Până acum, Biroul Electoral Judeţean funcţiona la Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară din Timişoara şi nu puţine au fost ocaziile când preşedinţii secţiilor de votare, după o zi de muncă, au fost nevoiţi să aştepte mai multe ore în frig sau ploaie să le vină rândul pentru a preda sacii cu buletinele de vot şi documentele aferente.
La aceste alegeri, însă, Prefectura Timiş a decis să organizeze Biroul Electoral Judeţean la Palatul Administrativ. Pentru a nu mai exista cazuri ca în anii precedenți, când unii preşedinţi de secţii de votare încercau să intre în faţă, la sosire aceştia primeau numere de ordine, iar apoi erau îndrumaţi spre sala de şedinţe a Consiliului Judeţean Timiş, pentru a aştepta să le vină rândul.
Acest lucru nu a însemnat, neapărat, şi o scurtare a timpilor de aşteptare, însă procesul de centralizare a voturilor a părut mai uman la aceste alegeri. Astfel, dacă unii preşedinţi ai secţiilor de votare, care au încheiat mai repede procesul de numărare a voturilor nu au aşteptat mai mult de câteva minute, cei veniţi mai târziu au stat şi două ore până le-a venit rândul să predea sacii cu buletine de vot.
A curs cu sesizări la BEJ Timiş
De lucru, pe parcursul zilei de duminică, au avut şi cei de la Biroul Electoral Judeţean Timiş. Pe lângă faptul că au primit numeroase cereri de suplimentare a buletinelor de vot, cei de la BEJ au fost asaltaţi de sesizări. Majoritatea au venit din partea reprezentanţilor ACL Timiş, care au acuzat numeroase nereguli în procesul de votare.
“S-a depus o sesizare la Secţia 2 Poliţiei că pe lista de votanţi, în dreptul numelui unei doamne, se semnase altcineva şi nu se cunoştea semnătura. ACL a mai sesizat un număr neobişnuit de persoane înscrise în listele electorale suplimentare. Unii preşedinţi ai secţiilor de votare au uitat să menţioneze pe timbrele autocolante data de astăzi, iar alţii nu au ştiut să îi direcţioneze pe alegători la secţia la care erau arondaţi. Un preşedinte a lăsat uşa încuiată pentru persoanele cu dizabilităţi, dar acestea şi-au putut exercita dreptul de vot. Tot ACL ne-a mai sesizat faptul că există unele secţii cu vot multiplu sau s-a continuat propaganda electorală la o secţie din Moşniţa Nouă”, ne-a declarat Camelia Maria Mihai, purtătorul de cuvânt al BEJ Timiş.
Alte nereguli sesizate au vizat faptul că în jurul unor secţii de vot încă erau panouri electorale. Deşi în alte judeţe acestea au fost declarate legale, în Timiş s-a decis ca îndepărtarea lor să rămână la dispoziţia preşedintelui secţiei de votare respective.
Toate cazurile semnalate la BEJ Timiş vor fi analizate.
Citiți principiile noastre de moderare aici!