Femeia respectivă este coproprietar într-un imobil de pe Bulevardul C. D. Loga, din zona centrală a municipiului Timişoara, unde teoretic şi locuieşte împreună cu fiica ei. Practic, prefectul spune că doamna, o pensionară, este nevoită să se mute în chirie de fiecare dată când se întorc vecinii rromi de prin ţări străine şi îi creează probleme. „Această persoană, deşi a apelat la toate instanţele competente, are hotărâri judecătoreşti definitive şi irevocabile prin care i se recunoaşte dreptul de proprietate, de a folosi proprietatea, familiile cu care se învecinează în acel imobil încearcă să o determine să părăsească imobilul sau să-l vândă. Este şocant prin ce trece această femeie. De fiecare dată când această familie se întoarce din Franţa, Germania, sau pe unde tranzitează, ea trebuie să se mute. Tot timpul caută alte chirii ca să nu-i fie recunoscută adresa, pentru a nu fi căutată şi determinată să semneze contractul de vânzare-cumpărare”, a declarat Băcală.
Reprezentantul Guvernului în teritoriu a afirmat că a luat legătura cu şeful Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Timiş, Gheorghe Popescu, pentru a-i cere să fie schimbată modalitatea de acţiune a poliţiştilor în astfel de cazuri, să existe o brigadă mobilă de intervenţie care să acţioneze de urgenţă în astfel de situaţii.
„I-am solicitat să analizeze posibilitatea de a constitui la nivelul Inspectoratului o grupare mobilă de intervenţie, care să fie la dispoziţia cetăţenilor care sunt în astfel de situaţii. Nu mi se pare normal ca atunci când la un astfel de eveniment sunt 13 sau 14 persoane care sunt foarte gălăgioase, recalcitrante şi violente, să se prezinte o maşină de poliţie cu doi agenţi constatatori, care să constate tulburarea liniştii publice, să încheie un proces verbal şi să aplice o amendă. Eu merg pe principiul ca apărarea să fie proporţional cu atacul. Dacă sunt 14 membri ai unei familii la uşa unei persoane să se prezinte 14 jandarmi sau agenţi sau de poliţie”, a explicat Băcală. El spune că şeful Poliţiei Timiş i-a explicat că jandarmii au o astfel de echipă de intervenţie, dar aceasta intervine în condiţiile în care există certitudinea declanşării unor acte de violenţă.
Prefectul crede că aceste persoane se vor potoli dacă vor avea de-a face periodic cu organele de intervenţie şi vor încerca „să intre în lumea civilizată” dacă tot au intrat în aceste imobile.
Băcală spune că se va ocupa personal de cazul femeii de la Bulevardul C. D. Loga, care este disperată şi a fost şi ameninţată cu moartea de către rromi şi supusă la acte de violenţă, având certificate medico-legale în acest sens, a spus prefectul.
El a precizat însă că nu va merge seara la adresa respectivă, sub acoperire, deci nu va proceda cum a făcut-o fostul prefect Ovidiu Drăgănescu, dar că a rugat-o pe doamna respectivă să îl contacteze atunci când apar din nou probleme.
Rămâne de văzut cum vor interveni poliţiştii. Oricum, cazul nu este singular. Rromii au reuşit să intre în multe imobile din centrul Timişoarei terorizându-i pe proprietari.
Citiți principiile noastre de moderare aici!