Muzeul Național al Banatului a început o călătorie virtuală prin palatele din Timișoara. Până acum destinațiile au fost Casa (Palatul) Mária Radocsay, Palatul Neptun, Palatul Apelor, Palatul Löffler, Colegiul Național Pedagogic „Carmen Sylva”. A venit rândul Palatului Szana.
„Clădirea fost construită pe locul Bisericii Romano-Catolice Sfântul Gheorghe, una dintre cele mai vechi construcții ale Timişoarei, atestată încă din anul 1322. Biserica a supraviețuit ocupației otomane, timp în care a fost transformată în moschee. La sfârșitul anului 1914, atât biserica, cât și clădirea de lângă ea, Seminariul Teologic, au fost demolate. Banca Szana și-a construit în 1921 conform proiectului realizat de arh. Josef Kremer Jr., drept sediu central, clădirea în forma pe care o vedem și astăzi. Este o construcție în stil eclectic, cu elemente Secession și unele detalii care anunță stilul Art Deco”, spun reprezentanții Muzeului Național al Banatului pe Facebook.
Clădirea a adăpostit sediile diverselor instituții, cum ar fi: Societatea de asigurări „Adriatica”, Societatea „Balcan Impex”, Banca Timișoarei S.A., Consulatul Marii Britanii, Asociația Română pentru Legăturile cu Uniunea Sovietica, dar și redacția revistei „Orizont”.
Sigismund Szana – unul din cei mai proeminenți bancheri
Szana este numele maghiarizat din Silberstein. Sigismund Szana a fost unul din cei mai proeminenți bancheri, industriași și filantropi din Timișoara și din Ungaria de Sud.
„După studii la Academia comercială din Budapesta și la Colegiul de comerț din Berlin, întors la Timișoara, prima sa investiție serioasă a fost Prima Fabrică de Chibrituri, înființată în cartierul Josefin de către Károly Steiner jr. în 1883 și, după ce Szana a preluat conducerea, considerată ca cea mai mare fabrică de chibrituri din Ungaria”, mai spun cei de la MNaB.
În 1906 a fondat Temeswarer Bank und Handels AG, cunoscută ca Banca Timișoara sau Banca Szana din Timișoara.
„Banca Szana a fost implicată în dezvoltarea industriei locale, controlând întreprinderi «Industria Lânii» (ILSA), Fabrica de Ciocolată «Kandia», uzinele «Lumina» și «Dura SA» (viitorul «Electrobanat»), Fabrica de Bere, Moara «Bega» și altele. În primele decenii ale secolului al XX-lea era considerată cea mai importantă instituție financiară din Ungaria de Sud, iar după Trianon, din Transilvania și Banat”, adaugă cei de la MNaB.
Dacă ai o fotografie cu Palatul Szana sau știi o poveste despre palat și locuitorii lui, cei de la MNaB te îndeamnă s-o postezi într-un comentariu pe pagina lor de Facebook. Poți ajuta la recrearea poveștilor celor mai frumoase clădiri din Timișoara!
editor Dan Oancia
Trimite articolul
X“Banca Szana și-a construit în 1921 conform proiectului realizat de arh. Josef Kremer Jr., drept sediu central, clădirea în forma pe care o vedem și astăzi” – pai in 1921 nu mai exista administratie maghiara in TM din 1918. Deci nu prea poate fi considerata cladire a ungariei, fie ea si de sud.
-
A fost proiectata in 1913. Afirmatia cu 1921 e pe toate siturile, deci copy/paste unii de la altii, fara verificare. Ce e construit de maghiari ramane construit de maghiari, chiar daca a fost unsisit de rom^ni.
-
Banca a fost considerata cea mai importanta institutie, nu CLADIREA. Gen cum Raifhaissen are sedii in nu stiu cate tari, si ele toate laolalta reprezinta o putere financiara.
În 1906 a fondat Temeswarer Bank und Handels AG, cunoscută ca Banca Timișoara sau Banca Szana din Timișoara.
Citat din articol ^
O bijuterie de cladire
Cate cladiri asemanatoare s-au construit DUPA 1918/21?