Prefectul Mihai Ritivoiu a anunțat, vineri, că a decis să schimbe locul ceremoniei militare cu depuneri de coroane din 1 Decembrie, Ziua Națională a României.
Acesta și-a explicat decizia în contextul războiului.
„Actualul Parc Scudier s-a numit Parcul Stalin în primii ani de după război. Monumentul Soldatului Sovietic, ridicat în acei ani, a fost redenumit Monumentul Ostaşului Român după Revoluţie. Chiar şi uniformele reproduse pe statuie sunt ale Armatei Roşii.
În contextul agresiunii Rusiei din Ucraina, consider că e mai bine ca ceremonia de depunere de coroane să se facă la Monumentul Eroilor Revoluţiei din cadrul Cimitirului Eroilor. Aşa cum nu poţi scoate comunismul din Casa Scânteii, e bine să mai treacă timp peste monumentul din Parcul Scudier. Timpul le vindecă pe toate”, a transmis, vineri, reprezentantul Guvernului în teritoriu.
Mihai Ritivoiu a mai precizat că restul ceremoniei militare şi religioase, cu defilarea detaşamentelor şi a tehnicii, precum şi oficierea servicului religios, vor avea loc la locul anunțat iniţial, Catedrala Mitropolitană.
PROGRAM 1 DECEMBRIE
ora 8:30 – 9:00 – Ceremonial depunere coroane
- În Cimitirul Eroilor din Calea Lipovei, la Monumentul Eroilor Revoluției din Decembrie 1989, va avea loc o ceremonie militară cu depuneri de coroane, jerbe şi buchete de flori
ora 9:30 – 10:55 – Slujba De Te Deum
- la Catedrala Mitropolitană Ortodoxă are loc oficierea serviciului religios
ora 11:00 – 12:30 – Ceremonie militară și religioasă dedicată aniversării Zilei Naționale a României
- În fața Catedralei Mitropolitane, de la ora 11 are loc întâmpinarea oficialităților:
- prezentarea onorului;
- salutarea Drapelului de Luptă;
- ocuparea locului în dispozitiv;
- intonarea Imnului Național al ROMÂNIEI.
- Urmează rugăciunea de binecuvântare a poporului român, alocuțiuni, realizarea dispozitivului de defilare, un moment artistic susținut de Muzica militară a Brigăzii 18 Cercetare Supraveghere „DECEBAL”.
- De la 11:50 începe defilarea detașamentelor și a tehnicii pe următorul itinerar: Bulevardul Regele Mihai I – Bulevardul Regele Ferdinand I – Catedrala Mitropolitană Ortodoxă – Strada 20 Decembrie 1989 – Bulevardul Mihai Viteazu
ora 17:30 – 19:00 – Retragerea cu torțe
- de la ora 17:30 începe o ceremonie militară de retragere cu torțe, pe traseul: Monument Virgil Economu, (Piaţa Petru Maior) – Calea Lugojului – Bulevardul Take Ionescu – Piața Unirii – Piața Libertății
1 Decembrie, Ziua Națională a României
Imediat după Revoluție, prin Legea nr. 10 din 31 iulie 1990, a fost stabilită Ziua Națională a României pe data de 1 Decembrie. Tot de atunci, fiind vorba de o sărbătoare oficială, pentru angajații din România aceasta este o zi liberă.
Deși legea, promulgată de fostul președinte Ion Iliescu, nu precizează de ce a fost aleasă ziua de 1 decembrie drept zi națională a României, aceasta face referire la Unirea Transilvaniei, Banatului, Crișanei și Maramureșului cu România – prin Proclamația de la Alba Iulia din 1 decembrie 1918.
„Rezoluțiunea Adunării Naționale de la Alba Iulia din 18 Noiembrie/1 decembrie 1918.
I. Adunarea Națională a tuturor Românilor din Transilvania, Banat și Țara Ungurească, adunați prin reprezentanții lor îndreptățiți la Alba-Iulia în ziua de 18 Noiembrie/1 decembrie 1918, decretează unirea acelor români și a tuturor teritoriilor locuite de dânșii cu România. Adunarea Națională proclamă îndeosebi dreptul inalienabil al națiunii române la întreg Banatul cuprins între râurile Mureș, Tisa și Dunăre”, se arată în Rezoluția adoptată de Marea Adunare Națională.
