Într-o conferință de presă care s-a concentrat pe situația refugiaților care vin din Ucraina în Timiș, prefectul Mihai Ritivoiu a stat la aceeași masă cu șeful Inspectoratului Teritorial al Poliției de Frontieră din Timișoara, Tiberiu Giurea.
Cei doi oficiali au ținut să sublinieze resursele județene suficiente care stau la dispoziția autorităților și au prezentat situația din ultimele zile în Timiș.
„Noi, în această perioadă, conlucrăm strâns. Ne întâlnim, vorbim, facem ședințe de organizare. Avem pe structura comitetelor de situații de urgență legături în toate foaierele. De la Ministerul de Externe, până la Poliția de Frontieră, ISU, DSP și toate instituțiile care participă și care pot ajuta sau de a căror decizie avem nevoie sunt în comandamente județene și naționale pentru a gestiona de urgență orice problemă care apare”, a asigurat prefectul.
Ritivoiu a mai explicat că în prima linie de întâmpinare a refugiaților din Ucraina se află zonele de Nord și de Vest ale țării. Astfel, rolul județelor din „imediata proximitate” este de a pune la dispoziție resurse acolo unde este nevoie.
„Dacă cei de acolo sunt depășiți de numărul mare de refugiați, județele din proximitate preiau dintre aceștia. Dar mare parte dintre refugiați au deja un plan. Ei pleacă spre occident. Au rude sau prieteni acolo. Precum românii, comunitatea ucraineană este numeroasă în Europa. Mai există și refugiați cu cetățenie din alte țări – studenți, muncitori – care erau în Ucraina. Acolo, ambasadele lor se mobilizează”, a mai explicat Mihai Ritivoiu.
De asemenea, politicianul a mai ținut să sublinieze că majoritatea refugiaților care trec vamă pentru a intra în România își continuă drumul spre Occident.
„În această săptămână, au intrat în România 118.000 de persoane din Ucraina, refugiați, și au ieșit deja 72.000 de persoane, plecând spre alte țări”, a mai anunțat Ritivoiu.
Cu toate că, deocamdată, forțele județene nu au fost solicitate să se mobilizeze în situații deosebite, prefectul dă asigurări că suntem pregătiți. Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) din Timiș, alături de reprezentanții prefecturii Timiș, fac pregătiri pentru primirea refugiților. Astfel, câteva soluții au fost propuse.
O primă astfel de soluție ar fi cazarea persoanelor care fug din calea războiului de pe teritoriul Ucrainei în hoteluri. Soluția ar fi de preferat deoarece ar facilita pentru instituții procesul de monitorizare al situației din teren, dar și pentru că așa s-ar asigura îndeplinirea tuturor condițiilor de de hrană și igienă adecvate.
O altă soluție pe care autoritățile o vor folosi va fi montarea de corturi în patru locații, dintre care două în Timișoara și câte unul la Moravița și Lunga.
Și societatea civică se implică, oferind locații pentru cazarea refugiaților.
Trimite articolul
XCică lucram: ne întâlnim, vorbim, facem ședințe :)))) Asta înseamnă munca la noi: bla, bla, bla. Dacă vin rușii peste noi o sa ii plictisim și enervam cu vorba până ne lasă în pace!
-
Povesti pe bani publici. Au salarii si protocoale ca niste regi locali. Ei traiesc mai bine acuma ca primesc tot felul de sporuri si bani de la UE pe cae nu stie nimeni ce fac cu ei.