Băcală spune că a primit o sesizare de la preşedintele unei asociaţii de proprietari de pe strada 16 Decembrie, care a fost inclusă în programul de reabilitare termică a blocurilor şi care a i-a adus la cunoştinţă faptul că preţul plătit firmei care se ocupă de lucrările de reabilitare, pentru tâmplăria PVC, este de trei ori mai mare decât cel normal.
„Am primit o adresă de la o asociaţie de proprietari care ne sesizează modul defectuos în care Primăria Timişoara şi constructorul se ocupă de reabilitarea termică a blocului. Preşedintele asociaţiei de proprietari a constatat că preţul plătit pentru tâmplăria PVC este de trei ori mai mare decât orice altă ofertă de la firme de prestigiu”, a spus prefectul.
Astfel, susţine reprezentantul Guvernului în teritoriu, pentru termopane, se va achita suma de 410.000 de lei, în timp ce preţul real al acestora ar fi de 160.000 de lei.
Băcală a afirmat că a cerut municipalităţii să îi pună la dispoziţie toate actele care au stat la baza acordării contractului de reabilitare către firma respectivă şi că, dacă cele sesizate de preşedintele asociaţiei de proprietari se confirmă, întreaga poveste s-ar putea termina cu dosare penale pentru deturnare de fonduri.
„Am să transmit Primăriei Timişoara o solicitare să ne pună la dispoziţie toată documentaţia care a stat la baza modului în care se finanţează această reabilitare termică, având în vedere faptul că, din totalul necesar reabilitării acestor blocuri, Guvernul plăteşte 50 la sută. Am înţeles că, în acest moment, lucrările la acest imobil sunt sistate, dar, dacă preşedintele asociaţiei de locatari are dreptate, eu cred că se poate vorbi de o deturnare de fonduri”, a mai spus Băcală.
Primăria face anchetă
În replică, viceprimarul Timişoarei Sorin Grindeanu a afirmat că Primăria Timişoara a organizat o licitaţie publică pentru reabilitarea termică a tuturor celor 72 de blocuri incluse în acest program şi că îi va pune la dispoziţie prefectului toate actele de care are nevoie.
„Dacă prefectul a făcut această solicitare îi vom pune la dispoziţie toate actele de care are nevoie. Însă vreau să spun că licitaţia pentru reabilitarea celor 72 de blocuri a fost publică, electronică şi, tocmai pentru a evita situaţiile de acest tip am solicitat ca asociaţiile de proprietari să semneze situaţiile de recepţie”, a spus Grindeanu.
Viceprimarul Timişoarei a mai spus că este la curent cu această situaţie şi că şi municipalitatea a început o anchetă pentru a verifica cele sesizate de preşedintele asociaţiei de proprietari.
„Preşedintele asociaţiei de proprietari de pe strada 16 decembrie a fost şi la mine în audienţă şi sunt la curent cu această situaţie. Şi mi se pare şi mie că este o diferenţă foarte mare de preţ, aşa că vom face verificări şi vom vorbi cu constructorul, dar dacă domnul prefect are de gând să continue colaborarea în acest fel nu cred că ar fi foarte bine pentru oraş”, a continuat edilul.
El îi recomandă prefectului Mircea Băcală să facă demersuri pe lângă Elena Udrea, ministrul Dezvoltării şi Turismului, pentru ca Primăria Timişoara să primească cotele promise pentru reabilitarea celor aproximativ 30 de blocuri care a fost terminată. În total, susţine Grindeanu, pentru reabilitarea termică municipalitatea ar mai trebui să primească în jur de 4 milioane de lei de la Guvern.
„Însă i-aş recomanda domnului prefect să vorbească cu şeful său, Constantin Ostaficiuc (n. r. – preşedintele PDL Timiş) şi împreună să facă demersurile necesare pe lângă ministrul Udrea pentru ca să ne dea cota parte de 50 la sută pentru blocurile deja reabilitate şi recepţionate. Este vorba de vreo 30 de blocuri, unde Guvernul, care a finanţat 50 la sută din lucrări ar fi trebuit să plătească 7,2 milioane de lei. Am primit 3,2 milioane, deci ar mai trebui să primim încă 4 milioane”, a spus Grindeanu.
Citiți principiile noastre de moderare aici!