„Scrierile autorului francez Jean Genet (1910-1986) au creat adesea controverse, ele aducând în prim-plan aspectele dezumanizante ale societăţii. Domeniul predilect al lui Genet este lumea interlopă, dramaturgul păstrând tonul critic în abordarea societăţii din vremea sa.
Două arii tematice se întrepătrund în piesa „Cameristele”: pe de o parte dorinţa a două cameriste de a se elibera de dominaţia stăpânei – a lui Madame –, iar pe de altă parte nesiguranţa lor în comportament şi dificultăţile de a acţiona şi de a se regăsi. De fiecare dată când stăpâna pleacă de acasă, soseşte ceasul în care cameristele Claire şi Solange ajung în centrul atenţiei. Cele două surori se joacă de-a „Stăpâna şi camerista”, un ritual al dominării şi supunerii, al umilinţei şi îndurării, al opresiunii şi devotamentului. Un joc perfid al puterii în care graniţele se şterg treptat, până când un telefon schimbă totul”, subliniază Mihai Moldoveanu, referent al TGST.
Spectacolul – realizat în format studio – s-a născut la iniţiativa, sub coordonarea şi în interpretarea actriţelor Teatrului German Ioana Iacob şi Olga Török, în cadrul programului „Rândul întâi”, care este destinat tocmai sprijinirii iniţiativelor tinerilor creatori. Decorul şi costumele au fost create de Ioana Popescu, iar autorul muzicii este Alex Halka. „Echipa de realizatori propune o versiune proprie a Cameristelor, care nu e lipsită de răutate, dar cuprinzând totodată accente de tristeţe şi emoţie”, dezvăluie ariştii implicaţi în proiect. Spectacolul se traduce la cască în limba română.
Următoarea reprezentaţie are loc sâmbătă, 15 ianuarie 2011, ora 19, în sala TGST.
S.P.D.
Citiți principiile noastre de moderare aici!