Anul 2014 se dovedeşte a fi unul mai bun. Şefii afacerilor româneşti întrevăd posibilităţi de extindere a business-ului, ca dovadă 22% dintre angajatorii din România plănuiesc să își crească numărul total de angajați în intervalul aprilie – iunie 2014, arată cel mai recent Studiu Manpower privind Perspectivele Angajării de Forţă de Muncă.
Previziunea Netă de Angajare, un indicator obţinut făcând diferenţa dintre procentul de angajatori care anticipează o creştere a volumului total de angajări şi procentul de angajatori care prevăd o scădere a angajărilor în locaţia lor, a atins valoarea de +12%, prognoza fiind cea mai puternică din trimestrul IV/2012 și până în prezent.
Printre cei mai optimişti patroni sunt cei din regiunea de vest, aceştia au prezentat cel mai optimist plan de angajare de când acest studiu se realizează în România.
Angajatorii din regiunea de vest se așteaptă la cea mai robustă piață a muncii de la demararea studiului (în trimestrul II/2008) până în prezent. Previziunea Netă de Angajare pentru intervalul aprilie – iunie 2014 este +30%, înregistrând un salt de 27 de puncte procentuale față de cea raportată în trimestrul I și de 21 de puncte procentuale față de trimestrul II/2013. Datele neajustate sezonier indică o piață dinamică, cu un volum robust de angajări. Îmbunătățirea Previziunii față de trimestrul anterior și față de perioada comparabilă a anului trecut este semnificativă.
„Intențiile de angajare se intensifică, pe fondul semnelor de stabilizare din întreaga Europă și a climatului preponderent pozitiv la nivel mondial, însă nu credem că avem de a face cu un optimism crescut, ci mai degrabă cu o atenuare a pesimismului” a declarat Valentin Petrof, directorul general al companiei care a elaborat studiul.
„Creșterea Previziunii Nete de Angajare la nivel național se bazează atât pe o creștere a numărului companiilor care intenționează să facă angajări în trimestrul următor – aproape unul din cinci – cât și pe scăderea semnificativă a procentului de angajatori care nu intenționează redimensionări, de la maximul istoric de 78% în trimestrul I la doar 69% în trimestrul II/2014. Imboldul spre angajare există, dar este fragil și trebuie susținut de un cadru fiscal și legislativ stabil”, a mai spus Petrof.
În șapte din cele opt regiuni cuprinse în studiu, angajatorii se așteaptă la o creștere a numărului total de angajări în intervalul aprilie-iunie 2014. Piața forței de muncă va fi activă îndeosebi în regiunea Vest, unde Previziunea Netă de Angajare este de +30%, cu 27 de puncte procentuale mai puternică decât cea raportată în trimestrul anterior. Și angajatorii din Sud-Est și Nord-Vest prevăd angajări, raportând Previziuni Nete de Angajare de +22%, respectiv +24%. Angajatorii din Sud-Vest continuă să fie caracterizați de prudență, anticipând o Previziune Netă de angajare de -1%, singura cu valoare negativă din întreaga țară. În această regiune, Previziunea Netă de Angajare nu a avut valori pozitive de cinci trimestre consecutiv.
Planurile de angajare cele mai ample se prevăd în sectorul Industriei prelucrătoare, unde Previziunea Netă de Angajare de +26% a crescut cu 8 puncte procentuale față de trimestrul I/2014. Activitatea de angajare din sectorul Administrației publice și serviciilor sociale ar putea să atingă cea mai mare intensitate din trimestrul I/2012 până în prezent, dat fiind că angajatorii raportează o Previziune Netă de Angajare de +16%, cu 11 puncte procentuale prognozei pentru intervalul ianuarie-martie 2014. Încrederea angajatorilor din sectorul Finanţe, asigurări, servicii imobiliare şi servicii de afaceri a crescut, după cum ilustrează Previziunea Netă de Angajare de +12%, cu 10 puncte procentuale mai ridicată decât cea a trimestrului anterior.
Se remarcă creșterea înregistrată în sectorul Construcții, unde angajatorii anticipează angajări pentru prima dată în ultimele șase trimestre și anunță o Previziune Netă de Angajare de +10%. La capătul opus al spectrului se situează sectorul Electricitate, apă, gaz, unde Previziunea Netă de Angajare de +3% denotă o reluare încetinită a activității de angajare, ce survine după șase trimestre de prognoze negative. Angajatorii din sectorul Transport, depozitare şi comunicaţii se așteaptă la cea mai slabă piață a forței de muncă, Previziunea Netă de Angajare fiind de 0%, în scădere cu 3 puncte procentuale față de primul trimestru din 2014 și cu 12 puncte procentuale față de trimestrul II al anului precedent. Valoarea previziunii este cea mai scăzută raportată în acest sector din trimestrul I/2011 și până în prezent.
Citiți principiile noastre de moderare aici!