Vă reamintim, la sfârșitul săptămânii trecute, primarul Timișoarei lansa ideea cum că municipalitatea ar putea cumpăra fostul Liceu al Poștei.
„Vom face diligențele pentru a cumpăra clădirea Poștei, în care a funcționat Liceul Poștei. Vorbim despre partea din acea clădire imensă în care a funcționat liceul, nu despre tot palatul. Dacă am reuși să cumpărăm acea clădire, ar fi extraordinar, pentru că ea este foarte aproape de Liceul Loga și de Liceul Pedagogic”, declara Robu.
La câteva zile după anunțul făcut de Robu a venit și reacția celor de la Poștă, care transmit că resping zvonurile cum că municipalitatea ar urma să cumpere clădirea. Ce-i drept, edilul-șef recunoștea că este doar o idee și că îl va pune pe unul dintre consilierii lui personali să ia legătura cu conducerea Poștei, nu că imobilul este ca și cumpărat.
„Poşta Română respinge cu fermitate zvonurile potrivit cărora anumite spaţii din Palatul Poştei, din Timişoara, ar fi fost scoase la vânzare. Compania are o strategie de eficientizare a activităţii, care să aducă venituri suplimentare şi care presupune şi închirierea unor spaţii aflate în clădirile din patrimoniul Poştei Române. Astfel, în cazul de faţă, este vorba despre spaţiile unde au funcţionat Liceul de Poştă şi gradiniţa, care sunt, în prezent, disponibile pentru închiriere, în niciun caz pentru vânzare. Acest aspect putea fi aflat simplu, prin transmiterea unei solicitări către conducerea companiei. Încurajăm, pe această cale, pe cei interesaţi să dezvolte relaţii contractuale cu Poşta Română, să formuleze adrese oficiale companiei şi să nu se bazeze doar pe zvonuri, atunci când se lansează în afirmaţii legate de operatorul poştal naţional”, transmit oficialii Poștei Române.
În Timișoara, Poșta Română are spații de aproape 5.000 de metri pătrați. Ținta este valorificarea prin închiriere către persoane juridice sau instituții interesate.
Muzeu în Palatul Poștei
Mai mult decât atât, reprezentanții Poștei Române spun că nu numai că nu vor să vândă spațiul, ci intenționează să reabiliteze Palatul Poștei.
„Palatul Poştei are, deja, autorizaţie în vederea reabilitării faţadei şi a acoperişului. Totodată, Poşta Română intenţionează să deschidă, într-unul dintre aceste spaţii, cel mai mare muzeu poştal din ţară. Poşta Română încearcă permanent identificarea unor soluţii financiare pentru reabilitarea cât mai multor clădiri în care îşi desfăşoară activitatea. În acest sens, managementul Poştei Române analizează inclusiv posibilitatea atragerii de fonduri europene”, mai spun oficialii instituției.
Clădirea care adăposteşte sediul central din centrul Timișoarei a avut, de la bun început, destinaţia actuală. Terenul pe care a fost ridicat imobilul a fost cumpărat de conducerea poştei de la primărie, în 1905, dar construcţia propriu-zisă a început mai târziu, în 1910 sau 1911. Palatul Poştei a fost terminat în 1913. Clădirea, cu subsol, parter şi trei etaje, are 170 de încăperi şi câteva zeci de coridoare şi alte spaţii anexe.
Articole pe aceeași temă:
Primaria Timisoara ar putea cumpara o parte din cladirea Postei Mari
Citiți principiile noastre de moderare aici!