Chiar dacă a trecut pe profit, Poşta Română nu a rămas fără probleme. Poştaşii timişeni, alături de colegii lor din întreaga ţară, se pregătesc de grevă. Motivul, unul salarial. Mai precis, este vorba de neacordarea unei majorări salariale de 100 de lei, deja negociată şi aprobată împreună cu conducerea Poştei. Din păcate, un reprezentant al Finanţelor a refuzat aprobarea majorării salariale şi a bugetului societăţii.
„În cursul lunii septembrie a anului trecut (2014) CN Poşta Română a solicitat argumentat o rectificare a BVC pentru anul 2014, mai precis în data de 26.09.2014 . Solicitarea Poştei Române a fost însoţită, aşa cum cum prevăd procedurile, de bugetul rectificat pentru 2014 şi de previziunea bugetară pentru 2015 şi 2016. Cu toate aceste documente în faţă, Ministerul de Finanţe, prin domnul Răceu loan, director, a dat aviz favorabil bugetului Poştei Române şi astfel BVC-ul a fost rectificat prin HG nr. 886/15.10.2014. Umare aprobării bugetului rectificat, la nivelul CN Poşta Română, a avut loc o negociere, între sindicatul legal reprezentativ, Sindicatul Lucrătorilor Poştali din România, şi conducerea executivă a companiei, prin care s-a stabilit creşterea salariilor angajaţilor cu suma de 100 lei brut; Această creştere salarială era acoperită şi pentru anul 2015 şi 2016, fiind înclusă în bugetul previzionat ce a fost prezentat odată cu bugetul rectificat pentru 2014”, spun reprezentanţii sindicatului poştaşilor.
Chiar şi aşa, la prezentarea unui buget pentru anul în curs, acelaşi reprezentant al Finanţelor nu a mai avizat bugetul, motivând că această creştere de 100 de lei este cu mult peste indicele mediu de creştere a preţurilor: „La începutul anului 2015, Poşta Română a întocmit BVC pentru 2015 la nivelul la care îl depusese odată cu rectificarea BVC 2014, şi 1-a prezentat, spre avizare, Ministerului Finanţelor. Domnul Răceu loan, director în Ministerul de Finanţe, a refuzat să avizeze bugetul, pe motiv că acesta prevede, la fondul de salarii, o creştere mai mare decât indicele mediu de creştere a preţurilor, prognozat pentru 2015, respectiv 2,2%!”
Surpriza este că în noile condiţii, angajaţii Poştei nu vor rămâne fără majorare, dar vor avea chiar scăderi salariale, „mascate” prin impunerea lucrării unor zile neplătite! Aceasta în condiţiile în care, prin taxele plătite după majorare, la buget ar fi adus un plus de 20 de milioane de lei.
„În aceste condiţii Poşta Română nu are buget aprobat pentru 2015 şi este obligată să se încadreze cu cheltuielile la 90% din bugetul anului 2014, ceea ce înseamnă că salariaţii sunt ameninţaţi de o diminuare a salariilor cu cca 10%, lunar, prin impunerea de zile neplătite; Comportamentul domnului Răceu loan este cu atât mai supărător şi mai contrariant cu cât Poşta Română şi salariaţii ei, reprezintă, împreună un contributor important la bugetul consolidat de stat, plătind peste 100 milioane de euro anual, contribuţii, impozite şi TVA! – Numai din creşterea de 100 lei pentru fiecare angajat al Poştei Române, bugetul consolidat de stat beneficiază de o suma de cca 20 milioane lei”, mai arată sindicaliştii din Poşta Română.
Citiți principiile noastre de moderare aici!