Bottle Cap Challenge a “explodat” în mediul online încă din 25 iunie, atunci când instructorul de Taekwondo Farabi Davletchin a postat un video în care lovește capacul unei sticle cu piciorul. Ideea a fost preluată imediat de actorul de filme de acțiune Jason Statham care a postat și el un video pe internet în care face același lucru. De atunci provocarea a luat amploare și mai multe vedete internaționale au acceptat-o și au postat video-uri pe internet. Exemplul a fost urmat rapid de Ryan Reynolds, Ellie Goulding, Zlatan Ibrahimovic, Diplo și mulți alții.
Pompierii din Timișoara au fost și ei provocați, de colegii lor din Arad, și au decis să abordeze problema adaptat pe specializarea lor. Au pus la treabă autospeciala Cobra, unică în România, pentru a demonstra că își fac meseria cu precizie chirurgicală. Au zburat astfel capacul unei sticle cu jetul sub presiune.
“Pentru această provocare, am ales să folosim una dintre cele mai performante autospeciale de stingere a incendiilor prin hidroperforare, aflată în dotarea ISU Timiș, autospecială care este unică în România. Apa este cel mai bun aliat al nostru împotriva incendiilor, dar poate fi și cel mai periculos dușman în cazul inundațiilor. Cu toate acestea, vă provocăm pe dumneavoastră să consumați cât mai multă apă în zilele caniculare (și nu numai), iar pe colegii noștri din cadrul ISU Cluj, îi provocăm să participe la #Bottlecapchallenge. Mulțumim colegilor din cadrul ISU ARAD pentru provocare!”, au transmis reprezentanții ISU Banat.
Autospeciala Cobra, unică în România, este dotată cu un sistem de stingere și sablare. Practic, un amestec de apă și nisip este direcționat cu o presiune de 300 de bari printr-o diuză. Jetul perforează betonul, metalul sau alte materiale, iar după ce breșa a fost făcută, nisipul este eliminat și apa este pulverizată în spațiul cuprins de incendiu. Temperatura interioară este scăzută astfel, susțin cei de la ISU Banat, până la aproximativ 60 de grade, iar intervenția devine mai puțin riscantă pentru salvatori. Mașina este unică în România, iar dotările nu sunt singurul atu. Dimensiunea redusă o face operațională în zonele cu străduțe înguste în care mașinile de dimensiuni mai mari au probleme cu accesul.
Citiți principiile noastre de moderare aici!