Anul școlar 2023-2024 începe peste o săptămâna, în 11 septembrie. Ceremoniile de deschidere vor fi organizate la ore diferite, pentru a evita aglomerația.
„Pentru al treilea an consecutiv, împreună cu prefectura, am pus în discuție decalarea orelor de începere a școlii. Noi credem că ar fi un lucru foarte important la nivel de oraș. Există o decalare în programul de începerea școlilor. Liceele pot să înceapă la ora 9 și școlile generale la ora 8, în așa fel încât să putem să reducem această presiune care apare într-un interval de jumătate de oră în aceleași intersecții din oraș. Cred că e mai importantă cumva viața orașului și modul în care el funcționează, decât ideea de a schimba niște ore pentru câțiva profesori. Cred că și profesorii pot să beneficieze de un astfel de program care să permită o începere etapizată a școlilor, lucru care ar duce și la un trafic mai puțin congestionat dimineața. Vorbim până la urmă de locurile unde sunt marile școli, unde dimineața traficul este în întregime blocat timp de jumătate de oră la oră, cât își aduc părinții copiii la școală”, a spus luni viceprimarul Ruben Lațcău.
Acesta a participat la o întâlnire de comisie extraordinară în care reprezentanții municipalității, alături ce cei ai prefecturii, inspectoratului școlar, ai poliției rutiere, ai poliției locale și Aquatim au discutat despre începerea școlii.
„Știm că de azi într-o săptămână va reîncepe școala în Timișoara și vrem să fim pregătiți. Am vrut să vedem, pe de o parte, cum stăm cu pregătirea școlilor – că vorbim de parte de avizare, de siguranță la incendiu sau cu programul școlar pe care inspectoratul îl face pentru fiecare școală, pentru a vedea câte schimbări sunt și cum intră copiii în școală.
Pe de altă parte, am vrut să vedem cum stăm cu lucrările pe care le facem în Timișoara. Am avut o vară foarte activă și plină de lucrări. Pe de o parte, am intervenit cu compania de drumuri a primăriei ca să refacem intersecții sau drumuri mari din Timișoara. Am continuat proiectul de reabilitare a rețelei de apă canal și ne-am organizat în așa fel încât să putem să finalizăm acum, la sfârșitul verii, pentru începerea școlii, o parte mare din lucrările importante pe care le aveam.
Așa am constatat că lucrările de reparații în Piața Consiliul Europei sau pe Ripensia au fost finalizate. De asemenea, lucrările de apă canal de pe Torontalului ș Aradului vor fi finalizate în întregime. Sperăm să avem și asfaltul marcat, nu doar să fie lucrarea finalizată până la începerea școlii”, a precizat Ruben Lațcău.
Viceprimarul a precizat că vor mai fi anumite zone unde deranjul va continua.
„De exemplu, Martir Caceu nu va fi finalizat în această săptămână, ci probabil undeva la sfârșitul lui septembrie. De asemenea, pe Demetriade și pe Avram Imbroane se va lucra în continuare. Poliția rutieră ne-a asigurat că, împreună cu poliția locală vor avea echipaje în toate intersecțiile importante lumea viitoare, când începe școala”, a conchis viceprimarul.
Școli cu avize ISU
În ceea ce privește școlile cu aviz de funcționare de la ISU, la nivelul județului mereu au existat probleme cu acestea. În primăvara anului 2022, existau aproape 60 de școli în Timiș fără autorizație de securitate la incendiu. Detalii, AICI. Între timp. patru școli au obținut în ultima perioadă avizul de incendiu, iar alte patru sunt în curs de avizare.
În momentul de față, conform reprezentanților ISU Timiș, în evidențele acestora, din totalul clădirilor cu destinație învățământ, 104 sunt autorizate și alte 89 neautorizate, din punct de vedere al securității la incendiu. Dintre acestea 89, 16 sunt private, iar 73 de stat.
„Avem, din păcate, foarte multe școli care nu sunt avizate în întregime pentru incendiu, dar avem mai puține cu patru. Am avut patru școli care în această perioadă s-au avizat pentru incendiu și mai avem încă patru care sunt în curs de avizare și sperăm ca până la sfârșitul anului acestea să fie avizate. Din păcate, normativele au fost schimbate foarte mult în ultimii doi ani, mai ales din cauza pandemiei.
În ceea ce privește avizarea școlilor, nu doar pentru ISU, ci și pentru DSP, vă readuc aminte, de exemplu o normă DSP care spune că tomberoanele școlii trebuie să fie la 25 m distanță de corpul școlii. Vă pun întrebarea: La Liceul Lenau cum facem? Unde să punem tomberoanele, în Piața Unirii? Sunt niște reguli care sunt absolut absurde din perspectiva operaționalizării acestora în viața reală. Probabil sunt făcute într-un birou în București de către oameni care nu au ieșit în viața lor pe teren și nu cunosc problemele reale ale școlilor. Dar, dincolo de aceste reguli, cu siguranță este foarte important să fie cât mai multe dintre școli avizate de ISU. Unele, din păcate, nu pot fi avizate decât cu lucrări ample de reabilitare. Dar sunt și anumite școli unde cu intervenții mai mici putem să obținem aceste avize și momentan lucrăm în această direcție”, a transmis Ruben Lațcău.
