Prefectul susţine că nu mai doreşte să vadă în acest an două sau trei secţii de votare într-o comună, iar în satele aparţinătoare niciuna. În anii trecuţi, afirmă Băcală, partidele politice se foloseau de această lipsă de organizare pentru a transporta votanţi la secţiile de votare.
“Am semnat mai multe ordine de numerotare a circumscripţiilor electorale legate de organizare. Ar fi o problemă în ceea ce priveşte stabilirea secţiilor de votare. Sper că voi rezolva cu primarii fiindcă va trebui să le asigurăm cetăţenilor un acces mult mai mai uşor la secţiile de votare şi mă refer la acele comune unde sunt câte trei secţii în centrele de comună, iar în satele aparţinătoare nu au identificat niciun spaţiu şi atunci ne vom trezi în situaţia în care organizatorii sau partidele politice se vor acuza unii pe alţii că se organizează transporturi la secţiile de votare în scopul fraudării. Nu vreau să se întâmple asta în judeţ anul acesta, de aceea o să verificăm şi o să le cerem părimarilor să stabilească secţii de votare acolo unde există cel puţin 500 locuitori”, a spus Băcală.
El a precizat că, dacă primarii nu vor respecta acest principiu, va fi nevoit să îi cheme în instanţă.
“Când nu vom găsi înţelegere de la primari vom analiza fiecare dispoziţie prin care se stabilesc secţiile şi sediul acestora şi vom ataca în instanţă dacă nu le găsim corespunzătoare”, a mai spus prefectul judeţului Timiş.
O altă problemă identificată de prefectul Mircea Băcală este lipsa persoanelor calificate care să se ocupe de buna desfăşurare a alegerilor, deşi aceste funcţii sunt remunerate.
“Se pare că vom avea aceeaşi problemă ca şi anul trecut în a identifica doar jurişti. Sperăm ca la municipii şi oraşe să găsim bunăvoinţă din partea magistraţilor, să accepte să preia conducerea secţiilor de votare deoarece sunt oraşe unde sunt de obicei foarte multe probleme şi nu vrem preşedinţi care nu au experienţă în domeniu”, a concluzionat Băcală.
Citiți principiile noastre de moderare aici!