Totuşi, rezultatele acestui protocol se văd, dau asigurări atât poliţiştii, cât şi reprezentanţii Poştei. De la semnarea acestuia numărul cazurilor de atacuri asupra factorilor poştali a scăzut foarte mult.
Angajaţii instituţiei şi cei ai forţelor de ordine s-au întâlnit, miercuri dimineaţă, într-o nouă încercare de a descoperi cele mai bune soluţii pentru a se evita apariţia unor noi asemenea cazuri de violenţă.
„Cel mai probabil, acea poştăriţă a fost urmărită de mai mult timp. Aceste cazuri sunt premeditate, pregătite din timp. Atacatorii au venit, au luat prada şi au fugit cu maşina”, a declarat Nelu Balaş, director al Direcţiei Regionale de Poştă Timişoara.
Problemele apărute în urma dispariţiei banilor vor fi rezolvate de instituţie, garantează şeful poştaşilor: „Oamenii vor primi pensiile, banii vor fi suportaţi de instituţie”, a afirmat Balaș.
Poliţia a demarat deja cercetările și are deja primele piste în cazul tâlhăriei de la începutul acestei săptămâni. „Date concrete există, au fost stabiliţi deja suspecţi, se desfăşoară procedurile clasice de cercetare”, a declarat comisar şef Ioan Bâra, cel ce se ocupă de caz.
La nivelul IPJ Timiş a fost constituit un grup de specialişti care urmăreşte descoperirea atacatorilor. „Au fost mai multe cazuri înainte de semnarea protocolului cu Poşta. Este vorba de două tâlhării şi un furt, din 2008”, a mai spus Bâra.
Discuţiile purtate cu poştaşii, miercuri dimineaţa, la Poşta Mare din Timişoara, au fost utile, consideră Adrian Dumbravă, adjunctul şefului IPJ Timiş.
Ce probleme ridică factorii poştali? Desigur, dicuţiile converg către asigurarea unui grad sporit de siguranţă. Iar aceasta impune chiar şi dotarea cu arme neletale de apărare, spune Dumbravă. „Oamenii au cerut asemenea mijloace de apărare cu gaze iritante. Acum rămâne ca şi instituţia care îi angajează să le asigure finanţare pentru aceste mijloace de apărare”, a declarat Adrian Dumbravă.
Discuţiile purtate cu poştaşii au subliniat din nou modul de colaborare cu poliţiştii, toate deja stabilite prin protocol.
„Poliţia Timiş e conectată total la eveniment, e nefericit evenimentul de luni. De şase-şapte luni nu au mai fost evenimente. Am avut o discuţie liberă, ce trebuie ei să facă referitor la pregătirea antiinfracţională. E o categorie de personal ce prezintă risc. Este necesară modernizarea poştei şi a modului de transport a valorilor. Poştaţii respectă protoculul de colaborare existent. S-a discutat despre ideea dotării cu arme de protecţie neletale, cu gaze lacrimogene. Rămâne ca la nivelul Poştei să se găsească surse pentru finanţarea achiziţiei”, a declarat comisar şef Dumbravă Adrian.
Cei care duc pensiile la oameni au garantat că toţi cunosc poliţistul de proximitate din zona unde activează. În Timişoara, statisticile arată că există cam un poliţist de proximitate la doi poştaşi. Problema este dacă persoanele respective au şi respectat protocolul de colaborare care cere ca în zilele în care se distribuie pensiile la oameni să fie anunţat şi poliţistul de proximitate.
Citiți principiile noastre de moderare aici!