sala de operații, de exemplu. Nu am avut un radiocauter pe care să îl putem folosi până acum în ambulatoriul de specialitate. De exemplu, dacă o doamnă vine pentru consult, aici i se poate efectua o colposcopie, se poate vizualiza colul uterin și se pot detecta stări precanceroase, se poate face o electrocauterizare, atunci când pe col există o rană care nu este suspectă de transformare în substanță canceroasă. Sau se poate face o investigație atunci când avem un fragment suspect, care se poate extirpa și se poate face un examen histopatologic ca să vedem dacă este cancer sau nu. Se făceau astfel de intervenții, dar numai în spital, cu internare sau la privați, nu în ambulatoriul nostru. Acum le putem face aici. Intervențiile sunt decontate de Casa de Asigurări”, ne-a mai spus Olimpia Oprea.
Pentru ca policlinica să funcționeze la capacitate normală, la Maternitatea Odobescu au mai fost angajate cinci asistente. Potrivit medicilor, 70 de femei calcă zilnic pragul maternității, pentru controale sau diverse intervenții medicale.
Reabilitarea,modernizarea, dezvoltarea și echiparea ambulatoriului de obstetrică-ginecologie a fost în valoare de 9,8 milioane de lei, cu tot cu TVA.
Alte articole pe aceeași temă:
Policlinica de la Maternitatea Odobescu, renovata. Primeste si echipamente noi
Citiți principiile noastre de moderare aici!