APIA este locul de unde se primesc subvenţii pentru terenuri, pentru cultivarea lor. Ei bine, de acum încolo, acesta va fi şi locul unde cei care dau foc la mirişti vor fi penalizaţi, iar atunci când le vor “arde” buzunarele, poate această activitate ilegală va înceta.
„Problema este tot mai supărătoare. Noi am solicitat în primul rând deţinătorilor să păstreze cât de cât curăţenie pe mirişti, iar soluţia cu arderile este de 15 ani ilegală. Este clar că nu poţi să faci ordine decât dacă îţi impui o prevedere legislativă. Având în vedere că în această activitate intervine o colaborare a mai multor instituţii este absolut necesar să găsim acea modalitate în care să impunem acest lucru. Nu amendarrea celor care dau foc la mirişti este la îndemână, ci înregistrarea tuturor suprafeţelor care au fost arese. Pe aceste suprafeţe se aplică o penalitate la APIA şi penalitatea doare la buzuunar. Vom reface grupa de lucru pentru anul viitor, pentru că primăvara este valul mare de arderi de mirişti, astfel încât să avem o evidenţă cât mai exactă a tuturor suprafeţelor care au fost atinse cu penalităţi care decurg din legislaţie”, spune subprefectul de Timiş, Zoltan Marossy.
În cazurile de infestare a terenului însă, arderea e legală.
„Arderea miriştilor este benefică în cadrul terenurilor infestate. Atunci când am un teren infestat întocmesc un dosărel, nu foarte mare, prin Direcţia Agricolă, iar cu aprobarea agenţiei de Mediu acest mod de curăţare a infestării este permis”, spune subprefectul.
Citiți principiile noastre de moderare aici!