Ministrul Mediului, Grațiela Gavrilescu, s-a aflat joi la Timișoara și a declarat că nu numai urbea de pe Bega este în această situație, de a depăși nivelul pulberilor în suspensie – PM 10 – particule de praf cu diametrul mai mic de 10 microni. În aceeași situație sunt și alte aglomerări urbane, iar conducătorii acestor orașe trebuie să întocmească un plan de măsuri pentru a se lupta cu poluarea.
În acest an, la Timișoara au fost 17 zile de depășiri în ceea ce privește poluarea. Maximul de zile admise pe an cu astfel de depășiri, conform normelor Uniunii Europene, este de 35.
„Ținând cont de toate comunicările făcute în ultima vreme de Comisia Europeană asupra calității aerului, și nu doar în România, ci și asupra celorlalte state ale Uniunii Europene, văzând clar modul în care pulberile în suspensie, adică PM 10, care sunt depășite pe primele luni în majoritatea aglomerațiilor urbane, am luat hotărârea să emit ordin de ministru prin care fiecare municipalitate, fiecare mare aglomerare urbană, va trebui să-și întocmească planul de măsuri pe calitatea aerului. Lucrul acesta va trebui să-l întocmească și Timișoara, pentru că deja în primele patru luni avem 17 zile de înregistrare a depășirilor a pulberilor în suspensie”, a spus Grațiela Gavrilescu la Timișoara.
Planul prin care reprezentanții municipalității trebuie să reducă poluarea este de fapt un studiu, spune ministrul, prin care se va decide direcționarea traficului greu, pentru a evita poluarea, dezvoltarea de piste de biciclete și alte elemente care diminuează praful.
Citiți principiile noastre de moderare aici!