Printr-un ordin al prefectului a fost stabilită o comisie care să verifice modul în care sunt pregătite şcolile pentru noul an şcolar – reprezentanţi ai Inspectoratului Şcolar, Direcţiei de Sănătate Publică, ai Direcţiei Judeţene Sanitar-Veterinare, ai Instituţiei Prefectului şi ai Inspectoratul Judeţean de Poliţie.
În urma acestor controale s-a descoperit că produsele lactate şi cele de panificaţie destinate elevilor nu sunt depozitate aşa cum trebuie.
„Nu există spaţii pentru depozitarea acestor produse în condiţii bune, persoanele care desfăşoară activitatea nu au cursurile necesare pentru minimul de igienă – lucruri care ar fi trebuit rezolvate demult, dar cred că le vom rezolva în următoarea perioadă”, spune Eugen Dogariu.
Inspectorul şcolar general adjunct de Timiş Halasz Ferenc recunoaşte că în majoritatea şcolilor nu există spaţii speciale pentru depozitarea laptelui şi a cornului, produse pe care elevii le primesc în pauza mare, dar în unele unităţi şcolare ar fi şi greu şi scump să se înfiinţeze astfel de spaţii.
„Au spus că pentru corn şi lapte trebuie frigider. La Colegiul Bănăţean, de exemplu, câte frigidere trebuie? În condiţiile în care acest lapte este un lapte pasteurizat, care în Timişoara se distribuie zilnic, iar în mediul rural, în cel mai rău caz, o dată pe săptămână şi acest tip de lapte, dacă mergem şi la magazin, nu stă în frigider. Foarte multe şcoli nu au aceste spaţii de depozitare, majoritatea”, spune Halasz Ferenc.
Practic, pentru o şcoală care are 1.400 de elevi ar trebui un frigider unde să încapă toate porţiile necesare, un demers care consumă resurse financiare serioase din ”buzunarul” acestor instituții de învățământ.
Citiți principiile noastre de moderare aici!