Lupta împotriva migrației ilegale s-a întețit, în Timiș. Numărul celor care au încercat să intre ilegal în România a crescut simțitor în primele luni ale lui 2017, față de aceeași perioadă a anului trecut. Astfel, dacă pe tot parcursul lui 2016 au fost depistate peste 600 de persoane care au încercat să intre ilegal în țara noastră, iată că anul acesta numai în primul trimestru au fost deja depistați peste 350 de migranți ilegali în zona frontierei cu Serbia.
„În primul trimestru al anului 2017, la nivelul I.T.P.F. Timiș au fost depistați când încercau să intre ilegal în România, din Serbia, peste 350 de cetățeni străini. Aceștia provin din Afganistan, Albania, Irak, Pakistan, Palestina, Kosovo, Siria și Turcia și au vârste începând de la câteva zile la 75 de ani. În aceeași perioada a anului trecut au fost depistați 85 de cetățeni străini, când încercau să intre ilegal în țară. Polițiștii de frontieră au depistat în anul 2016 peste 600 de persoane în trecere sau tentativă de trecere ilegală a frontierei de stat, cei mai mulți migranți fiind depistați la sectoarele de frontieră de pe raza județului Timiș”, transmite agentul principal Roxana Costache, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Teritorial al Poliției de Frontieră Timiș.
Imediat după depistarea migranților ilegali munca polițiștilor de frontieră este continuată de membrii celorlalte instituții ale statului.
„În cazurile persoanelor depistate în timp ce încercau să intre ilegal în România din Serbia, după momentul reținerii în apropierea frontierei, persoanele sunt preluate și transportate la sediul sectorului Poliției de Frontieră din zona de competență pentru efectuarea de cercetări sub aspectul infracțiunii de trecere ilegală a frontierei de stat. De asemenea, polițiștii de frontieră demarează procedura de punere în aplicare a acordului de readmisie încheiat între U.E. și Serbia. Astfel, sunt transmise cereri de readmisie pentru migranții intrați ilegal. Până la soluționarea cererilor, aceștia intră în custodia Serviciului Județean pentru Imigrări Timiș în vederea dispunerii măsurilor prevăzute de legislația în vigoare. În situația în care migranții solicită o formă de protecție a statului român ei intră în procedura de azil și sunt preluați de către Serviciul Județean pentru Imigrări Timiș care îi transportă în centrele speciale de primire și cazare, solicitările acestora urmând să fie analizate și soluționate conform prevederilor legale”, spune Roxana Costache.
De mai bine de un an, problema migranților a devenit una ce le dă bătăi de cap polițiștilor de frontieră din Timiș. Oamenii legii au solicitat ajutorul celorlalte structuri din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, alături de care acționează în sistem integrat pentru securizarea frontierelor.
„Polițiștii de frontieră din cadrul Inspectoratului Teritorial al Poliției de Frontieră lucrează Ia capacitate maximă, folosesc tehnica de supraveghere aflată în dotare, respectiv acționează în sistem integrat cu celelalte structuri ale Ministerului Afacerilor Interne, reușind să identifice semnalările referitoare la persoane care intenționau să treacă fraudulos frontiera”, spune purtătorul de cuvânt al ITPF Timiș.
Citiți principiile noastre de moderare aici!