În teorie, Poliţia Locală Timişoara este cea care aduce la îndeplinire mandatele de executare emise de instanţele de judecată în cazurile timişorenilor condamnaţi la muncă în folosul comunităţii. Aceste hotărâri ale instanţelor se dau în cazul celor care nu dispun de mijloace materiale pentru a plăti diverse amenzi, sau atunci când judecătorii consideră că aplicarea doar a unei amenzi contravenţionale nu este suficientă.
Legea mai stabileşte şi că dacă contravenientul nu se prezintă pentru executarea hotărârii date de instanţă, cu reavoinţă, această decizie poate fi înlocuită cu amendă.
În Timişoara există o comisie formată din reprezentanţi ai Poliţiei Locale, Horticultura, Drumuri Municipale, Pieţe SA şi RATT care stabileşte unde vor lucra timişorenii condamnaţi la muncă în folosul comunităţii. Problema e că, de cele mai multe ori cei în cauză nu pot fi găsiţi.
„Așadar, deși cadru legal există, punerea în aplicare a mandatelor emise de instanță privind prestarea unei activități în folosul comunității este destul de dificilă. Spre exemplu, anul acesta au fost emise de către instanță un număr de 109 mandate pentru executarea de muncă în folosul comunității în cazul unor persoane care au săvârșit contravenții pe teritoriul întregii țări, dar au domiciliul în Timișoara, și care, neavând bunuri pe numele lor, nu au putut fi executate silit. Cu toate acestea, peste 90 dintre acestea, deși au domiciliul în Timișoara, nu mai locuiesc la adresele din documentele de identitate, iar o parte au plecat din țară după săvârșirea contravențiilor, dar înainte de pronunțarea instanțelor de judecată”, recunosc reprezentanţii Poliţiei Locale Timişoara.
Citiți principiile noastre de moderare aici!