Părintele Elias Vella este exorcist oficial al Arhidiecezei de Malta şi este solicitat în diferite ţări pentru a ţine reculegeri în care se pune accent pe dimensiunea de eliberare, vindecare şi dezlegare. El practică exorcismul de 17 ani, iar una dintre experienţe care l-a marcat pe preot s-a petrecut în urmă cu 10 ani, în Republica Cehă. Este vorba despre cazul unei fete de 18 ani, care provenea dintr-o familie de satanişti, şi care a fost consacrată Diavolului chiar de tatăl său.
„Tatăl şi prietenii lui satanişti au dus-o pe fată pe un deal pentru a face o ceremonie care simboliza căsătoria fetei cu diavolul. Au pus-o într-un cerc, fata era îmbrăcată în negru şi au făcut ritualul care simboliza căsătoria cu Satan. Când se întâmplă acest lucru, exorcizarea este foarte greu de făcut pentru că Diavolul crede că e dreptul lui să rămână acolo”, povesteşte preotul Elias Vella.
Unul dintre evenimentele care s-a petrecut ca şi consecinţă a posesiei tinerei este un incendiu care a avut loc la scurt timp după ce aceasta a fost dusă la mănăstire. După mai multe şedinţe fata a fost eliberată, însă procesul de exorcizare a fost unul destul de dificil, povesteşte preotul.
„Am făcut exorcismul în câteva etape. Era foarte violentă şi le-a rănit pe persoanele care o ţineau. Şase preoţi o ţineau, dar în final, după şase luni, fata a fost eliberată”, spune Elias Vella.
Cum se identifică şi cum se manifestă o persoană posedată ?
Preotul Elias Vella spune că o persoană posedată nu se recunoaşte imediat. Caracteristicile unei persoane posedate sunt similare cu cele ale unei persoane bolnave psihic. „Una dintre caracteristici este aceea a violenţei extreme, care depăşeşte forţa umană obişnuită. De multe ori îşi schimbă vocea, un bărbat poate vorbi cu voce de femeie şi invers. În timpul sesiunilor de exorcizare pot fi foarte multe cuvinte blasfemitoare, urâte. Îţi pot spune lucruri pe care nu ar putea să le ştie, pot să vorbească o limbă străină pe care nu au studiat-o niciodată sau ar putea să prezinte intenţiile exorcistului sau ale unei alte persoane care este prezentă în cameră. Ei au mare aversiune faţă de lucrurile sfinte. Luând aceste lucruri, unul câte unul, nu poţi să ajungi la concluzia că persoana respectivă este posedată, dar puse împreună îţi dai seama că poate cazul nu este strict psihiatric”, spune preotul Elias Vella. Acesta a mai adaugat că persoanele care au fost posedate sunt mai puternice, însă în cazul în care nu se protejează ele pot ajunge să fie din nou posedate, la fel ca oricare persoană.
Nu există o tehnică anume pentru exorcizare
Preotul spune că nu există o tehnică anume care se foloseşte la exorcizare, ci e nevoie de multe rugăciuni. El povesteşte că există ritualul de rugăciuni liturgice oficiale, care sunt făcute de Vatican, însă pe lângă acestea fiecare şedinţă de exorcism decurge într-un mod propriu. “Exorcistul încercă să afle numele celui rău. Diavolul nu are nume, dar totuşi cerându-i să definească zona în care lucrează, de exemplu diavolul slabiciunii, sexualităţii, în acest fel îi ajută. Aceasta este partea cea mai dificilă pentru că diavolul încearcă întotdeauna să-şi ascundă numele. Când diavolul îşi dezvălui numele atunci putem spune că exorcizarea este finalizată pentru că diavolul este aşa de slăbit încât nu mai poate opune rezistenţă.” Preotul spune că diavolul poate ieşi după o şedinţă, dar sunt şi cazuri în care durează ani de zile.
Cele şapte sacramente ne apără de diavoli
Preotul Elias Vella spune că cea mai bună cale ca să ne apărăm de diavoli este cea a Sfintelor Sacramente. Cele şapte sacramente sunt: Botezul, Mirul, Euharistia (împărtăşirea cu trupul şi săngele Mântuitorului), Spovada, Maslul, Preoţia şi Căsătoria.
„Diavolului îi este foarte frică de Sacramentul Sfintei Spovezi şi Sfânta Împărtăşanie şi apoi îi este frică de Sfâna Fecioară Maria. Rugăciunea de laudă este o mare forţă pentru că Diavolul însăşi nu a vrut niciodată să preamărească pe Dumnezeu. Prin aceasta ne putem apăra”, spune preotul. Totodată, el mai spune că diavolul poate ieşi din om şi dacă nu se face exorcizare, de exemplu, prin Sacramentul Sfintei Spovezi, care nu este numai o protecţie împotriva diavolului, ci şi o armă împotriva lui. Preotul povesteşte că persoanele cele mai vulnerabile pentru diavolul, sunt acele persoane slabe din punct de vedere psihologic.
„Imi este puţin frică înainte şi după exorcizare”
Preotul Elias Vella spune că a început să facă exorcizări în urmă cu 17 ani. Înainte nu se gândea ca ar putea face acest lucru. Acesta povesteşte că veneau la el tot mai mulţi oameni care-i spuneau că au fost blestemaţi sau vrăjiţi. „M-am dus la arhiepiscopul meu şi i-am spus că aceşti oameni vin la mine şi au nevoie de ajutor. L-am întrebat, ce să fac să-i trimit la dumneavoastră? Arhiepiscopul mi-a spus să încep să învăţ aceste probleme, pentru că nu era nimeni în aceea dieceză care să fie interesat sau expert în aceste lucruri. Totul a început aşa şi a continuat până când arhiepiscopul mi-a spus să fac exorcizări. Nu a fost ceva ce mi-a plăcut, ci a fost ceva de care oamenii aveau nevoie”, povesteşte preotul. Preotul mai spune că nu îi este frică atunci când face exorcizările, ci înainte şi după. „Îmi e puţin frică înainte şi după exorcizări, dar nu în timpul exorcizării pentru că atunci eşti protejat de Dumnezeu”, spune ceasta. Despre cum putem recunoaşte un preot exorcist veritabil de un escroc, Ellis Vella a mai adăugat: „Adevăratul exorcist este delegat de arhiepiscop”.
Un preot exorcist din Malta tine reculegeri spirituale la Timisoara
Citiți principiile noastre de moderare aici!