Zilnic, pe dispeceratul 112 al Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Timiş sunt înregistrate între 100 şi 110 apeluri. „Aproximativ 70 la sută din apeluri sunt cele privind tulburarea ordinii şi liniştii publice. Mai sunt şi apeluri cu privire la accidente uşoare, furturi din autoturisme și locuinţe”, ne-a spus Marinela Hotico, de la Biroul de Presă al Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Timiş. Potrivit dispecerilor de la 112, în ultima perioadă au început să sune tot mai mulţi bărbaţi care reclamă faptul că sunt bătuţi de soţii.
Aproximativ 10-15 la sută din totalul apelurilor primite pe numărul de urgențe sunt false. Poliţiştii spun că în ultima perioadă timişenii au devenit mai serioşi şi a scăzut numărul persoanelor care sună la 112 doar ca să se distreze. Numărul a scăzut, însă glumele proaste nu au dispărut.
Dispecerii de pe 112 continuă să se confrunte cu persoane care au probleme psihice, dar şi cu unele care se plictisesc şi pur şi simplu nu au cu cine vorbi. Poliţiştii încearcă să fie răbdători şi iau în serios fiecare telefon primit. Aşa s-a întâmplat şi la începutul acestui an, când o bătrână a sunat la 112 şi a anunţat că cineva a pus diverse substanţe în aer şi încearcă să o intoxice. La adresa pensionarei a fost trimis un echipaj care nu a descoperit nimic ciudat însă.
Ceva mai complicat a fost în momentul în care o altă doamnă a cerut ajutor la 112 pentru că i s-au făcut vrăji. De data aceasta poliţiştii nu s-au mai dus la adresa indicată şi au sfătuit-o pe femeie să se roage mai mult…
Autoritățile fac apel la populație să sune la numărul de urgență 112 doar atunci când într-adevăr are nevoie de ajutor.
C. Călărășanu
Citiți principiile noastre de moderare aici!