Două plângeri prealabile prin care se solicită revocarea Hotărârii Consiliului Județean Timiș numărul 1 din 5 ianuarie 2023 privind repartizarea sumelor defalcate din TVA pentru finanțarea cheltuielilor privind finanțarea drumurilor județene și comunale de anul acesta au fost depuse de primăriile din Deta și Șandra. Alte două primării, Tomești și Ghiroda. Pe lângă această hotărâre au contestat și alocarea fondurilor din impozitul pe venit pentru programe de dezvoltare.
Marcel Marcu, director executiv la Direcția de Buget-Finanțe a CJT, a spus, marți, în ședința aleșilor județeni, că de 11 ani de când este în această poziție, acest lucru nu s-a mai întâmplat. Acesta a precizat că plângerile primăriilor din Șandra și Deta nu se justifică având în vedere că au transmis la CJT informații despre lungimea și starea drumurilor comunale fără a solicita sume de bani, așa cum le-a cerut administrația județeană.
Consilierii județeni au decis să respingă plângerile prealabile ale celor patru primării.
Potrivit lui Marcel Marcu, dacă primăriile vor merge în instanță și vor avea câștig de cauză, hotărârea CJT va trebui modificată.
„Ne-am confruntat cu această premieră, sigur, fiecare unitate administrativ teritorială este liberă să acționeze în consecință, am răspuns solicitărilor comunelor în sensul în care nu suntem de acord cu această solicitare. Comuna Ghiroda e pe locul întâi în județ ca fiind cea mai bogată comună, cel puțin cu privire la sumele care îi vin în conturi din impozitul pe venit. Or acolo mi se pare un pic absurd să fii nemulțumit tu care ești cel mai bogat din județ”, a declarat Alin Nica, președintele CJ Timiș.
Cele patru primării care au făcut contestații, Deta, Șandra, Tomești și Ghiroda, sunt conduse de primari liberali, colegi de partid cu Alin Nica. Între timp, primarul din Șandra și-a pierdut funcția din cauză că Agenția Națională pentru Integritate a decis că incompatibilitatea edilului a rămas definitiv în instanță.
„Această formă de echilibrare a bugetelor locale e pentru comunele sărace. Mi se pare nelalocul ei o astfel de acțiune tocmai din partea comunei celei mai dezvoltate din județ și culmea, poate colegii din opoziție ar putea să acuze o astfel de repartizare care poate fi părtinitoare din punct de vedere politic, faptul că sunt patru comune liberale care contestă acest lucru demontează o astfel de construcție logică, de afirmație. Și atunci, nu pot să spun decât că trecem printr-o perioadă dificilă din punct de vedere economic, înțeleg care sunt presiunile financiare pe toate unitățile administrativ-teritoriale, aș fi dorit să putem aloca mult mai mulți bani din bugetul de stat către comunele cu probleme financiare, însă ăștia sunt banii stabiliți de către Parlament prin Legea de adoptare a bugetului de stat pe 2023 și, în consecință, așa am reușit să le repartizăm în funcție de ceea ce ne-au comunicat fiecare primărie”, a afirmat liderul CJT.
Alin Nica a mai spus că administrația județeană trebuie să țină cont de echilibrarea între toate zonele județului, nu doar de o singură localitate sau un număr limitat de localități.
„Pentru că fiecare primărie ne-a comunicat proiectele de investiții pe care le au, cofinanțările la proiectele europene sau problemele de funcționare pe care le au și, în funcție de imaginea de ansamblu s-a hotărât această alocare. Noi, CJT nu suntem ținuți de vreo formulă sau criteriu anume de alocare, conform legii, ci s-a lăsat din partea legiuitorului la aprecierea forului deliberativ care să gândească în funcție de necesitățile din fiecare localitate. Sigur, dacă iei problema doar din perspectiva unei localități din cele 99, ai putea să ai o anumită perspectivă. Însă noi aici la consiliul județean trebuie să ne uităm de la un nivel mai ridicat și să ținem cont de echilibrarea între toate zonele județului, nu doar de o singură localitate sau un număr limitat de localități”, a mai precizat Nica.
Pe aceeași temă:
Trimite articolul
XDati bani demisului din Sandra sa intretina amanat.
Dati bani demisului din Sandra sa-si plateasca procesele pentru a scapa de infractiunile comise.