Calitatea aerului din Timișoara a ajuns la nivelul „foarte rău”, cel puțin în Calea Șagului, unde se află stația de măsurare a calității aerului TM-1, care arată, sâmbătă, 19 octombrie, depășiri uriașe ale limitelor pulberilor în suspensie PM10. La fel a fost și la stația de pe Calea Aradului, vineri, iar situația nu este prea roz nici la cea din curtea Liceului Pedagogic, TM-2, care este, sâmbătă, la nivelul „rău”.
O arată măsurătorile oficiale, nu „haterii” primarului Nicolae Robu pe rețelele sociale. Potrivit site-ului calitateaer.ro, stațiile monitorizate de Comisia Europeană au ajuns să fie portocalii și roșii în ultimele zile, iar sâmbătă TM-2 și TM-5 erau portocalii (rău – n.r.), pe când TM-1 era roșie (foarte rău – n.r.). Detalii puteți vedea în imaginile atașate sau chiar pe rețeaua națională de monitorizare a calității aerului!
Trebuie să menționăm și faptul că deocamdată nu înregistrăm depășiri peste limita maxim admisă. Calitateaer.ro înregistrează depășiri măsurate nefelometric, iar valoarea afișată este o medie de mai multe măsurători într-un anume interval de timp. Conform rețelei de monitorizare, Timișoara are voie 35 de depășiri anuale pe fiecare stație. Or, cel puțin pentru moment, toate stațiile se află sub zece depășiri.
Robu: Degeaba vrei să reduci poluarea, dacă ții mașinile în ambuteiaje
Primarul Nicolae Robu lăuda chiar în urmă cu o săptămână calitatea aerului din Timișoara.
„Suntem singurul oraș scos de pe lista de infringement, să fie limpede, din România, pentru progresele pe care le-am făcut în ceea ce privește calitatea aerului. Nu suntem mulțumiți, continuăm campania pentru aer curat în Timișoara. Faptul că am fost scoși de Comisia Europeană de pe lista neagră este o performanță. OMS, cu tehnologiile cele mai avansate, măsoară calitatea aerului, publică acele clasamente, unii le contestă. Eu le-am făcut? M-a întrebat pe mine cineva despre calitatea aerului în Timișoara? Nu. Sunt măsurători făcute automat pe toată planeta, cu tehnologiile cele mai avansate, și se întocmesc acele clasamente de Organizația Mondială a Sănătății, instituție respectabilă”, a explicat edilul-șef.
El spune că doar Timișoara și Galați sunt în „zona safe”, iar alte orașe au depășiri foarte mari. Mai mult, spune că orașul pe care îl conduce stă cel mai bine din toată Europa de Est.
„Și chiar pentru toată această parte de Europă Timișoara stă cel mai bine. Pe noi nu ne bucură faptul că în alte orașe e mai rău. Noi vrem ca la noi să fie cât mai bine. S-au luat foarte multe măsuri aici. Veți vedea că în permanență am spus că un oraș ca Timișoara, foarte complex, nu e ușor de gestionat. Trebuie gândit în ansamblul său. Degeaba spui că vrei să reduci poluarea, dacă ții mașinile în ambuteiaje. Când mașinile pornesc și opresc la fiecare câteva secunde, se produce o poluare extraordinară, de toate felurile. Se degajă praf… când optimizezi traficul, tu reduci și poluarea”, a mai spus Nicolae Robu.
Edilul-șef se lăuda și în ianuarie cu aerul curat din oraș, dar cu măsurătorile făcute de breathelife2030.org, un site de campanie pentru aer curat lansat sub egida Programului Națiunilor Unite pentru Mediu. Acolo sunt însă măsurate particulele în suspensie PM2,5, cele care sunt, evident, mai mici decât PM10, singurele care sunt măsurate de autorități și pentru care legea ne obligă să nu avem depășiri.
Șantierele, bată-le vina
Comisarii Gărzii de Mediu au intrat în alertă, vineri, 18 octombrie, după un apel la 112, care raporta o perdea de ceață cu aspect de fum deasupra Timișoarei. Comisarii au făcut investigații și au verificat stațiile de monitorizare ale calității aerului din oraș, care indicau într-adevăr depășiri la indicatorul PM10.
„Din datele deținute, se poate concluziona că, datorită calmului atmosferic, temperaturilor ridicate din ultimele zile, nu este favorizată dispersia poluanților în atmosferă, ceea ce determină remanența acestora la nivelul solului, sursele fiind cumulate (trafic rutier, incendii vegetație, funcționare centrale termice, activități industriale, etc). Totodată acesta poate fi și un efect al schimbărilor climatice, ce reprezintă una dintre cele mai mari amenințări asupra mediului, și pentru a căror reducere fac eforturi comune toate autoritățile implicate”, ne spunea comisar-șef Alina Călușeru.
