Pentru a continua reabilitarea, Consiliul Județean Timiș vrea să acceseze un proiect pe fonduri europene în valoare de 5 milioane de euro. Dar timpul este scurt… Fondurile ar fi necesare pentru reabilitarea castelului sau măcar a aripii de nord-vest, pentru a putea termina lucrările cel puțin într-o parte a clădirii istorice din centrul Timișoarei și pentru ca Muzeul Național al Banatului să poată fi deschis vizitatorilor, mai ales că urbea de pe Bega este Capitală Culturală Europeană în anul 2021.
„Cu toții am fost de acord vizavi de oportunitatea accesării pe POR, măsura 5.1, a unui proiect în valoare de 5 milioane de euro. Am avea posibilitatea de a depune un proiect pentru a obține acești bani, termenul limită fiind 25 noiembrie”, a spus Roxana Iliescu, vicepreședintele Consiliului Județean Timiș.
În momentul de față se depun eforturi pentru a avea întreaga documentație necesară.
„Ne-am gândit să întocmim un proiect care să aibă în vedere doar partea de nord-vest a Castelului Huniade, datorită faptului că am avea un orizont de timp mai scurt, pentru a da acces publicului. Dacă luăm în considerare întregul muzeu am avea parte de un timp mult mai îndelungat. Am demarat toate procedurile necesare până acum, dar există un mare semn de întrebare după analiza pe care am făcut-o, în ceea ce privește capacitatea de a depune în acest an. Semnul meu de întrebare se raportează la expertiza tehnică, care nu este finalizată, și dacă, după ce vom trage linie, ceea ce avem în documente va corespunde cu ceea ce s-a executat în fapt. Dacă totul va fi așa cum ilustrează actele, doar atunci vom avea șanse să implementăm proiectul”, a mai spus Roxana Iliescu.
CJ Timiș a renunțat, la finele lui 2014, la un proiect cu finanțare europeană pentru recondiționarea castelului, pentru că nu erau gata lucrările de consolidare. În iunie 2016, în Sala Cavalerilor a plouat, iar artefactele au fost mutate. Acum consolidarea aripii de nord-vest se va încheia și se va trece, cel puțin teoretic, la faza următoare a lucrării, cea de reabilitare.
Istoria Castelului Huniade a început în anii 1300, când regele Ungariei, Carol Robert de Anjou, a decis să-şi stabilească reşedinţa la Timişoara.
Articole pe aceeași temă:
Dupa 10 ani, lucrarile de consolidare de la Castelul Huniade intra pe ultima suta de metri
Citiți principiile noastre de moderare aici!