Cârnaţi, caltaboşi sau tobă, de la un porc ţinut „ca la bunica”, toate trebuie să fie pe masa de Crăciun. Dar, avertizează DSV Timiş, achiziţia produselor şi a cărnii trebuie efectuată în condiţii controlate. Astfel, carnea de porc – semicarcase sau piese tranşate – trebuie să provină doar de la animale sacrificate în abatoare autorizate sanitar veterinar.
Transportul acestor produse, de la abatoare către unităţi de prelucrare sau de vânzare cu amănuntul, se poate efectua doar cu mijloace de transport autorizate sanitar veterinar şi pentru siguranţa alimentelor. De la abatoare se eliberează certificat sanitar veterinar pentru fiecare transport ce părăseşte abatorul.
Carnea şi preparatele din carne circulă în reţeaua comercială, doar însoţite de documente de provenienţă şi conformitate, iar vânzarea directă către consumatorul final a acestor produse se poate face doar în cadrul unităţilor autorizate/înregistrate sanitar veterinar şi pentru siguranţa alimentelor: pieţe agroalimentare, supermarket-uri, magazine alimentare.
Se interzice categoric comercializarea cărnii şi preparatelor din carne, în spaţii neautorizate/neînregistrate sanitar veterinar şi pentru siguranţa alimentelor.
Citiți principiile noastre de moderare aici!