Așadar, șantierele din oraș nu ajută foarte mult la calitatea aerului. Vom da un exemplu simplu: conform legii, mai exact HCL 43/2009 privind regulamentul factorilor de mediu, absolut toate utilajele care intră sau ies pe sau de pe șantierele din oraș trebuie să fie spălate pe roți și absolut toate utilajele care transportă bitum sau asfalt spart sau orice alt material de pe șantier trebuie să aibă prelată peste încărcătură. În caz contrar angrenează pulberile de praf, care rămân în suspensie.
În primăvara lui 2011, Comisia Europeană declanșase procedura de infringement pentru cinci zone din România din cauza poluării atmosferice cauzate de pulberile în suspensie, printre care și Timișoara. Doi ani mai târziu, mai exact în 2013, Timișoara a ieșit de sub infringement pentru că autoritățile au reușit să ia toate măsurile recomandate, una din cele aplicate fiind spălarea mecanizată a carosabilului.
La finalul anului 2018, reprezentanții Gărzii de Mediu Timiș anunțau că, în lunile octombrie și noiembrie, Timișoara a avut depășiri repetate în ceea ce privește nivelul de praf PM10, fiind peste numărul admis de UE de cinci depășiri pe lună, atât la stația TM1, cât și la stația TM5.
Articole pe aceeași temă:
Trimite articolul
X“…cel mai bine din estul Europei. “. Incredibil ca asemenea aprecieri si convingeri vin din partea unui om zis “educat, intelectual si umblat prin lume”. Afirmatie complect gratuita si nedemnostrabila. Bla, bla de comunist de tip vechi!
unde mis copagiiiii
Ofertă pentru domnul primar să facem o plimbare în TM și să primească o prezentare a aerului pe mai multe străzi în care abea capeți aer.Se pare că este o problemă generală în toată primăria cu realitatea care există în oraș!!!!!
Pentru toti acei cu Diesel..care zic ca nu avem bani de masini euro6…”va multumesc” ca prin intermediul vostru plamanii mei si ai familiei mele se incarca zi de zi cu particule cancerigene! poate sunt ipocrit..dar nu dau vina nici pe stat nici pe economie..doar pe voi… acei ipocriti care pentru a reduce din consumul lor..”la suta de km” cumpara un diesel poluant sa aiba posibilitatea sa isi duca copilul la scoala..
Cand renunti la spatiul verde sa torni betoane si asfalt care nici macar nu e de calitate, doar ca sa incapa 3 masini in plus…. in loc sa dezvolti transportul in comun si transformarea unei benzi in prioritara pt bus, si prioritizarea tramvaielor, care in momentul de fata opresc la fiecare semafor , toti o sa se inghesuie sa foloseasca masina cu poluarea aferenta nici nu trebuie sa ne miram.
Sa-i fie rusine primarului! Mare rusine! A facut autostrazi de 4 benzi prin oras! La asta lucra si e f.fericit! A sters treceri de pietoni! A transformat troleibuze ce mergeau pe curent in autobuze, vezi 15, 16! Sa fie mandru ca HABAR nu are ce inseamna un oras european in acest secol. Ce face el e de secolul trecut. Ii multumim si lui si celor care aproba taierea copacilor vechi, plantarea unor bete, si asfaltarea pana langa radacina arborilor ce strajuiesc soselele
Fivar coteturilor sub euro 5 din oras. Cocalari ce mereti fara filtre de particule
E la fel in mai multe orase. Peste PM10, p^cl~a roshiatica fina, nori rosiatici in miezul zilei (cand ei arata asa numai la apus si la rasarit), oameni care umbla cu mashti de respirat si mai sunt si instructiuni sa nu mai aerisim incaperile. Foarte nasol.
Cred ca nu stie nici Primarul , nici Directorul STPT ca pe 13 mijloace ale STPE sunt instalate echipamente mobile de inregistrare a calitatii aerului rezultatele fiind transmise aproape instant pe uradmonitor.com/timisoara cu valori si cu culori de avertizare.Timisoara intra in randul oraselor importante si cine este interesat poate afla date din toata lumea. Biciclistii, pietonii si copii ar trebui sa consulte adresa de mai sus inainte de a se aventura pe principalele strazi. Sunt multi parametri monitorizati dupa mine cele mai importante fiind COV, formaldehidele si M2,5. Nu inteleg de ce nici STPT si nici Primaria nu publica aceste date si se refera doar la statiile fixe ale caror valori sunt publice spre deosebire de statiile mobile.
Nu ii da nimeni două palmi la idiotul asta?
Daca vi de afara, pe pod in Sagului (pe parcarea de la etaj din Mall) sau dinspre Giarmata (langa radare) vezi “ceata” din oras! N-o fi ala smog? Oare ce vad cei de la etajele 10+ ?
Si de ce avem ambuteiaje vopsitule ? Plin de semafoare , fara centura , grigore alexandrescu de 4 ani se face cu minciuni , asta pentru aradului . În oras s-au tăiat pomi s-a distrus spatiul verde si tu crezi ca panselutele rezolva ? Cel mai slab dar si distrugator primar al Timisoarei . In fiecare zi imi bat mana dreapta … cu care te-am votat .
