Se vorbește de mulți ani despre reabilitarea Turnului de Apă din Iosefin, iar primăria a semnat acum și contractul de execuție cu asocierea formată din firmele Alca European Foundss SRL – Research Consorzio Stabile Societa Consortile a Responsabilita Limitata. Licitația s-a făcut în luna iulie și a fost depusă o singură ofertă, în valoare de 7,59 milioane de lei cu tot cu TVA.
„Proiectul face parte dintr-o strategie mai amplă de reconversie a spațiilor industriale din Timișoara pentru cultură. Mă bucur că acest șantier va fi gata fix când vom fi Capitală Culturală a Europei, în 2023, iar Turnul de Apă va deveni una din stațiile culturale esențiale în cadrul acestui proiect atât de important”, explică primarul Timișoarei, Dominic Fritz.
Turnul de Apă va trece printr-o transformare serioase. În 15 luni ar trebui să își deschidă porțile pentru vizitatori. Din punct de vedere structural, este într-o condiție foarte bună și vor fi realizate lucrări de reabilitare a finisajelor. Cea mai mare modificare este introducerea unui lift în interior. Se va demola gardul existent, se va amenaja terenul cu rampa de acces, se vor realiza gradene de beton și o copertină. În interior vor fi amenajate o cafenea, o sală de expoziții, un spațiu foaier, o sală pentru activități culturale și un punct de belvedere.
„Lucrările vor consta în restaurarea scărilor și balustradelor, se va păstra rezervorul 1 integral și se va amplasa un planșeu metalic în interior (spațiu foaier), se va păstra rezervorul 2, dar se vor realiza în el goluri pentru lumină (sală pentru activități culturale), se vor realiza scări interioare noi, se vor înlocui tâmplăriile exterioare, se va înlocui ușa de acces metalică cu una de sticlă, se vor aplica tehnici de curățare adaptate finisajelor existente cărămidă aparenta/beton, se vor realiza noi finisaje interioare”, explică reprezentanții primăriei.
De îndată ce va fi gata, turnul va ajunge în administrarea Asociației prin Banat, care a pus la cale 120 de programe cu scop educativ și de informare pentru reanimarea întregului cartier. Proiectul are finanțare prin Granturile SEE 2014-2021 din Programul Ro-Cultura.
Monumentul industrial de pe strada Gh. Barițiu, cu înălțimea de 52 de metri, a fost ridicat în 1914, ca un „frate geamăn” al celui din cartierul Fabric, construit cu doi ani înainte. S-a făcut după planurile inginerilor Janos Lenarduzzi și Richard Sabathiel, contrasemnate de Stan Vidrighin, care era inginer-șef al Timișoarei. Atât turnul din Iosefin, cât și cel din Fabric puteau aproviziona orașul cu apă timp de patru ore.
editor Amalia Kui
Trimite articolul
XSper sa vad cit mai multe astfel de proiecte.Bravo.
-
In loc sa spui BRAVO pentru o asemenea aberatie ar fii mai constructiv sa spui BRAVO ca sa finalizat Calea Bogdanesti,B-dul Cetati,sa inceput Pasajul Solventul,sa facut curatenie “LUNA SI BEC “in Timisoara,tramvaiele Bozancaia circula pe toate traseele din oras,tot orasul are autobuze si troleibuze la nivel de oras european Tu spui BRAVO la o ABERATIE a maestrului
O fi bun, n-o fi bun proiectul, ramane de vazut. Cert e ca fritz baga capul in poza aiurea fara a avea vreun merit, ca si la receptia tramvaielor, unde “meritul” lui si al lui latzcau e ca inca nu circula niciun tramvai nou. Tipic supraveghetorului corporatist, iti asumi meritele altora cand contributia ta e doar sa-i incurci pe aia care chiar fac ceva.