La deponeul de la Ghizela, joi, 3 septembrie, a avut loc “Ziua porților deschise”, eveniment organizat de Consiliul Județean Timiș împreună cu RETIM Ecologic Service SA . Intenția organizatorilor a fost aceea de a da posibilitatea tuturor celor care au avut întrebări și neclarități despre cum se gestionează deponeul ecologic Ghizela să vadă la fața locului cum se desfășoară activitatea și cum este organizată platforma.
Calin Dobra, președintele Consiliului Județean Timiș, Radu Merica, CEO RER Group și Dan Pascu, Director General RETIM – au explicat participanților toate etapele traseului de colectare deșeurilor până la depozitarea în celulele deponeului, la colectarea și tratarea levigatului, măsurarea purității permeatului rezultat și deversarea acestuia în râul Timiș.
Retim a prezentat și mai multe fotografii realizate la data de 27 august 2020, ora 12.45, cu stația de epurare.
„Constatăm că vegetația este abundentă chiar imediat după gura de deversare, lucru care ar fi fost imposibil dacă tone de levigat s-ar fi scurs acolo”, transmit reprezentanții Retim, care spun că „levigatul lasă urme grave în urma deversării, inclusiv vegetație arsă”.
Cei de la Retim spun că au făcut și fac demersuri pentru ca mirosul să nu mai existe în zonă, iar o mare parte din acesta va dispărea. În prezent, celula 1, unde se depozitează gunoi, este în curs de închidere, iar celula 2 este în exploatare.
„Ținta noastră este ca în anul 2025 să poată fi reciclată, în tot uzul publicului, jumătate din cantitatea de deșeuri care se generează. (…) În celula I nu se mai depozitează de peste doi ani de zile, este deja închisă temporar, și așteptăm să vedem că stadiul tasărilor ne va permite să facem închiderea ei definitivă, ceea ce presupune că o parte din mirosurile care, pe bună dreptate, au fost semnalate în împrejurimi, vor dispărea, pentru că gazul de depozit, contaminat cu hidrogen sulfurat și alți poluanți olfactivi va fi ars la o temperatură de o mie de grade. Foarte mult, nu chiar tot, din miros, va dispărea. Se va instala un biodesulfurator, care va prelua același miros provenit de la stațiile de tratare. În mod paradoxal, tratarea levigatului creează acel miros, și nu netratarea lui. Levigatul miroase urât dacă-l privești de aproape. (…) Sunt probleme uzuale în gestiunea acestui depozit. Ne facem treaba, suntem responsabili pentru mediu, cheltuim bani chiar mai mult decât recuperăm prin tarif, doar ca să ne putem onora obligațiile contractuale și de mediu”, a spus Dan Pascu, director general Retim.
Depozitul de Deşeuri Nepericuloase Ghizela este în proprietatea Consiliului Judeţean Timiş şi a fost realizat în cadrul proiectului Sistem Integrat de Management Deşeuri Timiş. Operatorul desemnat al acestui depozit este RETIM Ecologic Service SA.
Este proiectat cu o capacitate totală de circa 5 milioane mc. Perioada totală de viaţă estimată pentru depozit este de 41 ani. În cadrul depozitului sunt prevazute a fi construite 5 celule, din care prima celulă are perioada de exploatare de 5 ani şi capacitate de depozitare de 623.000 mc, iar celelalte patru celule au perioadă de exploatare de 9 ani şi capacitate de exploatare de 1.127.075 mc.
Trimite articolul
XLa intrare vi se vor dezinfecta gratuit măștile și se vor parfuma cu camfor …. Să vedeți ce bine miroase pe urmă acolo, exact cum au promis
In primul rand nu miroase nimic. In al doilea rand mirousul o sa dispara….
Verificati la Aquatim transporturile cu vidanje cu levigat, și in prezent se duce zilnic levigat la epurare Ilegal!,,,
Asa….deschideti portile sa se faca curent….se aeriseste si nu mai miroase.
E de ajuns sa mergi pe autostarda pana la Lugoj si vei simiti mirosul depe autostrada in drept cu groapa de gunoi.
În galerie, jumate din poze sunt cu Dobra, apoi cu angajatii Retim. Doar poze în pur stil comunist, ce truchiaza dezastrul de pe teren
De trei nopti nu poti sa deschizi geamurile,daca le deschizi risti sa mori sufocat. De ce nu vine domnul Dobra si angajatii Retim noptea sa se plimbe,se tem ca vor muri sufocati?
-
Este vorba de”Porti deschise”,nu geamuri! Data viitoare va fi”Geamuri deschise si Porti inchise”.Ultima varianta pare Eco .