Unde nu-i cap vai de picioare !
Cum naiba sa fie in zona safe si a iesit din infringement? Acest individ e un mega mincinos. Cum sa spui ca Timisoara are un aer curat cand e sufocat de praf si de poluare industriala. Acest mizerabil de primar este fara scrupule. Cum poti sa vii sa minti atat de ordinar un oras intreg? Cum sa minti cand masuratorile arata altceva? Nici garda de mediu nu e mai prejos. Toti sunt cumparati de companiile care polueaza. Timisoara e un oras capturat de excroci cu interese, de companii cu manageri romani fomisti. Rusine ba, rusine!
Cu un primar idiot la ce poti sa te astepti . Apropo , a mutat oare containerul de pe linia de tramvai din Calea Sagului , asa cum a promis ?
Iacata bucurestiul ca si alte orase europene incearca reducerea masinilor poluante. Ultima varianta propusa la bucuresti este interzicerea masinilor sub euro 3 in centru si plata unei taxe in restul orasului.
Minim atat ar trebui si in timisoara. Si zona interzisa ar trebui sa fie toata zona interzisa si tirurilor adica intre rebreanu-gara-cetatii-miresei-lugojului-buziasului.
Ba chiar mai mult as pune taxa de intrare in oras pentru cei ce nu sunt locatari si taxe mari ca sa ii determin sa vina mai multi cu 1 masina sau sa foloseasca stptul.
Si atunci scade traficul si scade si poluarea.
Nu știu de poluare, dar asa mult praf nu a fost niciodată, spal masina la 3 zile
Bună.
Unde pot descărca XEvil gratis pe site-ul tău?
Am primit informații de la sprijinul dumneavoastră. XEvil este într-adevăr cel mai bun program de rezolvare captcha, dar am nevoie de cea mai recentă versiune a acestuia.
Mulțumesc.
La o analiza mai atenta pe site-ul calitateaaerului.ro restul statiilor sunt verzi doar pentru ca nu inregistreaza PM10. Practic toata Timisoara e invaluita de un nor de fum. Probabil ca la poluarea standard de zi cu zi se adauga incendiile provocate pe campuri toamna de toamna si lipsa precipitatiilor.
Daca traim in epoca automobilului, dupa spusele si faptele unui idiot celebru, la ce sa ne asteptam…?
Nu e nevoie de masuratori, statii de poluare, studii, analize si restul de kkturi. Ajunge sa iti speli masina si parchezi oriunde in oras iar dupa 48 ore este acoperita de un strat gros de praf. Ii propun Prostului sa mai taie din copaci, eventual sa aduca 5000 palmieri la ghiveci.
Sa-i transmita cineva Prostului ca snt orase unde exista trafic si santiere mult mai mari ca in TM…si nu sunt acoperite de praf.
Solutii exista dar Prostul si sleahta de incompetenti nu sunt capabili sa le gaseasca si aplice…furatul si agatatul de functii cu orice pretz fiind unicele lor prioritati in viata.
Dar faceti o data centura aia din est la sud si neapărat sud vest si nord ca murim de la smogu asta infernal!
Auzi Robu!!!!
In ultimele zile cei care au dat foc la campii din jurul timisoarei nu cumva din cauza lor avem noi fum in toata zona???
Spălați străzile!
Invit lumea sa faca minim 2 ture de stadion la ora 18, cand pe partea cu banu sport trec masini si stau mereu in coloana….
Treceri pe biciclete cei care puteti si lasati masinile acasa ca in curand o sa fie atatea masini si atata poluare in tm incat nu o sa mai putem iesi pe strazi la orele de trafic mare din cauza noxelor!
Lagerfelde… dacă te muti în zona Pădurea Verde, pe lângă Continental, la ce noxe scot ăia, nici vopsea de păr nu mai ai nevoie. Sincer, cât mai poți sa minți?? D
In zona de sud a Timișoarei (Braytim, Girocului, UM), in fiecare seară, toți marii constructori din zona dau foc la materialele de care nu mai au nevoie: polistiren, cauciucuri, cabluri și furtune, și lemnele rămase în urmă construcției. Fiind pe întuneric, fumul nu se vede. Dar se simte mirosul îngrozitor. Daca fac reclamație la primărie, patronii îmi afla numele in secunda doi (caz real). Nu ne rămâne decât să murim intoxicați în orașul cel mai puțin poluat din estul Europei!
Vedeti ba daca ati dat jos guvernul PSD, ar fi facut Cuc centura, asa sa vo faca Barna din fonduri europene parlitilor !
Prafuri electorale in ochii alegatorilor timisoreni!
Va invit seara în zona Modern(calea Lugojului) sa simțiți mirosul de cauciuc de la prestigioasa fabrica Continental. După ora 19 e jale, nu se poate sta cu geamul deschis.