Din aproape 30 de proiecte de hotărâre, cel mai mult a incitat spiritele, în plenul Consiliului Local Timişoara de marţi, unul care prevedea ca Poliţia Locală să asigure paza noii săli polivalente din zona Stadionului „Dan Păltinişanu”, prin personalul său contractual, prin guarzi.
Vorbim despre un obiectiv aflat în construcţie, care aparţine Universităţii Politehnica şi Primăriei Timişoara. Proiectul prevedea „preluarea şi asigurarea pazei şi protecţiei obiectivului”, între orele 22.00-06.00, până la finalizarea lucrării, de unde şi anumite semne de întrebare…
Consilierul PSD Daniel Idolu l-a întrebat pe primarul Nicolae Robu dacă Poliţia Locală va păzi de-acum şantierele, aşa cum se întâmplă şi la pasajul rutier Michelangelo, în loc să îşi vadă de atribuţiile obişnuite. Aleşii PSD au atras atenţia că cei care ar trebui să păzească respectivele şantiere sunt de fapt constructorii cărora le-au fost predate amplasamentele, firmele care se ocupă de lucrări, şi nu primăria, prin Poliţia Locală.
Robu a explicat că firmele au într-adevăr obligaţia să păzească obiectivele şi fac asta, dar nu este de-ajuns, pentru că ne confruntăm „cu un număr de indivizi care fac foarte mult rău” şi de aceea în cazul unor obiective de mare importanţă se impune o pază suplimentară în zonă, „pentru a descuraja răufăcătorii”.
Primarul a afirmat că la Michelangelo nu se păzeşte de fapt pasajul, la care se lucrează încă, ci toată zona. A recunoscut însă că, şi cu toată această pază suplimentară asigurată de Poliţia Locală, tot au fost acte de vandalism: jardinierele cu flori de pe Podul Michelangelo au fost distruse în repetate rânduri şi au fost rupţi unii arbori plantaţi în zonă.
„Sunt în oraş un număr de cetăţeni, unii timişoreni, alţii veniţi pe aici, netimişoreni, care sunt un pericol public şi vrem să-i descurajăm pe aceşti indivizi făcând vizibilă prezenţa poliţiştilor în zonele mai sensibile”, a declarat Robu.
Explicaţiile primarului nu l-au convins pe Idolu, care a insistat că paza şantierelor cade în sarcina constructorilor, iar cetăţenii reclamă lipsa Poliţiei Locale.
Robu a explicat că, în cazul sălii polivalente, firma care se ocupă de construcţie este obligată să asigure paza, dar este nevoie şi de poliţişti locali, pentru că prezenţa acestora în zonă, cu maşinile şi costumaţia lor… îi mai descurajează pe răufăcători.
La palmieri a fost… supraveghere
Un alt ales PSD, Alfred Simonis, a întrebat de ce s-a venit de fapt cu un astfel de proiect în consiliul local, când în alte cazuri, de exemplu când s-a dispus paza palmierilor de pe bulevardele centrale, nu s-a întâmplat asta. Că nu a existat vreo hotărâre specială pentru paza palmierilor!
Primarul a explicat din nou că este vorba despre o suplimentare a pazei în anumite zone. Simonis a atras atenţia că Poliţia Locală trebuie să răspundă de tot oraşul, dar Robu a prezentat zonele vizate ca fiind „zone de vulnerabilitate” şi „maxim risc”.
Tot nu l-a convins pe Idolu, care a reclamat că nu este în regulă ca Poliţia Locală să stea non-stop la cele două capete ale pasajului.
„Dacă este cineva împotriva intereselor Timişoarei este acest om, Idolu. Vedeţi-vă de aeroport!”, i-a recomandat primarul consilierului Daniel Idolu, acuzându-l după plen că din postura de director a dus Aeroportul Timişoara în faliment. Idolu s-a sfătuit să îşi stăpânească nervii…
Şeful Poliţiei Locale, Dorel Cojan, a lămurit cam toate misterele: a explicat că i s-a cerut, de la primărie, să asigure paza sălii polivalente şi că asta se face prin personal contractual, aşa cum guarzii Poliţiei Locale păzesc în prezent şi alte opt obiective – 55 de oameni delegaţi pentru opt obiective -, fiind necesară o hotărâre de consiliu, în timp ce la Michelangelo sau pe bulevardele cu palmieri a fost vorba despre supravegherea zonei, nu strict paza unui obiectiv. Şi se supraveghează zona… de la extremităţile pasajului la Michelangelo.
Aleşii au căzut de acord că proiectul de hotărâre a fost de fapt întocmit greşit.
Robu a concluzionat că poliţiştii vorbesc… pe limba lor şi că ce a vrut el de fapt a fost să se asigure supravegherea zonei sălii polivalente cu posturi fixe, ceea ce nu se întâmplă în tot oraşul. Şi aşa a şi fost modificat şi aprobat proiectul în cele din urmă, după ce secretarul Ioan Cojocari a sesizat că atmosfera din consiliu este una… ca la meci.
Citiți principiile noastre de moderare aici!