Costumul roşu în două piese purtat de Lady Gaga a atras atenţia criticilor de modă din întreaga lume, fiind ales din colecţia de absolvire a lui Dinu Bodiciu – care a terminat Facultatea de Arte din Timişoara – a masterului „Fashion Design and Technology” de la Fashion College of London.
„Totul s-a întâmplat după prezentarea anului nostru de la Victoria Museum. Am primit un telefon de la PR-ii muzeului, care mă anunţau că unul dintre stiliştii artistei, corespondent la Londra, a ales câteva dintre ţinutele mele”, a declarat designerul timişorean. Din aceeaşi prezentare, stiliştii artistei, cunoscuţi sub numele „The Haus of Gaga”, de fapt o întreagă industrie, „formată din cei mai cool profesionişti ai modei”, după cum i-a prezentat chiar vedeta, au mai ales ţinutele a două studente din Irlanda şi China.
Prima vestimentaţie folosită într-o apariţie publică a fost cea a timişoreanului Dinu Bodiciu. De altfel, designerul a primit invitaţia de a-şi prezenta colecţia la London Fashion Week, unul dintre marile evenimente internaţionale dedicate modei.
– Cum şi unde ţi-ai început cariera de designer?
– Am început cu paşi mărunţi: cărţi, genţi, haine. Nu ştiu cât de multă legătură au între ele, dar pentru mine au avut. Având şansa să studiez cu o bursieră Fulbirght venită pentru un schimb la Facultatea de Arte din Timişoara când eram student în anul II, am început să leg cărţi. Am legat câteva cărţi obiect şi descoperind după câteva săptămâni un magazin – paradis cu felurite materiale, accesorii de croitorie şi resturi de piele, am început să realizez agende cu coperţi mai diferite decât cele întâlnite până atunci. După o primă expoziţie în Cărtureştiul din Bucureşti m-am decis să lucrez tot mai multe agende. La câţiva ani după acest început mi-am început să doresc să lucrez cu materiale textile, mult mai maleabile, şi, deoarece nu aveam nicio cunoştinţă de croitorie, am ales să fac genţi (purtabile indiferent de măsură). Lansarea primei colecţii în Bucureşti, la Idelier Concept Store, mi-a dat un impuls să încerc să merg mai departe cu haine. Aşa că am aplicat la un Master în Londra – binecunoscută pentru tradiţia în croitorie şi universităţi de prestigiu în domeniu.
– Care sunt diferenţele între Timişoara, Bucureşti şi Londra?
– Pentru mine fiecare oraş are farmecul lui şi am nevoie de toate trei să mă simt acasă. Timişoara prin familiaritatea arhitecturii, prietenii, adolescenţa şi calmul întregului oraş. Bucureştiul prin eclectism şi agitaţie mă face să simt că trăiesc, iar faptul că în anumite cotloane descoperi locuri interesante şi foarte prietenoase m-au împins întotdeauna să hălăduiesc pe străzile centrului vechi. Londra, complet opusă celor două, are calmul ei aparte, dar agitat totodată şi un famec aparte.
Iubesc să văd cum autobuzele roşii baletează pe străzi înguste fără nicio problemă, iar în acelaşi timp multinaţionalitatea oraşului mă face să mă simt liber. În aceeaşi ordine în cele trei oraşe creşte pulsul şi fervoarea modului de a trăi.
– Ce fel de muzică asculţi ? În afară de colaborarea cu trupa timişoreană Romantic Jurgen ai mai activat pe acest tărâm? Care e diferenţa între scena muzicală timişoreană şi cea londoneză?
– Mă bucură mult întrebarea aceasta mai ales că iubesc muzica şi până în momentul de faţă am ajuns să ascult foarte multe genuri. Deşi diferite, fiecare îmi oferă o senzaţie şi creează o atmosferă aparte, care mă ajută atât în procesul creativ cât şi în a-mi oferi o comoditate a vieţii de zi cu zi. Romantic Jurgen sunt amicii mei şi fiindcă îmi place foarte mult sound-ul nou şi independent – faţă de alte trupe din România – am avut impulsul să îi întreb dacă ar vrea să am grijă puţin de imaginea, costumele, lor. Hainele de scenă îţi oferă o foarte mare libertate de expresie, de aceea am iubit întotdeuna „costumul de spectacol”. Am colaborat o lungă perioadă cu Teatrul Studentesc Thespis şi trupa independentă Auăleu – Teatru de Garaj şi Curte, unde am realizat costume şi elemente de scenografie. Din păcate programul încărcat din ultimul an nu prea mi-a permis să frecvenez prea des pub-uri şi cluburi londoneze şi din păcate nu prea sunt la curent cu mişcarea underground britanică.
- Cum vezi lumea modei din România de la Londra?
Pozitiv. Lumea modei din România se mişcă destul de repede şi începe să capete putere. Sunt foarte mulţi designeri tineri care au foarte multe şanse de afirmare şi o creativitate deosebită, care încep să “se mişte” din ce în ce mai mult pe plan european.
– Cum te-a ajutat faptul că Lady Gaga a ales să poarte o ţinută de-a ta? Ce fel de feedback ai avut de la apariţia acestei ştiri?
– În primul rând am fost complet şocat de vestea că Lady Gaga este interesată de câteva ţinute din colecţia mea şi după ce le-am trimis am aşteptat curios să văd care a fost alegerea ei. Am fost felicitat de foarte mulţi prieteni şi asaltat de câteva agenţii de presă pentru interviuri.
- Ce-ţi lipseşte din Timişoara şi când mai revii “acasă”?
– Cel mai mult îmi lipsesc părinţii şi prietenii cei mai buni şi locurile dragi. De aceea revin foarte des.
Zoltan Varga
Citiți principiile noastre de moderare aici!