Lucrările pentru reabilitarea zonei Cetate au fost inaugurate deja, iar muncitorii au montat atât bile, cât și piloni pe unele străzi și la intrarea în piețe pentru a interzice accesul autoturismelor, zece străzi devenind pietonale odată cu închiderea șantierului.
Sistemul de restricționare a accesului șoferilor ales de specialiști le pune însă bețe în roate pompierilor, care cu greu pot intra la intervenții în zona centrală.
Vă reamintim că la sfârșitul anului trecut o ambulanță a blocat circulația tramvaielor în Piața Sf. Gheorghe, pentru că nu a putut parca în altă parte din cauza bilelor puse de muncitorii care au reabilitat centrul istoric.
Joi, în Piața Unirii, pompierii au fost nevoiți să coboare din autospecială pentru a da la o parte pilonii puși la intrarea în Unirii de lângă Lenau Mic.
Specialiștii ISU „Banat” au mers pe teren împreună cu reprezentanții primăriei pentru a găsi o soluție, astfel încât bilele și pilonii din centru să nu îi mai întârzie la intervenții. Din fericire, apelul primit joi cum că iese fum din acoperișul Vicariatului Sârbesc din Piața Unirii a fost o alarmă falsă, dar dacă s-ar petrece o nenorocire, cu greu s-ar ajunge la fața locului.
„Accesul la locul intervenției a fost îngreunat de prezența unor porți metalice și a unor piloni din beton prezenți la intrarea în piață. În baza unei bune colaborări, specialiști din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență «Banat» al județului Timiș și din cadrul Primăriei Timișoara s-au deplasat în teren pentru verificarea căilor de acces din zona centrală, în scopul găsirii unei soluții pentru rezolvarea acestor probleme. Conform legii 307/2006 art. 13 litera h), consiliul local are obligația de a «asigura includerea, în planurile de organizare, de dezvoltare urbanistică și de amenajare a teritoriului, a căilor de acces pentru intervenții, a lucrărilor pentru realizarea sistemelor de anunțare, alarmare, precum și de alimentare cu apă în caz de incendiu»”, transmit reprezentanții ISU „Banat”.
Pompierii susțin că specialiștii primăriei trebuie să găsească un sistem care să le permită accesul mai facil, în toate zonele. Potrivit viceprimarului Dan Diaconu, se așteaptă o listă de la specialiștii ISU „Banat” cu privire la zonele în care nu ar putea intra pentru intervenții, urmând ca municipalitatea să ia măsurile care se impun.
„Concluziile întâlnirii vor fi depuse în scris luni de către cei de la ISU. Nu este vorba numai despre centrul istoric, s-a luat în calcul toată zona centrală, unde sunt probleme de acces pentru mașinile de intervenție. În centrul istoric se vor remedia situațiile, astfel încât să existe acces în toate punctele importante”, ne-a declarat viceprimarul Timișoarei.
Rămâne de văzut ce se va întâmpla cu bilele și cu pilonii din Cetate și la ce sistem vor apela reprezentanții primăriei, pentru a permite mașinilor de intervenție accesul în piețele din centrul istoric.
Articole pe aceeași temă:
Ca-n Romania! Pompierii abia au intrat la o interventie in Piata Unirii, din cauza pilonilor
Dar ambulantele unde parcheaza in Cetate? Circulatia tramvaielor blocata de salvarea unei vieti
Citiți principiile noastre de moderare aici!