Se spune că cei cuminţi vor primi dulciuri şi jucării, iar cei răi un beţişor. Cum însă nu există om care să nu fi greşit în acest an, nuieluşe ajung la toţi. Comercianţii pregătesc beţişoarele cu luni bune înainte de data de 6 decembrie, de ziua lui Moş Nicolae. Cu multă răbdare şi măiestrie, îşi pun imaginaţia la încercare pentru a putea realiza cel mai frumos beţişor. Cel mai dorit de copii, părinţi şi bunicii lor. Dacă în alţi ani obişnuiam să mergem în centru şi să nu mai ştim încotro să ne îndreptăm privirea, pentru că era plin de tarabe cu beţişoare, vremurile s-au schimbat. Anul acesta, primăria nu a permis comercializarea de nuieluşe în Piaţa Victoriei pentru că a început Târgul de Crăciun mai devreme. Totuşi, unii participanţi la târg oferă spre vânzare şi beţe de Moş Nicolae. Nuieluşele se vând însă în pieţele din oraş sau la colţ de stradă. Preţurile încep de la 1 leu şi pot şi să sară de 10 lei, în funcţie de model.
„Este al doilea an în care nu ne mai lasă în centru. Pot merge acolo doar cei care sunt persoane fizice autorizate sau cei care au firme. Nu şi persoanele particulare. E păcat. Nu ne apără nimeni. Vânzarea merge foarte prost. Nu ştiu dacă vom reuşi să ne recuperăm investiţia”, a povestit unul dintre vânzătorii din Piaţa Libertăţii. Ca el mai sunt mulţi alţii. Însă majoritatea celor care fac beţişoare nu se gândesc atât la bani, cât la minunea sărbătorilor de iarnă şi la tot ce aduc acestea bun în casele şi sufletele noastre. „De mulţi ani fac beţişoare. Merge prost vânzarea. Nu ştiu dacă voi face ceva bani. Le fac pentru că mă bucură să realizez ceva frumos”, spune un alt vânzător.
Valentin este unul dintre cei mai tineri vânzători de beţişoare. Are doar 14 ani şi a venit tocmai de la Bocşa. Îl găseşti zgribulit de frig, în Piaţa 700. Nu are mănuşi, iar mânuţele îi sunt deja îngheţate. Îţi arată însă cu mândrie cele mai frumoase beţişoare ale sale – sunt două toiaguri, cu globuţele pe ele.
„Le-am făcut împreună cu familia mea. Cu mama şi sora mea, de 15 ani. Doar noi trei suntem. De vreo patru ani facem beţişoare şi venim cu ele la Timişoara, să le vindem. Nu prea merge vânzarea anul acesta, dar încă mai sper”, povesteşte Valentin. Şi el, ca şi noi ceilalţi, îşi va pregăti duminică seara cizmuliţele, va aştepta cadourile şi băţul de la Moş Nicolae şi va spera că dimineaţa de luni va fi mult mai bună şi mai frumoasă ca celelalte din an.
C. C.
Citiți principiile noastre de moderare aici!