Fie că vorbim despre cazuri medicale grave sau incendii, considerate intervenții de tip cod roșu, ultima prevedere a timpilor de răspuns a celor de la IGSU a fost făcută tocmai în 2007. La momentul respectiv, prin lege, a fost hotărât că salvatorii trebuie să ajungă la caz, în mediul urban, în 15 minute.
Timpii de reacție trebuie actualizați, consideră secretarul de stat Raed Arafat, pentru ca de la primirea apelului și până la sosirea la caz să nu treacă mai mult de șapte minute.
„În mod normal, pentru codul roșu, pentru partea de incendii, mai ales în zonele urbane cum vorbim în Timiș, în mod normal trebuie să țintim pentru următorii ani timpul de 6 maxim 7 minute de la apelul telefonic, din momentul în care intră apelul telefonic. Noi acum suntem încadrați în timpul care este prevăzut în lege în marea parte a urgențelor în zonele urbane, mai puțin un pic în zonele rurale, adică vorbim de cele 15 minute pentru urgențele de cod roșu, dar asta a fost o țintă a anilor 2007 când s-a scris legea și acum trebuie să începem să ne gândim la noile ținte așa cum se gândesc și celelalte țări la noile ținte de timpi de reacție pe urgențele de cod roșu pe cazurile grave, pe incendii, unde timpii de reacție trebuie să fie mult mai scurți. Cred că cu dotările care le facem și cu ce se întâmplă acum, în cursul anilor 2020-2025 am putea să atingem un moment în care putem să spunem că în zonele urbane deja reducem la 6-7 minute timpul de reacție, indiferent unde suntem. La zonele rurale normal, acest timp încă va mai trebui să lucrăm pe el, cu câte puncte de lucru mai trebuie să facem și numai pe partea medicală ci și pe partea de incendii astfel încât timpul de reacție să fie cât mai aproape și de zonele urbane sau nu pot să spun că să fie egal sută la sută în prima fază dar să fie cât mai aproape de ei”, a spus Raed Arafat la ședința de bilanț a ISU Banat.
Pentru ca răspunsul la intervenții să fie însă cât mai scurt, pompierii vor trebui să înnoiască parcul auto, în condițiile în care numai în Timiș 40% din autospeciale au o vechime mai mare de 25 de ani. Astfel, se pregătește achiziția a 500 de mașini de pompieri, la nivel național, pentru schimbarea unora dintre autospecialele învechite.
„Noi sperăm că cele 500 de mașini de pompieri care sunt în vizorul nostru când terminăm licitația și pentru care există bani în programul respectiv, ca cele care sunt peste 30 de ani să nu mai fie acolo. Adică să ajungă să fie oprite și să fie înlocuite. Asta este idea. Unu că vom scădea costurile, doi, vom asigura intervenție mult mai sigură și mult mai rapidă. Pompierii nu vor mai trebui să trimită două, trei mașini ca să fie siguri că una ajunge și atunci putem crește numărul punctelor de lucru. Acest lucru clar că va duce în final la înlocuirea mașinilor care trebuiau casate de foarte mult timp”, a anunțat Raed Arafat.
Citiți principiile noastre de moderare aici!