„Tema este des întâlnită în literatura populară, aceea a popii preocupat mai mult de treburile lumești decât de cele spirituale. Popa cel drăgăstos primește, în final, o lecție de la nimeni alta decât a sa preoteasă și promite că se va îndrepta. Dar știți vorba ceea: Fă ce face, nu ce zice popa. Artă a comicului de natură populară, snoava se situează și astăzi printre operele imaginarului colectiv cu potențial de valorificare, râsul având o semnificație vitală pentru societate. Satirizarea anumitor vicii sau cusururi omenești reprezintă și astăzi deliciul ascultătorului – spectator. Ridiculizarea slăbiciunilor omului, a popii cu ochi alunecoși, în cazul nostru, în contrast cu tipul ideal, așează satira în contemporaneitate.
materiale din volumele Snoava populară românească, Ed. Minerva, ediție critică de Sabina Stroescu, precum și scurte fragmente din Moara cu noroc de Ioan Slavici. Caracterul dinamic, remodelarea povestirii la realitatea zilelor noastre, conferirea unei noi forme de manifestare, aceea scenică, sunt calitățile prin care regizorul Ion Ardeal Ieremia reușește să utilizeze textul popular într-un spectacol proaspăt și inventiv care vizează aceeași reacție: râsul”, apreciază secretarul literar al Teatrului Merlin, Daniela Crețu.
La a treia colaborare cu Ion Ieremia, scenograful Teatrului Municipal din Baia Mare, Mihai Vălu, are în palmares peste 80 de spectacole de teatru realizate în Baia Mare și în țară.
Premiera va avea loc în aceasta seară de sâmbătă, 21 iunie 2014, la ora 19, la sediul teatrului, vârsta recomandată publicului spectator fiind de la 12 ani. Din distribuție fac parte Stațenco Dragoș Alexandru, Maria Gornic, Octavia Petrișor și Melinda Feher.
Citiți principiile noastre de moderare aici!