Cu toate acestea, este important de menționat că la data de 1 decembrie doar Transilvania s-a unit cu România. Bucovina și Basarabia, celelalte provincii istorice, au fost unite la date diferite.
Trimite articolul
XCe snowflake semnalizator de virtuti false mai e si pacaliciul asta de Ritivoiu. Coroanele se depun pentru ostasii nostri indiferent cum s-a numit parcul asta inainte. Ce il impiedica sa faca el niste statui noi infatisand soldatul roman in uniforma lui? Mai trebuie sa vina cu ceva legat de comunitatea trans si de incalzirea globala ca sa isi gadile sefii de ong ahhh de partid leftard
ipocrizia clasica. nu-i nimic, sarbatorim nazismul, ca romania a fost mare fan, si inca esti.
-
cand era adolescent, actualul prefect purta cu mandrie, prin oras, un tricou imprimat cu chipul maresalului antonescu. asa ca nu esti departe de adevar, draga gogule!
Domnule Ritivoiu, ati terminat cu centura Timisorii, cu proiectele, cu absorbtia fondurilor de va acupati de aceaste probleme? Monumentul de langa Catedrala a fost privit de timisoreni ca un monument inchinat memoriei ostasilor morti pentru aceasta tara. Nimeni nu l-a perceput nici ca stalinist, nici ca sovietic. Si in memoria lor s-au depus zeci de ani coroane de flori, pana ati venit dumneavoastra cu schimbarea de dragul schimbarii. In plus, la eveniment participa multe persoane in varsta pentru care este dificil sa se plimbe de la Cimitirul Eroilor la Catedrala.
-
Dar nu va oprește nimeni să depuneți coroane acolo! Doar oficialii vor depune coroane în altă parte!
Puteți să vă organizați și să depuneți coroane mai multe, mai mari și mai frumoase decât ei!
Așa le dați și peste bot la nemernici!
Mi-e rusine sa fiu contemporan cu Prefectul si cu ceilalti. Iertare mortilor si eterna pretuire pentru sacrificiul lor
De ce are loc depunerea de coroane atat de devreme (8h39)? Cata lume credeti ca se va aduna la ora aceea? Depunerea de coroane e o mare ocazie de a educa tinerii, copiii, toti cetatenii in spiritul respectului fata de eroi. De ce o ascundeti in acest fel?
Domnule prefect, dumneavoastră depuneti acum coroane chiar linga monumentul si mormintele soldaților rusi, care sint la 10 metri in stinga monumentului eroilor revolutiei.
Când prefectul este un politruc avem parte de asemenea schimbări. Ce nu știe individul ca incă din anii ’60 s-a numit Monumentul Ostasului Roman. An de an în data de 9 Mai ziua victoriei în al doilea război mondial, 23 August, ulterior la 1 Decembrie și în octombrie de ziua armatei se depuneau coroane cu tricolorul în memoria celor care au murit pentru tara, comemorarea continuând fără întrerupe pâna anul trecut!
Dacă acest analfabet la istoria României a schimbat locul festivităților ar trebui ca veteranii de război sa organizeze ei depunerea de coroane în parcul central, lăsând activiștii de partid cu spectacolul din cimitirul unde sunt îngropați si ‘eliberatorii’ sovietici! Parodia supranumita revoluția 1989 nu are nici o legătură cu independenta și reîntregirea teritoriala a tarii
-
daca nu ei, macar noi.
-
Insusi cel ce putea fi chiar a doua victima in “parodia” aia a cerut mutarea asta. Deci, cine de fapt e analfabet la Istoria Rom^niei?
Se pare ca gestul a activat reacția unor iubitori de Rusia. Pentru iubitorii de Rusia, le doresc sa meargă la lins mana lui Putin, dar și barosul însângerat trimis de șeful Wagner Parlamentului European…