Cea mai importantă schimbare se referă la introducerea unor vouchere, pe care participantul le va primi în contul rablei predate la unităţile de colectare a fierului vechi. De asemenea, foarte important este de spus că de la această ediţie a programului se vor putea folosi până la trei vouchere sau prime de casare, aşa cum era denumită facilitatea la ediţiile precedente, pentru un singur utilizator. Valoarea primei de casare rămâne la aceiaşi valoare ca şi anii trecuţi, adică 3.800 de lei. Dar, prin noua facilitate, reducerea va putea ajunge în acest an la 11.400 de lei. Valoarea nominală a tichetului valoric se va scădea, de către producătorul validat, din preţul de comercializare al autovehiculului nou, diferenţa fiind asigurată de proprietarul înscris în programul Rabla din surse financiare proprii, inclusiv credite bancare sau prin finanţare, în baza unui contract de leasing financiar.
Deşi se dorea ca înlocuirea maşinilor uzate aflate în circulaţie să demareze încă de la 1 ianuarie, aceasta nu se va întâmpla. Cel mai probabil, oamenii vor putea să ceară cumpărarea de autoturisme noi cu începere din prima jumătate a lunii februarie. În acest an vor avea loc doar două etape, spre deosebire de anii trecuţi, când Rabla se desfăşura în trei etape. Deocamdată, în perioada 15 – 28 ianuarie se derulează campania de selectare a firmelor care vor fi autorizate să preia maşinile vechi, dar şi a listei cu firmele autorizate ca vânzători în cadrul programului. În acest moment se aşteaptă aprobarea bugetului de stat, în acest fel urmând a fi alocate fondurile necesare demarării „Programul de stimulare a înnoirii parcului auto naţional”, denumirea oficială a iniţiativei.
Firmele vor putea accesa şi ele programul
Pentru prima dată, în cadrul Rabla au fost acceptate şi persoanele juridice. Firmele vor putea să ducă la casat până la trei autoturisme vechi având posibilitatea să se înscrie la un dealer autorizat pentru a beneficia de primele de casare pentru achiziţionarea unui autovechicul nou. O serie de iniţiative în domeniu ar putea urca numărul voucherelor acceptate ca reducere pentru firme la 10. Deocamdată este vorba doar de o propunere, în conformitate cu regulamentul actual şi la persoanele juridice se pot utiliza doar trei vouchere. Ghidul complet al modului de finanţare al programului poate fi consultat pe pagina de internet al Administraţiei Fondului de Mediu (instituţia guvernamentală care se ocupă de punerea în aplicare), la adresa www.afm.ro, la categoria Informaţii privind programul de stimulare a înnoirii parcului auto naţional 2010.
Citiți principiile noastre de moderare aici!