Prefectul social-democrat abordează subiectul, ca de obicei, printr-o postare pe pagina sa de Facebook. Acesta menționează că există primării care cheltuiesc „averi din banii comunităților locale”, chiar și două mii de lei pe lună, cu fiecare câine capturat, pentru gestionarea acestor servicii. Contactat de Tion și întrebat dacă există vreo listă cu cheltuielile fiecărei primării, acesta nu ne-a lămurit, recomandându-ne să abordăm primăriile.
„Nu am această listă, dar am informații clare că sunt aceste primării (care cheltuiesc 2.000 de lei pe lună cu fiecare câine – n.r.). Puteți să cereți prin legea transparenței aceste informații de la primării. (…) Astăzi am avut o ședință cu majoritatea reprezentanților de la Consiliul Județean și primării și am căzut de acord că înființarea unei asociații de dezvoltare intracomunitară este cea mai bună soluție pentru a putea să gestionăm un serviciu propriu, cu participarea Consiliului Județean, care are și bani suficienți să compenseze acolo unde primăriile nu dispun de acești bani și măcar să eliminăm componenta de profit a firmelor care în acest moment oferă aceste servicii pe niște prețuri foarte piperate”, a declarat mai exact, pentru Tion, prefectul Mihai Ritivoiu.
Soluția: sterilizarea
Revenind la postarea sa de vineri, soluția social-democratului pentru această situație a câinilor vagabonzi este la fel de veche precum problema în sine. Mai exact, Ritivoiu spune că este nevoie de microcipare și sterilizare. Totuși, acesta se laudă că măcar încearcă să o pună în aplicare, prin acțiuni în școli.
„Suntem în secolul XXI. Şi ne mor oamenii muşcați de câini. Copiii noştri se joacă sub această amenințare. Mai nou, facem pe bani europeni sute de kilometri de piste de biciclete, să ne alerge câinii şi pe acolo. Subiectul e vechi şi dureros. Da, nu mai poți lua şi omorî câinii vagabonzi ca acum 30 de ani. Da, e nevoie de sprijinul populației, de microciparea şi sterilizarea populației canine. E nevoie de instruirea copiilor în şcoli, ca măcar viitoarele generații să înțeleagă că sterilizarea şi respectarea legislației este cea mai lipsită de cruzime soluție pentru animale”, a scris Ritivoiu.
„Cheltuim averi din banii comunităților locale”
Partea cea mai interesantă a postării prefectului este cea legată de banii cheltuiți.
„Cheltuim averi din banii comunităților locale, bani pe care oricum nu-i avem, pentru cazarea câinilor capturați. Cazare pe viață. Da, există primării care plătesc peste două mii de lei pe lună pe câine ținut în adăpost. Două mii de lei pe lună! Pentru un câine! Oare câți părinți îşi permit să cheltuiască două mii de lei lunar pentru copiii lor? Cred că ar fi important să se centralizeze totalul sumelor cheltuite anual la nivel național de autoritățile locale pentru cazarea în adăposturi a câinilor fără stăpâni. Poate găsim o parte din deficitul bugetar şi pe-aici”, precizează acesta.
Cât despre ședința de la prefectură, aceasta a fost anunțată de Ritivoiu, tot pe Facebook, încă de săptămâna trecută. Ideea propusă aici, așa după cum ne-a explicat telefonic, ar fi înființarea unei ADI care să aibă un serviciu propriu.
„Acum la concret. Am convocat astăzi o şedință cu participarea primarilor din Timiş, a reprezentanților Consiliului Județean, a asociațiilor de protecție a animalelor şi cu instituțiile de control abilitate. Pe termen scurt, trebuie redus costul cu capturarea si cazarea în adăposturi a câinilor vagabonzi. Aceasta poate fi făcută printr-o Asociație de Dezvoltare Intercomunitară la care să adere primăriile şi Consiliul Județean. Pe termen lung, o campanie extinsă în şcoli pentru educarea copiilor. Peste ani, ei vor fi cei care se vor lovi de această problemă. Şi mai bine previi decât să combați. Cred că ne-am înțeles astăzi cu primarii şi în cel mai scurt timp ne vom organiza în Timiş pe subiect”, și-a încheiat acesta postarea.
Trimite articolul
XSe trezeste si asta vorbind. Sa puna mana sa si faca ceva. A facut public raportul cu ce a facut pana acum?
si o alocatie cat mai e? Investim in caini, bravo
-
Da, va zice si Papa sa faceti copi’i, nu sa adoptati animale.
Cineva ne crede naivi ….. Pana la urma ,,hartia ,, accepta orice calcul !!! A-ti auzit de vre-o ,,reclamatie ,, facuta de vre-un patruped vis-a-vis de mancarea ce o primeste , conditii de locuit !!! Unii o duc bine de pe urma cainilor vagabonzi !!
-
Nha-m auzit….!!!!!!!!!!
Escroci la drumul mare din banul public… Rusine, exista DNA pentru acești inși…???