Agenția Națională Antidrog a dat startul unei campanii (#potaltfel) prin care vrea să reducă consumul de droguri și să conștientizeze tinerii asupra acestui pericol, prin diferite canale de informare.
Conform raportului Agenției Naționale Antdrog (ANA) din anul 2016, canabisul continuă să fie cel mai consumat drog în România atât în populația generală, cât și în cea școlară. Conform celor mai recente date ESPAD, 8,1% dintre adolescenții de 16 ani au experimentat consumul de canabis, 6,1% au consumat în ultimul an, iar 2,9% dintre ei au fumat marijuana sau hașiș în ultima lună. La nivelul anului 2015, pentru toate perioadele de referință, se observă valori mai mari ale consumului de canabis în rândul băieţilor, comparativ cu cele înregistrate în rândul fetelor. Consumul de canabis până la vârsta de 16 ani a fost de 10,3% în rândul băieţilor, faţă de 6,1% în rândul fetelor.
În campania #potaltfel vor avea loc activități de informare și sensibilizare în rândul populației școlare și generale, în Timiș și în toată țara. Vor fi acțiuni publice, distribuire de materiale în școli și universități. Ținta sunt tinerii între 16 și 24 de ani – grupa de vârstă cu cea mai ridicată percepție asupra disponibilității pentru consumul de canabis.
„1,4% dintre elevi au debutat în consumul de canabis la vârsta de 13 ani sau mai devreme. Se remarcă diferenţe între sexe, în ceea ce priveşte debutul precoce, proporţia băieţilor care au debutat într-un astfel de consum la vârsta de 13 ani sau mai devreme, fiind de peste 2 ori mai mare decât cea a fetelor care au experimentat un astfel de consum – 2,0% băieţi, 0,8% fete. Doar aproximativ o treime dintre adolescenții de 16 ani din România consideră consumul experimental (o dată/ de două ori) și ocazional (rareori) de canabis ca având un risc ridicat (37,5%, respectiv 37,2%). Deși într-un procent mai mare, doar 60,2% dintre elevi consideră consumul regulat de canabis ca fiind riscant, la un nivel ridicat”, arată raportul ANA pe 2016.
În 2015 au fost raportate 587 cazuri de urgenţe medicale datorate consumului de canabis (consum singular sau în combinație), ceea ce înseamnă o creștere a acestei problematici față de nivelul anului anterior, când au fost înregistrate 453 astfel de cazuri.
„La nivel teritorial, deși se observă o extindere la nivel naţional a cazuisticii urgenţelor medicale datorate consumului de canabis, aceasta rămâne totuși concentrată în 6 unităţi teritoriale (Cluj, Timiş, Mureş, Municipiul Bucureşti, Prahova şi Constanţa), unde se cumulează peste două treimi (65,8%) din toată cazuistică”, transmite ANA.
În Timiș au fost raportate peste 25 de cazuri de urgențe medicale. Cea mai mare parte a cazurilor de urgență în care a fost raportat consumul de canabis (singular sau în combinaţie) a fost diagnosticată cu intoxicație – 76,5%. Acest diagnostic a fost urmat de tulburări mentale și de comportament – 7,8%, utilizare nocivă – 5,3%, dependență – 4,6%, sevraj – 2,6%, alte diagnostice – 2,0%. De asemenea 1,2% din cazuri au apelat la serviciile de urgență în vederea testării toxicologice.
Conform studiului ESPAD, canabisul este pe locul doi ca și ușurință de procurat. Doar o treime din populația de adolescenți de 16 ani consideră consumul experimental sau ocazional de canabis ca fiind riscant și doar 60 la sută dintre elevi consideră consumul regulat de canabis ca fiind unul cu risc ridicat.
Citiți principiile noastre de moderare aici!