Autobuzul electric produs de BYD a fost predat vineri Primăriei Timişoara, municipalitatea încheind un protocol cu reprezentanţii unei societăţi private peste a testa gratuit un astfel de mijloc de transport. Vehiculul va fi pus în circulaţie, la începutul săptămânii viitoare, pe linia 33, iar timişorenii se vor putea plimba cu el o perioadă de 30 de zile. Un alt autobuz cu motor electric va fi lăsat câteva zile, tot pentru teste, la RATT. „Investițiile legate de sistemul de transport electric sunt investiții de lungă durată. Pe de o parte, mentenanța la întreținerea acestor mijloace de transport este mult mai redusă, pe de altă parte achiziția ca atare presupune un efort financiar mai mare din partea municipalității”, a explicat directorul RATT, Ioan Goia.
Reprezentanţii firmei care au pus la dispoziţia municipalităţii cele două autobuze au vorbit despre beneficiile transportului electric şi tehnologia de care dispun aceste vehicule. „Ce înseamnă un autobuz electric? Zero poluare, zero emisii, nu are niciun miros şi nu are niciun zgomot (…) Costul unui autobuz nu se opreşte la plata facturii acestuia, sunt și cheltuielile de folosință. Mentenanţa la vehiculele electrice e mult mai ieftină decât la cele cu motoare cu ardere internă şi nu trebuie să fie uitat combustibilul. În momentul de față, combustibilul este cel mai mare cost pentru orice municipalitate. Un autobuz electric, în timp de 10 ani, aduce o economie de peste 330.000 de euro pentru municipalități. Pentru că există diferența între costul energiei și costul motorinei”, a declarat directorul general al societăţii, Stefano Albarosa.
În ceea ce priveşte preţul, mult mai ridicat în comparaţie cu cel al autobuzelor clasice, oficialii companiei au amintit că există diverse posibilităţi de achiziţie pentru municipalităţile dornice să treacă la transportul electric, chiar şi de a înlocui flota actuală de autobuze cu una nouă. „Ne-am gândit la un sistem de finanţare care să permită oricărei municipalităţi care vrea să cumpere un asemenea produs să nu aibă un cashflow mai mare decât ar fi cashflow-ul de achiziţie pentru un autobuz cu motor cu ardere internă. Dacă e o municipalitate care vrea să schimbe autobuzele actuale cu autobuze electrice să nu aibă nici efortul de capital inițial. Noi putem răscumpăra înapoi flote existente şi numai să le înlocuim cu o flotă de autobuze electrice”, a adăugat Albarosa.
Primarul Nicolae Robu a afirmat însă că nu ia în calcul o astfel de variantă, având în vedere că se plătesc încă rate pentru autobuzele care circulă la ora actuală în Timişoara, achiziţionate în timpul fostei administraţii.
„Desigur că ne-ar interesa ca într-un timp cât mai scurt să nu mai avem în transportul în comun timişorean mijloace de transport poluante, însă trebuie să fim realişti. Putem face înlocuirea pe măsură ce amortizăm investiţiile deja făcute. Autobuzele cu motor termic, cu ardere internă necesită, după 8 ani, intervenţii majore de reparaţie generală, capitală. La acel moment, la care vor fi împliniţi cei 8 ani, putem discuta înlocuirea lor cu autobuze cu motor electric. Până atunci, extinderea parcului o vom face numai cu astfel de autobuze (n.r. – electrice)”, a declarat Robu.
Oricum, edilul estimează că am putea avea primele autobuze electrice la sfârşitul anului 2014 sau în 2015. „Timişoara stă foarte bine la capitolul autobuze şi troleibuze, la tramvaie stă prost în schimb, însă pe măsură cu autobuzele şi troleibuzele actuale îşi vor epuiza durata de viaţă (…) vom face schimbarea lor cu autobuze cu motor electric. Estimez că primele achiziţii vor fi făcute cel mai devreme în ultima parte a anului 2014, dar mai probabil în 2015. Dacă lucrurile ne merg bine, aşa cum ne-au mers până acum, cu proiectele europene, dacă vom reuşi să le gestionăm aşa cum se cuvine – şi eu sunt optimist – încât să ne fie rambursaţi banii foarte mulţi pe care îi avansăm acum, vom avea atunci, pe finalul lui 2014 şi în 2015, bani mulţi, cu titlul de venituri proprii ale noastre, cu care vom putea şi să achiziţionăm tramvaie noi, şi să plătim reabilitarea unui număr mai mare dintre tramvaiele vechi şi desigur să facem primele achiziţii de autobuze cu motor electric”, a mai afirmat Robu.
Reprezentanţii RATT vor prezenta primăriei un raport după încheierea perioadei de testare. „Vom face anumite teste pentru a verifica parametrii statici şi dinamici ai autobuzului, în mod special pe linia 33, acolo vor începe testele de luni dimineaţă. Va intra în graficul de circulaţie normal, cu validare la uşa 1, avem montat validator de bilete la uşa 1, având două uşi autobuzul urcarea se va face pe la uşa numărul 1 şi coborârea pe la uşa numărul 2. În 30 de zile probabil se va face studiul de cercetare, vom verifica tot ceea ce ţine de exploatare în mentenanţă, după care acel studiu îl vom prezenta municipalităţii pentru luarea unei decizii corespunzătoare în vederea viitoarei achiziţii. Al doilea autobuz va fi prezentat în zilele următoare în zona centrală, se va stabili locaţia, probabil în zona primăriei sau a staţiei de la Catedrala Mitropolitană, va fi prezentat pentru publicul larg. În momentul în care durata de serviciu a acestor autobuze expiră, vom achiziţiona aceste autobuze electrice”, a declarat Goia.
Autobuzul electric care va circula pe străzile Timișoarei va fi încărcat noaptea – șase ore este durata de înărcare, sau trei ore încărcare rapidă – și are o autonomie de circulație de până la 250 de kilometri pe zi, au precizat reprezentanții companiei.
Citiți principiile noastre de moderare aici!