În Timișoara, cum anumite școli sunt râvnite, din cauză că nu sunt suficient de spațioase, orele se vor face în două schimburi.
„Sunt multe școli care vor avea două schimburi. Avem în Timișoara o situație pe care cred că o putem vedea în multe zone din țară, în care anumite școli au foarte mulți elevi și dorința părinților de a duce copiii la aceste școli crește de la an la an, iar atractivitatea altora scade. De exemplu, cel mai mare campus școlar din Timișoara, Liceul Azur, nu are 1.000 de copii, dar o școală cu o suprafață mult mai mică, Școala 30, are 2.500.
Mai avem și alte școli unde din cauza lucrărilor pe care le facem noi, școlile sunt mutate temporar în diverse zone sau diverse clădiri. Nu toți copiii pot să învețe în acea școală și sunt relocați.
În cazul numărului foarte mare de elevi, pârghia noastră este limitată. Noi ca primărie nu putem să oprim sau să impunem o normă de număr de copii pe școală. Aici este o decizie pe care Inspectoratul împreună cu școlile trebuie să o ia și să spună unde e punctul în care spun stop numărului de elevi pe care i-a cerut o anumită școală”, a mai spus Ruben Lațcău.
Viceprimarul a adăugat că a fost luată decizia să nu se mai instaleze containere în care să învețe elevii.
„Acestea nu sunt avizabile, nu le pot oferi condiții de siguranță copiilor. Deși funcționează, nu le vom mai extinde. Pe măsură ce vom reabilita aceste corpuri școlare, sperăm să renunțăm treptat la containere”, a specificat Lațcău.
Trimite articolul
XPropunerea de decalare a orelor de incepere este pentru perioada anului scolar si nu se refera la ziua deschiderii anului scolar.
Este o idee buna, dar parca ar fi fost si mai bine ca ciclul gimnazial si liceele sa inceapa de la 8:00, iar ciclul primar si gradinitele sa inceapa de la 9:00, pentru ca au mai putine ore pe zi.
Liceele vor ajunge sa aiba ore in unele zile pana la 16:00.
Majoritatea copiiilor care sunt dusi cu masina la scoala sunt in clasele 0 – IV. Prin urmare, decalarea programului pentru licee nu are nicio noima.
Cu școlile e OK, cu joburile părinților e problema. Program de lucru după 8, 9. Boieri. Și de la stat, și de la privat. Miorlăiala e că au copii și că trebuie să-i ducă la școală. După aia, părinții se cară la job. Ba au dreptul să-i și scoată de la școală, pauză de părinte, la job. In ciuda acestor favoruri sociale, avem copii tot mai tâmpiți. În vremurile bune, începeai lucrul pe la 6-7. Copiii erau suficient de deștepți încât, de pe la 9-10 ani, să meargă și să se întoarcă singuri de la școală. Dacă părinții ar fi puțin strânși de oaie, să se prezinte la job pe la 7, am avea o națiune cu ceva speranță.
-
Unii chiar fac petitie, ca iar mai vor zi libera de la stat, la inceputul si la sfarsitul shcolii, “sa putem astfel fi impreuna cu copiii nostri in acele zile importante”.
De ani de zile stau și mă întreb când oare terminam cu idiotenia asta comunistă de ora 8??? Toți buluc, scoli, instituții a statului la ora 8!!
În fiecare școală trebuie sa exista clase din fiecare an cu începere din jumătate în jumătate de oră. Dacă părintele vrea sa ducă copilul la 7.30, să îl ducă, dacă vrea la 9.30 atunci să îl ducă. Își alege în funcție de programul lui clasa cu incepere la ora care îi convine.
Și la instituțiile de stat trebuie făcut la fel. In afară de relații cu publicul fiecare să își aleagă ora de început pe care o dorește.
Și atunci nu se mai umfla traficul la ora 8 și 16-17.
-
Este vorba de ritmul circadian al omului, nu e o chestiune comunistă.
Solutia e simpla,daca parintii nu au domiciliul pe Timisoara in cartea de identitate ,nu pot sa-si inscrie copii la cresa,gradinita,scoala,in oras.Dar cine sa aplice,fritz,robu?
-
A crescut natalitatea cu oltenii si moldovenii adusi de Robu in banat, au toti buletin de TM, ii vedeti in Padurice cu pruncii. Asa exista cvorum pt. primarii si buget local umflat de nu esti de-al lor. Membrii peste tot in sfera politico-administrativa, decretei, marionete. De au unii si bac-ul este profesor doctor, academician.