Atenție, șoferi! Pe mai multe portaluri din România a apărut informația cum că polițiștii locali nu mai pot da amenzi în trafic, însă decizia magistraților trebuie citită cu atenție.
ÎCCJ consideră că agenții locali nu au dreptul să ceară proprietarului unui vehicul să comunice identitatea persoanei căreia i-a încredințat mașina pentru a fi condusă pe drumurile publice și nu au dreptul nici să-l amendeze pe proprietarul sau deținătorul unui vehicul care nu comunică cele solicitate. Hotărârea a intrat în vigoare odată cu publicarea în Monitorul Oficial.
„În interpretarea și aplicarea dispozițiilor art. 39, art. 102 in. (1) pct. 14 și art. 105 pct. 10 din OUG 195/2002 privind circulația pe drumurile publice, republicată, cu modificările și completările ulterioare, prin raportare la dispozițiile art. 7 lit. h) din Legea Poliției Locale nr. 155/2010, republicată, cu modificările și completările ulterioare, doar agentul constatator din cadrul poliţiei rutiere are competenţa de a solicita proprietarului sau deţinătorului mandatat al unui vehicul comunicarea identităţii persoanei căreia i-a încredinţat vehiculul pentru a fi condus pe drumurile publice, precum şi de a aplica sancţiunile contravenţionale prevăzute de lege, în cazul necomunicării relaţiilor solicitate”, se arată în decizia ÎCCJ.
În art. 39 din Codul Rutier spune clar că „proprietarul sau deținătorul unui vehicul este obligat să comunice poliției rutiere, la cererea acesteia și în termenul solicitat, identitatea persoanei căreia i-a încredințat vehiculul pentru a fi condus pe drumurile publice”. Punctul 14 din art. 102 stabilește că este vorba despre o contravenție și amendă din clasa a IV-a de sancțiuni pentru persoanele fizice pentru „necomunicarea de către proprietarul sau utilizatorul unui vehicul, la solicitarea poliției rutiere, a identității persoanei căreia i-a încredințat vehiculul spre a fi condus”, iar punctul 10 din art. 105 din același Cod Rutier înseamnă același lucru, dar pentru persoanele juridice.
Așadar, se vorbește doar despre comunicarea identității șoferului, nu despre amenzi pe baza Codului Rutier.
În Legea Poliției Locale este vorba despre atribuțiile agenților locali în ceea ce privește „încălcarea normelor legale privind oprirea, staționarea, parcarea autovehiculelor și accesul interzis, având dreptul de a dispune măsuri de ridicare a autovehiculelor staționate neregulamentar”.
S-a ajuns la această decizie după ce mai multe instanțe din România au considerat că unele procese verbale de contravenție sunt ilegale, iar altele sunt perfect legale, a arătat Avocatul Poporului în actul pentru sesizarea ÎCCJ. Practic, unii polițiști locali din România îi amendau pe proprietarii autoturismelor pentru că refuzau să spună cine a condus vehiculul, or Codul Rutier spune că doar polițiștii rutieri pot da astfel de sancțiuni.
Citiți principiile noastre de moderare aici!